Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Constructii în dieceza -

Fântânele

Fântânele Vechi, cu hramul Sfinții Petru și Paul, și Fântânele Noi, cu hramul Sfânta Fecioară Maria Îndurerată, sunt cele două filiale ale Parohiei Focuri, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Deși aparțin aceluiași sat, Fântânele, din județul Iași, diferențierea se face prin faptul că sunt două biserici, una în satul nou și alta în satul vechi. Comunitatea din Fântânele Vechi are 70 de familii, iar cea din Fântânele Noi 15.

Satul a luat naștere acum mai bine de 150 de ani, când au fost aduși, în acest loc, tinerii însurăței din comunitățile din jurul Romanului, pentru a lucra pământul. Aceștia au fost împroprietăriți și s-au stabilit aici, în mijlocul unei comunități majoritar ortodoxe. După cum spun documentele rămase, primii care și-au construit biserică au fost catolicii din partea veche a satului. Aceasta a ars într-un incendiu. După acest incident, s-a construit actuala biserică, în anul 1960. Deoarece autorizația construirii unei biserici se obținea foarte greu în acele vremuri comuniste, un credincios din comunitate, care avea teren lângă biserică, a cerut autorizație pentru a construi un grajd, iar când construcția din furci de lemn și lut a fost gata, s-a construit în fața ei un turn din lemn și astfel credincioșii au putut avea din nou o biserică. Cu timpul, biserica a fost tencuită și întreținută de credincioși așa cum era, dar acum ea este într-o stare avansată de degradare.

Dorința credincioșilor de a avea o biserică nouă și sigură a început să prindă contur în a doua zi de Paști, la 13 aprilie 2009, când s-a sfințit piatra de temelie a noii biserici. Amplasamentul noii biserici este pe locul primei biserici care a fost în sat. Construirea a început în luna august, iar acum este la nivelul centurilor pereților. Biserica are 23 m lungime, 10 m lățime, 19 m înălțime și urmează stilul gotic. Din cauza diferenței mari de nivel, din față până-n spatele bisericii s-a proiectat un subsol de 80 metri pătrați, care se dorește a se folosi pentru diferitele activități religioase din cadrul comunității.

Proiectul este aproape imposibil de realizat doar cu ajutorul credincioșilor, care sunt într-un număr foarte mic. De aceea, am apelat la ajutorul episcopiei și al celorlalți credincioși din parohiile din dieceză și din comunitățile catolicilor români din Italia. Astfel, fundația și temelia bisericii s-au ridicat grație eforturilor credincioșilor din comunitate și parohie. Pentru această construcție am primit ajutor din partea episcopiei, a comunităților din Buruienești, Oțeleni, Sagna, Roman "Fericitul Ieremia", Bălțați și a comunităților de români din Torino, Prato și Padova. Un merit deosebit l-a avut comunitatea din Tămășeni, care a venit de două ori în ajutorul comunității din Fântânele, oferind banii necesari pentru cărămida, stâlpii și centura bisericii. Tuturor binefăcătorilor le suntem recunoscători, asigurându-i de rugăciunile noastre.

Speranța noastră este ca prin ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor generoși să ducem la bun sfârșit construirea bisericii în timp cât mai scurt, iar prin mijlocirea sfinților Petru și Paul să contribuim și noi la zidirea Bisericii lui Cristos.

Pr. Petru Antonică



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat