Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Petru Blaj (Săbăoani). "Am 82 de ani și am o problemă care mă nemulțumește total. Când eram elev era pe un perete din școală o icoană unde îngenuncheam în fiecare zi și spuneam "Tatăl nostru", "Bucură-te Marie", "Slavă Tatălui" și o rugăciune pe care o țin minte și acum: "Doamne, Doamne, ceresc Tată, / Noi pe tine te rugăm / Luminează a noastră minte / Lucruri bune să-nvățăm. // Căci tu ești stăpânul nostru / Și al nostru Tată ești / Și pe toate cele bune / Numai tu le împlinești". Îmi spun nepoții că acum se roagă numai la ora de religie. Și aș veni cu propunerea să învețe băieții separat și fetele separat; să fie ca în biserică, băieții la dreapta și fetele la stânga".

Apreciem mult că vă amintiți de rugăciunile din copilărie și la vârsta pe care o aveți. Propunerile cu care veniți dv. nu țin de noi, ci de școală, care între timp a trecut prin multe transformări.

- Dorin Martea. "Spuneți-mi, vă rog, dacă tinerii care se cunună nu au nași, poate fi preotul martor?".

"Codul de drept canonic" spune clar: "Sunt valide numai acele căsătorii care sunt încheiate în fața ordinariului locului sau a parohului locului, ori în fața unui preot sau diacon delegat de unul dintre ei ca să asiste și, în plus, în fața a doi martori..." (can. 1108 ? 1). Ca atare, în afară de preot, mai trebuie doi martori, altfel căsătoria nu este validă.

- Paul Diac. "Aș dori să vă întreb dacă Biserica Romano-Catolica poate lua o poziție oficială în ceea ce privește situația actuală a țării. Aș dori de exemplu să spuneți în public ce înseamnă păcatul de a fura, păcat care se practică la o scară inimaginabilă în țara noastră. Aș dori să le spuneți, de asemenea, că păcatul furtului, când este făcut în defavoarea unui sărac, văduvă, orfan, bătrân, poate fi numit chiar și crimă. Aș dori să spuneți acest lucru în mod public, în ideea că poate unii din cei care ne conduc vor asculta măcar de glasul dv. Vă doresc o zi bună".

Biserica a luat poziție de mai multe ori și o face ori de câte ori are ocazia. Este suficient să urmăriți comunicatele de presă ale Conferinței Episcopilor din România și ale celorlalte instituții ale Bisericii. De exemplu, într-un comunicat al Arhiepiscopiei de București din 13 mai (pe care îl puteți citi la http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20100558) este notat că Biserica "dezaprobă cu fermitate lipsa de considerație pe care președintele Traian Băsescu a manifestat-o față de nou-născuți în general și față de familiile lor în întâlnirea sa cu reprezentanți ai partidelor aflate la putere. De asemenea, ne exprimăm îngrijorarea pentru posibila adoptare, din partea guvernului, a unei decizii care să ducă la reducerea la 600 lei a indemnizației pentru creșterea copilului nou-născut, începând cu data de 1 iunie 2010. Această măsură nedreptățește tinerele familii care așteaptă un copil și le descurajează pe cele care și-ar dori copii". Trebuie să știți însă că noi suntem puțini: maxim 7% (romano-catolici și greco-catolici). Vocea noastră se aude greu. Mai eficientă ni se pare măsura care stă în mâinile fiecăruia dintre noi atunci când vine vorba de alegeri. Problemele pe care le puneți dv. trebuie să ni le punem atunci când acceptăm pomenile electorale și când punem ștampila în cabina de vot pe aceia pe care dv. îi caracterizați ca făcând nedreptăți văduvei, orfanului, săracului, bătrânului etc. În cele din urmă, avem ceea ce votăm. Nu ne rămâne decât să ne rugăm ca Dumnezeu să dea înțelepciune celor ce ne conduc și să trezească în ei pasiunea pentru dreptate și pentru binele celorlalți, îndeosebi al celor mai defavorizați.

- Luiza H. "Aș avea o rugăminte în ceea ce privește situl ercis.ro. La secțiunea "Viețile sfinților" în luna decembrie nu este trecută pe 1 decembrie sfânta Natalia. Aș dori să citesc despre viața ei deoarece fetița mea îi poartă numele. Vă mulțumesc!".

Textele care apar la acea secțiune sunt din cartea "Viețile sfinților" apărută la Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București. Fiind o carte deja publicată, nu putem modifica textul, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Am reținut totuși sugestia dv. și la o eventuală modificare a respectivei secțiuni, prin includerea de materiale din alte surse, vom încerca să scriem și despre sfânta Natalia. Pentru dv. am găsit în Martirologiul roman următoarele: "Sfânta Natalia din Nicomedia (actualul Izmir din Turcia) s-a născut în secolul al III-lea. A fost o femeie creștină căsătorită cu Adrian, un ofițer necreștin. Soțul ei a fost așa de impresionat de creștinii persecutați de împăratul Dioclețian, încât s-a declarat public ca fiind creștin, deși nu fusese nici măcar botezat. A fost arestat imediat și apoi condamnat la moarte. În anul 304 Natalia a asistat la executarea lui Adrian prin tortură și ardere pe rug. Natalia a murit la 1 decembrie 311 la Argyropolis. În calendarul catolic este comemorată la 1 decembrie, iar în cel ortodox la 26 august".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat