Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Actualitatea -

Papa în Marea Britanie

Papa în Marea Britanie

La invitația guvernului reginei Elisabeta a II-a și a Conferinței Episcopilor din Anglia, Țara Galilor și Scoția, papa Benedict al XVI-lea va face o călătorie apostolică în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în perioada 16-19 septembrie.

În cursul acestei călătorii, prima a lui Benedict al XVI-lea în Marea Britanie, dar a 17-a din pontificatul său, papa va face o vizită reginei la 16 septembrie, la palatul Holyroodhouse, din Edinburgh (Scoția) și va celebra o slujbă la Bellahouston Park din Glasgow.

La Londra, papa se va întâlni cu reprezentanți ai educației catolice la Universitatea "St. Mary" din Twickenham, apoi cu "reprezentanți ai lumii politice, culturale și economice" la Westminster Hall. Va participa la o celebrare ecumenică în Abația Westminster și la o ceremonie de rugăciune în Hyde Park din Londra.

Papa va conduce și ceremonia de beatificare a cardinalului John Henry Newman, teolog și pedagog al secolului al XIX-lea, la Cofton Park din Birmingham, în ziua de 19 septembrie.

Referindu-se la o frază a sa, exprimată anterior, că dintre toate țările vizitate de papa, Marea Britanie este țara cea mai secularizată, lordul Christopher Patten, însărcinatul primului ministru britanic pentru călătoria papală, aflat în vizită la Radio Vatican la sfârșitul lunii iulie, a precizat: "Există o frază foarte frumoasă într-o carte despre moarte, de Julian Barnes: Nothing to be Afraid of (Nimic de care să-ți fie frică). Barnes își începe cartea cu această frază, în care-i spune fratelui: "Nu cred în Dumnezeu, dar îmi lipsește". Cred că acesta este sentimentul pe care-l trăiește multă lume, azi, în țara noastră", adică în Marea Britanie.

Motoul vizitei va fi "Inima vorbește inimii". Acesta era, de fapt, motoul cardinalului Newman. Despre această personalitate istorică a societății britanice, lordul Christopher Patten a spus: "Cardinalul Newman este una dintre cele mai mari personalități ale secolului al XIX-lea din Marea Britanie și nu doar în domeniul ecumenic, pastoral sau intelectual, ci și datorită contribuției sale la civilizarea societății. Eu - spune lordul Patten - sunt rectorul Universității din Oxford, unde cardinalul Newman mai întâi și-a făcut studiile și apoi a fost profesor în două dintre institutele noastre, înainte de a deveni preot anglican la Oxford. Cardinalul Newman a scris cel mai bun text în absolut în ce privește valorile liberale în sfera învățământului și a studiilor superioare. Este foarte important să amintim acest lucru, tocmai când lumea își concentrează atenția asupra aspectelor utilitariste ale formării universitare, în timp ce card. Newman a scris despre impactul educației asupra personalității individuale. El a scris despre impactul pe care formarea, posibilitatea de a "amplia" persoana umană, de a-i permite să-și dezvolte întregul potențial, îl are asupra societății în ansamblul ei. A fost un om cu adevărat mare, card. Newman, și eu cred că, prin beatificarea sa și celebrând comemorarea unui om care a fost și un mare englez, un mare european, un mare creștin, Benedict al XVI-lea intenționează să scoată în evidență o parte cu adevărat importantă din istoria engleză, din istoria britanică".

Aceasta ar fi a doua oară când un papă merge în Marea Britanie, după ce regele Henric al VIII-lea s-a separat de Roma și de catolicism în anul 1533, înființând Biserica Anglicană. Prima vizită, exclusiv pastorală, efectuată de papa Ioan Paul al II-lea în anul 1982, a avut un impact considerabil. Călătoria papei Benedict este prima vizită de stat a unui papă în Regatul Unit.

Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord este un stat compus din patru țări tradiționale: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, precum și din mai multe teritorii dependente.

Ovidiu Bișog

* * *

Suprafața: 243.610 km2

Populația: 62 milioane

Capitala: Londra

Religia oficială: creștinism; 9% catolici (6 milioane): 32 de dieceze, 3.066 de parohii, 4.400 de preoți diecezani, 811 preoți pensionari, 1.069 de preoți călugări, 736 de diaconi, 1066 de mănăstiri, 136 de seminariști.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat