Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

- Anton D. (Huși). "Am formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru mai multe suprafețe de teren pe care părinții mei le-au deținut anterior colectivizării. Cererea mea a fost invalidată printr-o hotărâre emisă de comisia județeană, deși eu stăpânesc toate suprafețele de teren, iar comisia locală a formulat propunere de validare a cererii mele. Pot să contest hotărârea emisă de comisia județeană?"

Hotărârea emisă de comisia județeană poate fi contestată în termen de 30 de zile de la data comunicării ei la judecătoria competentă. La dosar, pentru soluționarea cauzei, este necesar să fie înaintată documentația care a stat la baza emiterii hotărârii pe care o contestați, iar pentru a verifica dacă terenul propus de comisia locală este același cu terenul deținut de părinții dv. și dacă terenul este liber, va fi necesar să solicitați efectuarea unei expertize topometrice. Hotărârea pronunțată de judecătorie poate fi contestată, în cazul în care sunteți nemulțumit, cu recurs, în termen de 15 zile de la data comunicării hotărârii. Cererea nu se timbrează și urmează a fi depusă la instanța care a pronunțat hotărârea pe fondul cauzei, urmând ca ea să fie transmisă la instanța superioară.

- A. Soci (Bacău). "Unde se depun contestațiile la procesele verbale de contravenție?"

Procesele verbale de contravenție pot fi contestate în termen de 15 zile de la data comunicării actului contestat la instanța în raza căreia se află organul care a aplicat sancțiunea.

În conformitate cu art. 16 din O.G. nr. 2/2001 "procesul verbal de constatare a contravenției va cuprinde în mod obligatoriu: data și locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte organul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupația și locul de muncă al contravenientului; descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția; indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație, posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac și organul la care se depune plângerea".

De asemenea, în conformitate cu art. 16 pct. 7 din același act normativ, "în momentul încheierii procesului verbal agentul constatator este obligat să facă cunoscut contravenientului dreptul de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare. Obiecțiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica «Alte mențiuni», sub sancțiunea nulității procesului-verbal".

În faza judecății, petentul poate solicita pentru a dovedi motivele din plângere proba cu înscrisuri și acte.

- V. Cozianu (Iași). "Dacă am pierdut procesul, atât la instanța de fond, cât și la recurs, pot promova contestație în anulare?".

Atât contestația în anulare, cât și revizuirea sunt căi extraordinare de atac și pot fi promovate și admise doar dacă vă aflați în una dintre situațiile strict prevăzute de dispozițiile art. 317-318 Cod procedură civilă sau art. 322 Cod procedură civilă... Astfel, conform art. 317 Cod procedură civilă, "hotărârile irevocabile pot fi atacate cu contestație în anulare, pentru motivele arătate mai jos, numai dacă aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului:
- când procedura de chemare a părții, pentru ziua când s-a judecat pricina, nu a fost îndeplinită potrivit cu cerințele legii;
- când hotărârea a fost dată cu călcarea dispozițiilor de ordine publică privitoare la competență.

Conform art. 318 Cod procedură civilă, "hotărârile instanțelor de recurs mai pot fi atacate cu contestație când dezlegarea dată este rezultatul unei greșeli materiale sau când instanța, respingând recursul sau admițându-l numai în parte, a omis din greșeală să cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare".

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat