Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Episcopul Anton Durcovici - Un căutător al adevărului

În ultimii ani, țara noastră a asistat neputincioasă la prăbușirea învățământului românesc. O confirmare a acestui regres cultural este reprezentată de slabele rezultate obținute anual acesta de tineri la bacalaureat. Întrebarea care ne consumă pe toți este aceasta: cine este de vină? Răspunsul dat de elevi este: profesorii. Bineînțeles că aceștia, la rândul lor, dau vina pe elevi. De fapt, ambele categorii sunt responsabile de căderea în picaj a învățământului românesc; atât profesorii cât și elevii au pierdut plăcerea de a căuta adevărul.

Pentru vindecarea învățământului, propun să luăm în considerație figura episcopului de Iași, Mons. dr. Anton Durcovici, care a fost un adevărat căutător de adevăr. Acesta era convins că studiul teologiei este o cale sigură pentru a ajunge la unirea cu Dumnezeu. În plus, Mons. Durcovici susținea că orice om trebuie să fie interesat de teologie, deoarece numai prin cunoașterea lui Dumnezeu omul îl poate iubi și sluji cu mai multă râvnă. Iată ce scria în ziarul Farul nou din decembrie 1936: "Câmpul cercetărilor teologice nu este un domeniu rezervat exclusiv clerului. Adevărurile cuprinse în teologie privesc deopotrivă pe toți oamenii și trebuie cercetate serios de oricine. Eroarea de a le considera exclusiv clerului a fost răspândită intenționat și tendențios de laicismul apostat, spre a îndepărta cât mai mulți oameni de la Dumnezeu și de la învățătura sa". Aceste cuvinte pot constitui sinteza programului de viață a lui Anton Durcovici. Într-adevăr, iubirea pe care acesta a simțit-o încă din școala primară s-a concretizat în cele două doctorate (teologie și filozofie) și în licența în drept canonic pe care le-a obținut la Roma între anii 1906 și 1911.

Conștient de faptul că ceea ce a acumulat în anii de formare trebuie să dăruiască altora, preotul Anton Durcovici s-a implicat trup și suflet în acest sens. Într-adevăr, la cererea arhiepiscopului său, a ocupat diverse funcții în Arhidieceza de București: prefect de studii și profesor la Seminarul arhiepiscopal și la Gimnaziul "Sfântul Andrei" din București; director al Internatului "Sfântul Andrei"; rector al capelelor școlilor catolice din București; rector al seminarului arhiepiscopal; rector al Academiei Teologice a arhiepiscopiei; coordonator al ziarului Farul nou. Toate aceste funcții Anton Durcovici le-a acceptat cu disponibilitate totală și desăvârșită umilință și le-a îndeplinit cu mare conștiinciozitate, singurul său scop fiind acela de a-i forma pe oameni în domeniul cultural și de a-i orienta spre Dumnezeu.

Anton Durcovici era convins că dezvoltarea științei teologice depinde în mod fundamental de cunoașterea filozofiei creștine. Tocmai de aceea, a ținut la București numeroase cursuri tomiste în care încerca să demonstreze că atât tomismul cât și teologia au ca scop binele trupesc și sufletesc al tuturor oamenilor, indiferent de culoarea religioasă a acestora. În ziarul Farul nou din noiembrie 1936, Anton Durcovici scria: "Dacă în cadrele catolice scopul cursului tomist este apropierea de Dumnezeu, la facultate ar putea să fie foarte ușor numai o simplă preocupare de școală. Însă nu are importanță, pentru că aceste două preocupări culturale simultane și similare sunt corespondentul spontan al avidității noastre sufletești de a ne apropia de luminozitatea celui mai clasic spirit al gândirii occidentale creștine care este sfântul Toma d'Aquino".

Din cele considerate mai sus, rezultă că episcopul martir dr. Anton Durcovici poate fi luat ca model de căutător al adevărului nu doar de către catolici, ci și de persoanele care aparțin altor confesiuni religioase, și - de ce nu? - de profesorii și elevii societății românești. Exemplul său, dacă este urmat cu fidelitate, ar putea scoate din agonie învățământul românesc.

Pr. Fabian Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat