Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Am căutat fericirea cu orice preț, dar...

Îmi amintesc că atunci când eram mic eram foarte fericit. Tata și mama mă înconjurau cu o așa iubire încât mi-aș fi dorit ca niciodată să nu mă despart de ei. Era între ei ceva ce te făcea să te simți în siguranță. Nu pot uita niciodată bomboanele pe care tata mi le aducea ori de câte ori se întorcea acasă de la serviciu. De asemenea, cum pot să uit glasul atât de duios al mamei, mai ales atunci când îmi spunea că trebuie să fiu cuminte "ca Isus"! Atunci nu înțelegeam mare lucru din ceea ce dorea ea de la mine. Sincer să fiu, nici nu puteam să-mi închipui un Isus "obraznic".

Am crescut însă și deodată am avut impresia că părinții nu mă mai iubesc. De fapt, nimeni nu mă mai iubea! S-a întâmplat așa, fără nici o pregătire prealabilă. Abia mai târziu aveam să înțeleg că trecusem prin perioada adolescenței și că ceea ce mi se întâmpla era normal.

De atunci însă a dispărut acel sentiment de fericire. Nu mă mai mulțumeau nici bomboanele tatălui, nici cuvintele mângâietoare ale mamei, nu mă mai mulțumea nimic din ceea ce ei făceau pentru mine.

Aveam în mine sentimentul că vreau să fiu liber; să nu mai trebuiască să ascult de părinți, să fiu independent, să merg la școală doar dacă vreau, să fac ceea ce vreau. Dar... era imposibil! Aveam nevoie în continuare de părinți. Aveam nevoie de ei poate mai mult decât înainte. Sau, mai bine zis, aveam nevoie de susținerea lor financiară.

La un moment dat însă s-a întâmplat ceva uimitor în viața mea. M-am îndrăgostit! Iar fericirea a început să-mi bată din nou la ușă. Era o experiență nouă pentru mine. Acum eram un alt om! Eu însumi nu mă mai recunoșteam! Ce să mai, voința mea era și voința ei, libertatea mea era și libertatea ei, iar fericirea..., fericirea mea era ea însăși.

Ne-am căsătorit, iar momentul nunții a fost cu adevărat unul magic. Au venit mulți invitați, unii la care nici nu mă așteptam. Ne-au făcut o mare surpriză. Preotul, la rândul său, ne-a făcut să ne simțim speciali. Îmi doream ca acel moment să nu se termine. Revăd parcă și acum bucuria nuntașilor, complimentele primite pentru rochia miresei, pentru costumul meu de mire, revăd marea de felicitări și flori pe care fiecare a ținut să le împărtășească cu noi. Doar eram singur la părinți și trebuia să fie o nuntă specială, nu?

La puțin timp după nuntă, când începe viața cu adevărat, când nuntașii pleacă fiecare la casa și familia lor, când nimeni nu-ți mai face complimente, nu-ți mai oferă flori și nu te mai felicită, caută tu fericirea, familie nou înființată!

Fericirea din copilărie, fericirea din perioada marii mele "îndrăgostiri", au rămas simple amintiri. Albumele de fotografii erau singurele capabile să mai amintească acele momente.

Mă simțeam ca un "tânăr bătrân"! Pe cât de mult promitea viața de căsătorie, pe atât de mult am rămas dezamăgit de ea! Trebuia să fiu fidel, trebuia să vin la timp acasă, trebuia să dau cont unde am fost și de ce am întârziat, trebuia să fiu atent unde îmi las hainele, cu ce mă îmbrac, cum vorbesc, cum gesticulez, cum mănânc, noutăți pentru care până atunci nici nu mă preocupam.

Dar dacă am fost singur la părinți, iar ei făceau totul pentru mine și în locul meu, unde să le învăț pe toate acestea? Și apoi, am mai spus ceva după căsătorie de Isus, de Dumnezeu, de biserică, de preot? Am crezut că toate acestea sunt doar până la căsătorie!

Am uitat că fericirea stă în lucrurile și gesturile mărunte de fiecare zi; când ai cui să dai "Bună dimineața", când ai cui să zâmbești, să-i spui "Mulțumesc", să-i faci mici surprize, să poți spune "Cât te iubesc!", "Cât însemni pentru mine!" "Ce bine e că tu exiști!" Am uitat să mă mai simt copil și iată că eram să pierd totul! Era să pierd fericirea... (Emil)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat