Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Actualitatea -

Cardinalul Tomás Spidlík

Am căutat fața lui Isus

Cardinalul iezuit ceh Tomáč ©pidlík, specialist în teologia și spiritualitatea răsăriteană, fondator al Centrului "Aletti" de pe lângă Institutul Pontifical Oriental, a trecut la Domnul în ziua de 16 aprilie, la Roma, la vârsta de 90 de ani. "Toată viața am căutat fața lui Isus și acum sunt fericit și senin pentru că merg s-o văd", au fost printre ultimele cuvinte rostite de el.

Liturghia înmormântării a fost celebrată în ziua de 20 aprilie în bazilica "Sfântul Petru" de către card. Angelo Sodano, decan al Colegiului Cardinalilor, împreună cu mai mulți cardinali. La sfârșitul Liturghiei, papa Benedict al XVI-lea a adresat celor prezenți cuvântul său și a oficiat ultimele rugăciuni. Potrivit dorinței sale, card. ©pidlík a fost înmormântat în ținutul natal, la Centrul de Pelerinaje din Velehrad, Moravia (Cehia).

Născut la 17 decembrie 1919, la Boskovice, Dieceza de Brno, în Moravia, a urmat studiile primare în localitatea natală. În anul 1938, a fost admis la secția de filozofie a Universității din Brno. După un an, universitățile din Cehia au fost închise de naziști.

Un timp a lucrat, apoi, dorind să devină călugăr, în anul 1940, a intrat în noviciatul iezuit din Benesov, în apropiere de Praga. În anul 1942, din cauza ocupației naziste, novicii au fost transferați la Velehrad, în Moravia. La 24 septembrie același an a depus voturile călugărești. Între anii 1942 și 1945 și-a terminat studiile în filozofie, la Velehrad. Între timp a fost și prefect al școlii secundare din Velehrad, unde a predat limbile cehă și rusă. După război a fost trimis la Maastricht, în Olanda, pentru a studia teologia. Aici este hirotonit preot la 22 august 1949. A depus profesiunea perpetuă ca iezuit în februarie 1958. Din cauza comunismului nu s-a putut întoarce în țara natală. Începând cu anul 1951 este chemat să lucreze mai mulți ani la Radio Vatican, secția cehă.

În iunie 1955 și-a susținut teza de doctorat la Institutul Pontifical Oriental din Roma. A predat teologia spirituală patristică și orientală la același institut, precum și la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma. Timp de 38 de ani a fost îndrumător spiritual la Colegiul Pontifical Nepomucen. A fost consultor la diferite dicasterii din Vatican și director al Centrului de Studii Orientale "Ezio Aletti" din Roma. La 21 noiembrie 2003 a fost numit cardinal de papa Ioan Paul al II-lea, ca recunoaștere a contribuției sale la dialogul teologic dintre Răsărit și Apus.

De mai multe ori a fost în România. L-a vizitat pe pr. Dumitru Stăniloaie, chiar înainte de moartea sa. La 28 mai 1997, a primit titlul de doctor honoris causa din partea Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj. Împreună cu pr. Marko Ivan Rupnik, card. ©pidlík a vizitat Iașiul în zilele de 5 și 6 octombrie 2003, participând la momentul când ÎPS Daniel Ciobotea, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a primit titlul de doctor honoris causa. A vizitat Mănăstirile Neamț și Sihăstria, Episcopia de Iași și Institutul Romano-Catolic din Iași.

Este autorul a 140 de cărți și a mai mult de 600 de articole, traduse în principalele limbi europene. În limba română au fost traduse la diferite edituri mai multe lucrări.

Părintele iezuit Marko Ivan Rupnik, artist, teolog, poet, profesor, director al Centrului "Aletti", unde cardinalul a trăit și a muncit timp de mulți ani, l-a cunoscut personal. Timp de 30 de ani i-a fost duhovnic și maestru în teologie. În 30 de ani, amintirile personale legate de pr. ©pidlík sunt mii și mii: "Fără să mă gândesc prea mult, îmi vine în minte că am parcurs cu pr. ©pidlík, în mașină, peste un milion de kilometri pe străzile Europei. El cânta întotdeauna. Cânta în toate limbile. Dat fiind că vorbea 15-16 limbi, putea cânta în toate limbile europene. Apoi, dintr-o dată, devenea serios; era momentul deschiderii unui dialog teologic spiritual profund și în cursul acestui dialog, de multe ori, încerca să dea o interpretare spirituală a ceea ce se întâmpla".

(C.C.)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat