Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Anul Sfintei Preoții -

Lugoj. Întâlnirea Națională a Preoților

Cea de-a cincea Întâlnire Națională a Preoților a avut loc la Lugoj, între 13 și 15 aprilie. Au participat 50 de preoți din toate diecezele și eparhiile catolice din țară. Cinci preoți au fost din Dieceza de Iași. În prezența PS Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, prelegerile și dezbaterile au pornit de la tema "Preoția - mărturie și trăire a iubirii lui Cristos" și au fost susținute de pr. conf. univ. dr. Cristian Barta. Moderator al întâlnirii a fost pr. Coriolan Mureșan.

În deschiderea întâlnirii, după ce a fost celebrată sfânta Liturghie în rit bizantin în catedrala greco-catolică din Lugoj, PS Alexandru Mesian și-a exprimat bucuria de a fi gazda evenimentului național la care participă preoți din toate colțurile României pentru a-și întări fidelitatea în slujirea preoțească. În prelegerea introductivă, "Preoția - darul iubirii lui Cristos", făcându-se "ecou al Bisericii, al Sfintei Scripturi și al părinților Bisericii", pr. dr. Cristian Barta a vorbit despre tema întâlnirii, făcându-i conștienți pe cei prezenți de situația contemporană, din ce în ce mai mult secularizată în care ne aflăm.

A doua zi, după celebrarea sfintei Liturghii în rit latin, s-au ținut două prelegeri: "Comuniunea sacerdotală" și "Mărturisirea iubirii lui Cristos prin trăirea paternității spirituale", după care toți în grup au vizitat mai multe obiective importante din Lugoj. Apoi pr. Barta a vorbit despre paternitatea spirituală, o realitate care fascinează, dar totodată și greu de trăit și experimentat, într-o lume care trăiește astăzi o criză a paternității. S-a evidențiat că orice paternitate spirituală se bazează tot pe paternitatea lui Dumnezeu și pe lucrarea lui Cristos, iar paternitatea spirituală este pretinsă și preotului.

Ziua a fost încheiată cu rugăciunea Vesperelor, în limba latină, după care a urmat vizionarea unui documentar despre PS Iuliu Hossu, episcop de Cluj-Gherla, după care PS Alexandru a vorbit despre memoria și exemplul acestui episcop.

A treia zi, după recitarea Laudelor, în rit latin, și după celebrarea Liturghiei în rit bizantin, la care preoții s-au rugat pentru polonezii care au murit în accidentul din Smolensk, a fost susținută cea de-a patra prelegere, despre "Iubirea și sfințenia în viața preotului".

Întâlnirea Națională a Preoților de la Lugoj s-a încheiat cu adorația euharistică și cu binecuvântarea PS Alexandru Mesian, care a mulțumit tuturor celor prezenți. A insistat apoi ca preoții să transmită episcopilor și celorlalți preoți salutul său și îndemnul de a rămâne în iubirea și sfințenia lui Cristos euharisticul.

Următoarea întâlnire națională va fi la Oradea, între 17 și 20 mai.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

- "O experiență bine venită în contextul celebrării Anului Sfintei Preoții; o experiență rodnică în privința întăririi comuniunii sacerdotale și a reînnoirii fidelității noastre preoțești; zile de har și binecuvântare sub privirile lui Cristos, marele preot, și ale Maicii Preacurate, regina apostolilor" (Pr. Daniel Cimpu, Dieceza de Iași).

- "A fost o deosebită plăcere pentru noi de a trăi în comuniune cu mai mulți preoți din dieceze greco-catolice și romano-catolice. Ceea ce ne-a unit a fost dragostea lui Cristos. Isus a spus: "Să fie una precum suntem și noi una" (In 17,23). Această unitate în iubirea lui Cristos s-a reflectat și la această întâlnire" (Pr. Anton Mercsak, Eparhia de Oradea).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat