Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Actualitatea -

Rugăciuni pentru polonezi

La Varșovia, au avut loc sâmbătă, 17 aprilie, funeraliile celor 96 de persoane poloneze, care și-au pierdut viața într-un accident aviatic din apropierea Smolenskului, în vestul Rusiei, cu o săptămână în urmă. Alături de președintele Poloniei Lech Kaczynski, au murit soția sa și mulți dintre liderii militari, politici și religioși ai țării. Printre victime se află episcopul militar catolic Tadeusz Ploski, arhiepiscopul ortodox Miron Chodakowski și pastorul militar evanghelic Adam Pilsch.

Sentimente de apropiere sufletească au fost exprimate în toată lumea, la nivel politic, instituțional și religios. Mai multe țări, printre care și România, au decretat zile de doliu național. Creștini de pretutindeni s-au asociat la rugăciunea poporului polonez înlăcrimat, cerând de la Domnul, pentru familiile îndoliate, putere să transforme suferința în înviere.

Benedict al XVI-lea a trimis sâmbătă, 10 aprilie, președintelui Dietei Poloneze, Bronislaw Komorowski, o telegramă de condoleanțe pentru moartea tragică a președintelui Poloniei și a însoțitorilor săi.

Biserica Catolică din România, prin Arhiepiscopia de București, și-a exprimat mâhnirea profundă pentru tragedia care a lovit atât de grav poporul polonez. În semn de solidaritate și de apropiere spirituală, duminică, 11 aprilie (ora 10.30), s-a celebrat în catedrala "Sfântul Iosif" din București o sfântă Liturghie. Printre participanți s-au aflat și președintele Traian Băsescu împreună cu soția, ministrul Teodor Baconschi, și ambasadorii Poloniei, SUA și Elveției.

În aceeași duminică, PS Petru Gherghel, la Liturghia de la ora 8.00 s-a rugat în catedrala din Iași: "Ne alăturăm durerii Bisericii Catolice din Polonia și ne rugăm ca îndurarea lui Dumnezeu să fie cu poporul polonez și cu familiile îndoliate. Au murit demnitari, episcopi și preoți", a spus episcopul. De asemenea, a îndemnat la rugăciune și la Liturghia de la ora 11.00, pe care a celebrat-o în aceeași zi, în catedrala din Iași.

Rugăciuni și slujbe de comemorare au avut loc și în nordul Moldovei: la Suceava, Poiana Micului, Solonețu Nou și Cacica, unde trăiesc circa 6.000 de polonezi. În tragicul accident aviatic și-au pierdut viața persoane care au fost alături de ei: printre acestea, Krystyna Bochenek, vicepreședintă a Senatului Republicii Poloneze care a finanțat noua școală din Poiana Micului și a participat la sfințirea acesteia.

În biserica romano-catolică din Solonețu Nou, episcopul de Iași a celebrat, în seara de marți, 13 aprilie, o sfântă Liturghie pentru cei dispăruți în accidentul aviatic. Au participat preoții din Bucovina, ambasadorul Polonei la București, deputatul Longher Ghervazen, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, subprefectul județului Suceava, primarii din Suceava, Siret și Cacica, precum și credincioși din comunitățile polone din Bucovina. Mergeau să-și cinstească eroii. Avionul s-a prăbușit în încercarea de a ateriza pe aeroportul din Smolensk, sâmbătă, 10 aprilie, cu puțin înainte de ora locală 11.00. Grupul, care includea rude ale prizonierilor de război, intelectualilor, oficialilor politici, preoților și altor persoane masacrate de sovietici în pădurea Katyn în primăvara anului 1940, călătorea cu anturajul prezidențial pentru a comemora 70 de ani de la acel tragic eveniment.

Cu 70 de ani în urmă, la Katyn, erau uciși peste 22.000 de polonezi din ordinul lui Stalin. Printre obiectele găsite în gropile comune de la Katyn, se află un medalion de argint, în formă de scut, pe care e gravată Maica Domnului din Czestochowa. A aparținut unuia dintre cei asasinați în anul 1940. S-a mai găsit și o medalie. Kozlinski Stefan, cel care o purta, împlinise 31 de ani. "În amintirea sfântului Botez, Krakow, 24 octombrie 1909". Sunt semne care atunci ca și acum îndreaptă spre cer de unde oamenii pot primi mângâiere și putere de a merge mai departe.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat