Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Papa în Spania
Sfântul Părinte va efectua o vizită în Spania, în luna noiembrie. La 6 noiembrie, episcopul Romei va efectua un pelerinaj la Santiago de Compostella cu ocazia anului sfânt al sanctuarului, iar duminică, 7 noiembrie, va consacra altarul marii biserici "Sagrada Familia" din Barcellona, opera arhitectului catolic Antonio Gaudi. Va fi a cincea călătorie apostolică internațională a suveranului pontif în anul 2010, după cele programate în Malta, Portugalia, Cipru și Marea Britanie.

Ziua Tineretului
"În pofida dificultăților nu vă lăsați descurajați și nu renunțați la visele voastre", îndeamnă papa Benedict al XVI-lea tinerii, în Mesajul pentru Cea de-a XXV-a Zi Mondială a Tineretului, care se celebrează la 28 martie în Duminica Floriilor la nivel diecezan. Tema mesajului este întrebarea pusă lui Isus de tânărul bogat: "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" (Mc 10,17). Mesajul a fost dat publicității la 15 martie, fiind semnat la 22 februarie. Anul acesta s-au împlinit 25 de ani de la instituirea Zilei Mondiale a Tineretului, voită de venerabilul Ioan Paul al II-lea. Ziua Tineretului va fi sărbătorită în Dieceza de Iași, la nivel diecezan, la Cleja (Parohia "Sfântul Marcu"), duminică, 2 mai.

Exerciții spirituale
Exercițiile spirituale pentru Curia Romană, în prezența Sfântului Părinte, s-au ținut între 21 și 27 februarie, în capela "Redemptoris Mater" din Vatican. Meditațiile cu tema "?Lecțiile» lui Dumnezeu și ale Bisericii despre vocația sacerdotală" au fost propuse de preotul salezian Enrico dal Covolo, 59 de ani, postulator general al familiei lui Don Bosco și profesor de literatură creștină antică la Universitatea Pontificală Saleziană.

Întâlnire de episcopi
Cea de-a X-a Întâlnire a Președinților Conferințelor Episcopilor din Sud-Estul Europei s-a desfășurat la Chișinău (Republica Moldova), în perioada 25-28 februarie, pentru a analiza tema: "Drepturile și îndatoririle minorităților catolice în țările din sud-estul Europei". Au fost reprezentate nouă conferințe ale episcopilor din sud-estul Europei. Mons. Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, a avut o intervenție în plen. Catolicii din Republica Moldova reprezintă circa 1% din populație, organizați în 17 parohii, îndrumați de 18 preoți diecezani și 16 preoți călugări. În dieceză, activează 42 de călugări și călugărițe, în 17 parohii. Dieceza are cinci studenți teologi. Următoarea întâlnire (a XI-a) se va desfășura în perioada 3-6 martie 2011, în Cipru.

Comisie pentru Medjugorje
A fost constituită la Congregația pentru Doctrina Credinței, sub conducerea card. Camillo Ruini, o comisie internațională de investigație cu privire la Medjugorje, un sat din Bosnia-Herțegovina, care din anul 1981 este țintă de pelerinaj pentru milioane de persoane. În trecut, exista o comisie diecezană care apoi transferase chestiunea la Conferința Episcopilor din Iugoslavia, subliniind faptul că fenomenul depășea competența diecezei. Din cauza dezmembrării țării, episcopii din Bosnia și Herțegovina au cerut Congregației pentru Doctrina Credinței să se ocupe de această problemă. Aparițiile de la Medjugorje ar fi început la 24 iunie 1981, când sfânta Fecioară ar fi apărut pe o colină câtorva tineri cu vârsta cuprinsă între 12 și 20 de ani, prezentându-li-se ca regina păcii și continuă până astăzi.

Pastorația romilor
"Grija Bisericii față de romi în Europa: situație și perspective". Aceasta a fost tema întâlnirii directorilor naționali pentru pastorația romilor în Europa, desfășurată la Vatican în perioada 2-4 martie. La acest eveniment, promovat de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, a participat, din România, PS Petru Gherghel, responsabil național pentru pastorația migranților și itineranților în cadrul Conferinței Episcopilor din România, însoțit de pr. Martin Cabalaș din București. S-a discutat despre denunțarea nedreptăților și inegalităților nedemne, fenomenele de rasism, manifestările împotriva romilor, responsabilitățile și atitudinile negative ale romilor față de ambientul social în care trăiesc, fiind accentuată atenția pastorală pentru romi și pașii pentru incluziunea socială a acestora.

Comemorare
În diferite locuri din lume, în special în El Salvador și în restul Americii Latine, a fost marcată la 24 martie, cea de-a 30-a aniversare a asasinării PS Oscar Arnulfo Romero, arhiepiscop de San Salvador, totodată și Ziua de Rugăciune și Post pentru Misionarii Uciși în Biserica Universală (în anul 2009, în lume, au fost uciși 37 de misionari). Sfânta Liturghie de comemorare a fost prezidată de card. Adolfo Quezada Toruno, arhiepiscop de Ciudad de Guatemala. Celebrări euharistice au fost și în alte dieceze din El Salvador, în aproape toate principalele orașe din America Latină, precum și în diferite țări europene. Oscar Romero a fost ucis la altar în timpul celebrării jertfei euharistice, la 24 martie 1980.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat