Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Ep. Anton Durcovici - Un prieten intim al lui Isus

Prietenia cu Isus a fost cauza principală care l-a determinat pe episcopul Anton Durcovici să-și verse sângele pentru credință. Acesta a înțeles pe deplin că un prieten al Mântuitorului trebuie să aibă aceeași soartă cu el: să fie ucis, iar apoi să învie din morți.

Prietenia dintre Anton Durcovici și Isus a început încă din copilărie, când Mântuitorul și-a îndreptat privirea spre viitorul episcop și l-a chemat să-l slujească în calitate de ministrant, iar mai apoi, în calitate de seminarist.

Această prietenie a fost desăvârșită în momentul sfințirii preoțești. Ca preot, Anton Durcovici a întreținut relația de prietenie cu Isus prin rugăciunea constantă și, mai ales, prin celebrarea sfintelor sacramente.

De pe scaunul episcopal de Iași, Anton Durcovici a încercat mereu să-i adune pe preoți și pe laici în jurul celui mai important prieten al omului, Isus Cristos. În opinia sa, pentru ca omul să fie prieten intim al lui Isus este necesar contactul direct cu Mântuitorul. Acest contact poate lua forma actelor de pietate, a sacramentaliilor sau a sacramentelor.

Totuși, cea mai scurtă și mai sigură cale pentru a păstra prietenia cu Isus Cristos este sfânta Euharistie. Cel care o adoră sau care se hrănește cu trupul Domnului nu poate avea alte simțăminte decât cele ale lui Isus Cristos. Împins de iubirea pe care o purta sfintei Împărtășanii, episcopul Anton Durcovici scria preoților din Dieceza de Iași, la 28 decembrie 1948: "Rostul sfintei Euharistii este ca Isus și opera lui să nu fie date uitării... O, cum înțelegeau gândul lui Isus, un sfânt Alfons de Liguori, autorul vizitelor la sfântul sacrament, sau un sfânt Aloiziu, care numai cu greu se putea îndepărta din fața sfintei hostii și atâția alții! Ca și acul busolei către polul magnetic, așa inima lor era veșnic atrasă înspre taina iubirii lui Isus și așa cum neîncetat rotește fluturele în jurul flăcării, tot așa rotea dorul lor în jurul sfintei Euharistii, ca în acea văpaie dumnezeiască să se mistuie întrânșii tot ce era nedesăvârșire".

Imitându-i pe marii sfinți ai Bisericii, episcopul Anton Durcovici s-a alipit cu trupul și sufletul de trupul Domnului; cu el se hrănea, la el se gândea, prin el trăia. Cauza și scopul vieții episcopului de Iași era sfânta Euharistie. În această bucățică de pâine nedospită Anton Durcovici își găsea toată plăcerea. Mii de bucurii și suferințe se îngrămădeau într-o hostie atât de mică!

Era de așteptat ca episcopul însuși să devină la rândul său o hostie jertfită pe altarul credinței poporului român. După cum el s-a hrănit din sfânta Împărtășanie și noi suntem chemați să ne hrănim credința din jertfa episcopului Anton Durcovici și, implicit, din jertfa Mântuitorului.

Prietenia cu Isus din sfânta Euharistie este una dintre cele mai importante învățături pe care episcopul Anton Durcovici ne-a transmis-o. Într-adevăr, nimeni nu poate fi ucenicul lui Isus, dacă nu este și prieten intim cu Mântuitorul.

Oamenii de astăzi au nevoie, mai mult ca niciodată, de un sprijin spiritual, de un ajutor gratuit care să le întărească speranța într-o viață mai frumoasă decât cea pământească. Asemenea episcopului Anton Durcovici, creștinii de astăzi sunt invitați să privească neîncetat spre singura persoană care poate dezlega orice mister pământesc sau ceresc. Această persoană este Isus Cristos, pe care oamenii îl pot întâlni, în toată bogăția sa, în sfânta Împărtășanie. Numai cine se împărtășește des, imitându-l pe episcopul Anton Durcovici, poate trăi la intensitate maximă prietenia cu Isus Cristos și cu ceilalți oameni.

Pr. Fabian Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat