Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Știri -

Știri externe

Călătorii apostolice
Papa Benedict al XVI-lea va efectua o vizită apostolică în Portugalia între 11 și 14 mai, la împlinirea a 10 ani de la beatificarea Iacintei și a lui Francisc, doi dintre păstorașii privilegiați ai aparițiilor de la Fatima. Între 4 și 6 iunie, papa va vizita Cipru. Programul va include celebrări liturgice, întâlnirea cu președintele Republicii Cipru, cu Beatitudinea sa Hrysostomos al II-lea, arhiepiscop ortodox al Ciprului. La Liturghia din ultima zi, va fi prezentat documentul de lucru "Instrumentum laboris" al Sinodului pentru Orientul Mijlociu (10-24 octombrie). Papa va efectua o vizită și în Marea Britanie între 16 și 19 septembrie.

A murit cardinalul Špidlík
Card. Tomáš Špidlík a trecut la Domnul vineri, 16 aprilie, la Roma, la vârsta de 90 de ani. În telegrama trimisă părintelui Adolfo Nicolás, prepozitul general al Societății lui Isus, papa și-a exprimat "via sa emoție" pentru moartea acestui "strălucit iezuit și zelos slujitor al evangheliei". Liturghia înmormântării s-a celebrat la 20 aprilie în bazilica vaticană. Card. Tomáš Špidlík s-a născut la 17 decembrie 1919, la Boskovice, Dieceza de Brno, în Moravia - pe atunci Cehoslovacia, astăzi Republica Cehă. În anul 1942 a depus voturile călugărești în cadrul iezuiților. A scris numeroase cărți și articole, publicate și în limba română. În anul 2003 a fost creat cardinal de Ioan Paul al II-lea, în același an făcând o vizită la Iași, în zilele de 5 și 6 octombrie.

Violențe anticreștine
În urma unor jafuri, au murit la 17 martie, în Mexic, pr. José Luis Parra Puerto, iar în Brazilia pr. Dejair Goncalves de Almeida. Au continuat violențele împotriva creștinilor. În Pakistan: un cuplu a fost condamnat pentru că ar fi atins Coranul fără a se fi spălat pe mâini; musulmani au pătruns în casa unei familii creștine și au dat foc mai multor Biblii; o tânără îngrijitoare creștină a murit la spital după ce a fost violată de fiul patronului, un musulman; un tânăr a fost agresat în propria locuință de circa 20 de militanți musulmani. În Irak: extremiști musulmani au dat foc unui bărbat și unei femei pentru că au refuzat să se convertească la islam; un creștin caldeean a fost ucis cu focuri de pistol. În Bangladesh: cinci persoane au fost rănite în urma atacării unei biserici catolice de către 500 de extremiști musulmani.

În pragul beatificării
În cursul audienței din 27 martie, Benedict al XVI-lea a autorizat Congregația pentru Cauzele Sfinților să promulge decretul de beatificare a PS Szilárd Bogdánffy, episcop auxiliar de Satu Mare (dieceză unită cu cea de Oradea între anii 1948 și 1982). Episcopul s-a născut la Feketetó, astăzi Cerna Bara, în Voivodina (Serbia), la 21 februarie 1911, a fost hirotonit preot romano-catolic în catedrala din Oradea, la 29 iunie 1934, de către episcopul István Fiedler, a fost consacrat episcop auxiliar de Satu Mare și Oradea de arhiep. Gerald Patrick Aloysius O′Hara, în secret, la Nunțiatura din București, la 14 februarie 1949 și a murit în penitenciarul din Aiud la 2 octombrie 1953.

Românii din Italia
"I romeni in Italia tra rifiuto e accoglienza" - "Românii în Italia între respingere și acceptare", este titlul volumului bilingv, în italiană și română, editat de Caritas Italia și prezentat la 25 martie, la "Accademia di Romania", Institutul Român de Cultură din Roma. Volumul pune la dispoziție nu doar date statistice, dar și prețioase analize sociologice privind situația românilor din Italia. La prezentarea volumului a avut o intervenție pr. Egidiu Condac, director al Confederației Caritas România, care a ilustrat și aprofundat situația din România a familiilor emigranților. La final a fost un concert susținut de copiii din cadrul Misiunii Greco-Catolice din München-Bavaria.

Olimpiada de religie
La Oradea, în județul Bihor, a avut loc prima olimpiadă națională de religie catolică, în perioada 7-9 aprilie, cu 88 de elevi participanți din 13 județe și București. Din Dieceza de Iași, a participat un grup de 28 de elevi, 12 de la liceele teoretice și 16 de la liceele teologice, dintre care, la final, 21 au obținut premii și mențiuni: cinci premii I din opt, patru premii II din opt, cinci premii III din opt, șapte mențiuni. Lotul olimpic din Dieceza de Iași a fost condus de pr. Iosif Bisoc.

Schimb de experiență
Un grup de 25 de tineri ai Acțiunii Catolice din Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Iași au participat, în perioada 6-8 aprilie, împreună cu pr. Claudiu Budău, la un schimb de experiență cu membrii Acțiunii Catolice, sectorul tineri, din Chișinău. Programul a cuprins vizite la Episcopia Romano-Catolică din Chișinău, la PS Anton Coșa, la instituții cultural-politice importante din centrul capitalei Republicii Moldova, la Centrul "Don Bosco", la Centrul Social "Divina Providență", la Orheiul Vechi, participarea la Liturghii în mai multe limbi.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat