Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Știri -

Știri interne

Formare
La Casa Ecumenică din Onești, în perioada 23-25 martie, s-a desfășurat un curs de formare pentru membrii Ordinului Franciscan Secular, regiunea Moldova-Muntenia, la care au participat 50 de terțiari franciscani din fraternitățile: Onești, București, Huși, Valea Mare, Prăjești, Galbeni, Nisiporești, Luncași, Nicolae Bălcescu, Galați, Răducăneni, Fundu Răcăciuni, Târgu-Trotuș și Gioseni. Cursul a fost organizat de Consiliul Regional Moldova-Muntenia și asistentul spiritual, pr. Anton Acatrinei, împreună cu formatorul național, sr. Lucia Mamulea.

Profesiuni
Surorile Adriana Budău din Stufu, Anca-Mihaela Ciobănică din Răducăneni și Mihaela Imbrea din Nicorești au reînnoit voturile pentru un an în Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", în fața sr. Lenuța Băcăoanu, superioara generală, la Liturghia celebrată de PS Aurel Percă, la 25 martie, în capela părinților verbiți din Traian (NT). Tot în același institut, la 27 martie, în cadrul unei sfinte Liturghii prezidată de pr. Mihai-Eduard Coșa în capela Mănăstirii "Buna-Vestire" din Barați, tânăra Bianca Rotaru din Nicorești a început noviciatul. La Liturghia prezidată la 17 aprilie, de pr. Anton Despinescu, în capela casei "Sfântul Iosif" din Iași, Ecaterina Ionel (Focșani) a făcut profesiunea temporară pe un an în cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". La 18 aprilie, surorile Maria-Magdalena Chelsau, Lucia Petrișor și Petronela Balint au făcut profesiunea perpetuă în cadrul Surorilor Providenței, la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel.

Misiuni populare
Săptămâna Sfântă, pentru Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Huși, a început cu trei zile de misiuni populare, în perioada 29-31 martie, organizate de pr. paroh Benone Butacu, în cadrul cărora predicator a fost pr. Cristian Blajuț, paroh de Galați. Tema principală a misiunilor a fost: Familia creștină și situația ei de astăzi. Încheierea sfintelor misiuni a avut loc în cadrul sfintei Liturghii, prezidată de PS Aurel Percă, alături fiind și pr. vicar-provincial Marius Vătămănelu, pr. paroh Andrei Ciobănică, precum și alți preoți.

Activități educative
La Grădinița "Cristos, Rege" din Piatra Neamț s-a desfășurat, la 27 martie, întâlnirea directorilor din grădinițele confesionale din Dieceza de Iași, cu tema "Managementul operațional al grădinițelor între teorie și aplicație practică". La Grădinița "Anna Maria" din Târgu Ocna a fost organizat, la 17 aprilie, simpozionul "Cunoașterea și stimularea potențialului creativ la preșcolari prin intermediul celor șapte arte". Primul simpozion național al profesorilor de religie cu titlul: "Profesorul de religie și rolul său formativ în lumina preoției comune", a fost găzduit, la 24 aprilie, de Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești, fiind și întâlnirea anuală a profesorilor de religie din Dieceza de Iași. La 15 mai va fi Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Artă Plastică și Jucării pentru Copii "Copilul - Zâmbet și Culoare", cu tema "Copilul și natura", la Grădinița "Roza Venerini" din Bacău.

Pastorație vocațională
Mănăstirea Carmelită din Luncani a găzduit cea de-a VIII-a întâlnire de pastorație vocațională intercongregațională la nivel național în perioada 6-10 aprilie, cu tema: "Privește cerul și numără stelele. Visul unei pastorații vocaționale profetice". Au participat surori din 31 de congregații. În cadrul laboratoarelor s-a pregătit un material care se poate folosi pentru zile de reculegere și exerciții spirituale pentru tineri.

Activități AC
Parohia "Isus, Bunul Păstor" din Roman a găzduit, la 9 aprilie, întrunirea Consiliului Diecezan AC și a Colegiului asistenților spirituali AC. La 10 aprilie s-a desfășurat Cea de-a III-a întâlnire a tineretului din Acțiunea Catolică, zona Bacău, în Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Mărgineni, cu 250 de participanți. În Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman s-a desfășurat, la 10 aprilie, cursul zonal de formare pentru animatorii și educatorii ACC din șase parohii din zonele Roman și Iași, cu tema "A anima cu bucurie".

Episcopi în reculegere
Casa de reculegere pentru preoți de la Bârnova a găzduit, în perioada 19-23 aprilie, exerciții spirituale pentru episcopi, tema fiind "Veniți voi, singuri, într-un loc retras și odihniți-vă puțin" (Mc 6,31). Au ținut meditații PS Florentin Crihălmeanu și preoții: Cristinel Fodor, Alberto Marson, SVD și Iosif Dorcu. Programul a inclus meditații, expunerea sfântului sacrament, adorație coram sanctissimo (liturgia orelor, orologhion, rozariu). Au participat episcopi romano-catolici și greco-catolici din România.

Missio canonica
Profesorilor de religie romano-catolică din Dieceza de Iași le-a fost acordată "missio canonica", în funcție de zonă: la 13 martie, celor din zona Onești- Moinești, la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești; la 20 martie, celor din zona Iași, la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"; la 23 martie, celor din zona Neamț, în sala de conferințe a Parohiei "Isus, Bunul Păstor" din Roman, iar la 26 martie celor din zona Bacău, la Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif".

Pelerinajul bolnavilor
Din inițiativa papei Ioan Paul al II-lea, începând cu anul 1992, pentru ziua de 11 februarie, a fost instituită Ziua Mondială a Bolnavului. Din dispoziția PS Petru Gherghel, din motive pastorale, Ziua Bolnavului se celebrează în Dieceza de Iași în ziua de 13 mai, dar anul acesta, fiind Înălțarea Domnului, Ziua Bolnavului se va celebra la 15 mai, printr-un pelerinaj pentru bolnavi, la Cacica. Participanții la pelerinaj, îndeplinind condițiile cerute, pot dobândi indulgența plenară. Cei care doresc să participe sunt rugați să se înscrie la biroul parohial de care aparțin.

NumirePreasfințitul Petru Gherghel a semnat, la 14 aprilie, documentul de numire a părintelui Petru Sescu ca paroh la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, rămânând în continuare și vicar econom diecezan până la numirea unui succesor. Luarea în posesie s-a făcut duminică, 25 aprilie, în cadrul Liturghiei solemne de la ora 11.00.

Campusuri vocaționale
La Seminarul Franciscan din Roman, în perioada 7-9 aprilie, a avut loc un campus vocațional cu tema "Veniți și vedeți!", cu 150 de participanți. Seminarul Fraților Minori Capucini a găzduit în perioada 9-11 aprilie, un campus vocațional pentru peste 50 de adolescenți. Oficiul pentru Vocații din Dieceza de Iași, în colaborare cu Seminarul "Sfântul Iosif" din Bacău, organizează un campus vocațional, în patru serii, la Seminarul "Sfântul Iosif" din Bacău, pentru băieții din clasele VII-VIII, cu tema "Învățătorule bun, ce trebuie să fac?" (Mc 10,17). Cele patru serii vor fi: 23-25 aprilie: Decanatul de Bacău; 7-9 mai: Decanatul de Roman; 14-16 mai: Decanatele: Iași, Bucovina, Valea Siretului, Piatra; 28-30 mai: Decanatele: Trotuș, Moinești, Traian, Vrancea. Pentru înscrieri și detalii: Pr. Andrei Cociangă (tel. 0745/648751 sau 0234584827, e-mail: andreicocianga@yahoo.com).

A trecut la Domnul
ÎPS Bálint Lajos, arhiepiscop emerit de Alba-Iulia, a trecut la Domnul la 4 aprilie, la vârsta de 81 de ani. S-a născut la Delnița, la 6 iulie 1929. A fost hirotonit preot la 28 aprilie 1957 de către episcopul Márton Áron. În anul 1981 a fost numit episcop auxiliar de Alba-Iulia, fiind episcop titular de Nova. Din anul 1990 devine episcop diecezan, iar la 5 august 1991 este numit primul arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba-Iulia. Din cauza problemelor de sănătate și-a înaintat demisia în anul 1993, fiindu-i acceptată de Sfântul Părinte. De atunci a trăit retras la Izvorul Mureșului și Odorheiu Secuiesc. Pentru Dieceza de Iași, a hirotonit seria de preoți din anul 1984. A fost înmormântat la 7 aprilie, în cimitirul vechi din Delnița.

Pe scurt
- 21 martie: A patra întâlnire a "Grupului Samuel", cu tema "Vocația profetică", la Mănăstirea Surorilor Clarise din Roman cu 16 tinere participante
- 27 martie: Zi de reculegere pentru familii la Casa Providenței din Iași, cu tema "Să ne pregătim pentru sărbătoarea Învierii Domnului", coordonată de pr. Cornel Cadar
- 31 martie: Calea crucii organizată pe Dealul Ceriului, de un grup de catolici și ortodocși din Tomești și Dancu
- 11 aprilie: Prima Împărtășanie pentru patru copii din comunitatea catolică română din Zaragoza, Spania
- 12-14 aprilie: Întâlnirea preoților români din Decanatul de Italia Nord la Parohia Bizzuno din Dieceza de Faenza (Italia)
- 17 aprilie: Sfințirea pietrei de temelie a noii biserici din Stufu de către PS Petru Gherghel
- 24 aprilie: Cupa Kolping-Pong la tenis de masă, cu participare diecezană, la Nicolae Bălcescu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat