Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Pentru tineri -

Căutători de comori

Uneori am impresia că multor tineri de astăzi le este atât de greu să trăiască în simplitate și normalitate. Pentru a se simți "cineva" trebuie să încalce regulile, să depășească orice limită, să impresioneze cu orice preț... Totul devine extrem, excesiv, exagerat.

De unde oare acest comportament? Ce anume stă în spatele lui? Cine ar putea să îi ajute pe tineri să treacă dincolo de aparențe?

Înainte de toate ar trebui să observăm mediul în care trăiesc tinerii. Familia, în multe cazuri, este absentă. Mulți dintre părinți sunt plecați la muncă în străinătate, iar dacă sunt acasă se întorc seara târziu, obosiți și nu mai au forța să discute cu fiii și fiicele lor. Adolescenții și tinerii însă au nevoie să dialogheze, să creeze relații, să se confrunte cu adulții. În lipsa acestora, pentru mulți dintre tineri televizorul, calculatorul și telefonul mobil au devenit "educatori suplinitori" sau mai bine-zis "educatori surogat". Astfel internetul, televiziunea, muzica, revistele îi "educă" pe tineri, le propun mesajele lor, nasc mode și formează stiluri de viață. Ne putem imagina ce "formare" poate să ofere lumea mass-media dominată de legile sălbatice ale comerțului.

Revistele superficiale, publicitatea, videoclipurile muzicale care exaltă sexualitatea, programele de televiziune vulgare... toate au un singur scop: să facă bani pe spatele adolescenților și al tinerilor. În acest mod continuă să propage mesaje care generează în tineri teamă, nesiguranță și izolare. Le este teamă de a se confrunta cu realitatea, cu viitorul, cu alegerile importante ale vieții. Nesiguranța este determinată de modelele propagate de publicitate și de televiziune, în care orice lucru este "perfect", "impecabil", "minunat", atât de simplu de realizat, pe când viața tinerilor este atât de departe de această lume artificială. Izolarea este creată de o lume dominată de aparențe și de imagini false, de cei mai "frumoși" sau de cei mai "puternici", care îi fac pe tineri să se închidă în propria carapace, să nu se confrunte cu alții, să se refugieze în chat-uri, messenger sau în "relații virtuale" cu necunoscuți prin convorbiri întâmplătoare pe mobil.

Iată o cultură sau, mai bine-zis, o noncultură care îi influențează pe tineri, care îi exploatează doar pentru un interes material. Nu tinerii sunt răi, ci aceia care îi folosesc ca ținte pentru câștigul lor, indiferent de consecințe! Iată un tip de atenție care li se dă tinerilor: deoarece sunt în căutare, deoarece sunt vulnerabili, deoarece sunt dezorientați li se oferă ceea ce, de fapt, golește viața lor de orice sens profund.

Din fericire, lumea este făcută și din multe persoane care îi văd pe tineri ca adevărate comori, care poartă în sine multe alte perle prețioase ce trebuie descoperite și puse în valoare. Sunt acele persoane care se gândesc la binele tinerilor, la ceea ce ei au mai prețios și la modul în care îi poate ajuta să crească senini și mulțumiți. Nu îi instrumentalizează, nu îi folosesc spre interesul propriu, nu îi înjosesc! Sunt multe persoane care se dedică educării tinerilor, convinși că binele cel mai mare bine pe care îl pot face este să îi ajute să descopere perlele prețioase din viața lor.

Îmi doresc mult ca tinerii să înțeleagă că nu "vedetele" sunt modelele lor de viață (oricât de "frumoase" și prezente ar fi pe primele pagini ale revistelor), că viața nu înseamnă a imita fără discernământ ceea ce fac alții numai pentru că sunt faimoși. Adevărata viață înseamnă să fii conștient că ești unic, că ești o comoară dorită, creată de Dumnezeu cu un scop pe acest pământ. Această misiune poate fi împlinită cu ajutorul "căutătorilor de comori", adică a acelora care cred în tineri și care își dedică viața ca ei să crească cu demnitate!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat