Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Preotii -

Scrisoare pastorală

Inițiative în Anul Sfintei Preoții

Dragi confrați întru preoție, oameni ai lui Dumnezeu, imagini ale lui Cristos, profeți ai noului mileniu,

Ne este dat să trăim un an special, Anul Sfintei Preoții. A fost și rămâne un dar al lui Dumnezeu și un semn de mare sensibilitate din partea Bisericii și a Sfântului Părinte.

Am avut diferite ocazii să ne lăsăm pătrunși de mesajul acestui an și să trăim împreună cu ceilalți confrați din România și din alte țări invitația de a redescoperi marele dar al chemării noastre, meditând asupra mandatului pe care l-am primit de la divinul Mântuitor în ziua alegerii și consacrării noastre: "După cum m-a trimis pe mine Tatăl, tot așa vă trimit și eu pe voi" (In 20,21).

Ne-am bucurat să luăm parte la cursurile speciale de formare din toamna trecută ținute la Seminarul nostru din Iași, să beneficiem de materialele puse la dispoziție de către Oficiul pentru Cler, de situl diecezei noastre (www.ercis.ro), de alte pagini de internet, printre care și situl special www.pastoratie.ro, ca și de cele oferite de diferitele edituri din dieceză.

S-au programat și s-au organizat întâlniri decanale cu teme legate de Anul Preoției, momente care au fost însoțite de rugăciunea comună și de ore de adorație. Casele călugărești și diferitele structuri socio-caritative, precum și asociațiile și grupurile de tineri au ținut și continuă să programeze momente formative, ore de rugăciune și zile de adorație continuă. Și credincioșii laici s-au adăugat cu multe inițiative la programul preoților și al persoanelor consacrate. Au fost traduse cărți, s-au prezentat în reviste articole cu conținut informativ și formativ despre Preoție și despre vocația la slujire.

Ne-am bucurat că diferiți preoți au putut participa la pelerinaje organizate la diferite sanctuare: Roma, Ars, Fatima, Lourdes sau Czestochowa. Seminariștii noștri, însoțiți de conducerea Seminarului, au trăit un moment istoric când, adăugându-se la vizita noastră "ad limina", au făcut acel binecuvântat pelerinaj la Roma, la mormintele apostolilor, la Sfântul Părinte, care a ținut să-i onoreze cu un salut și un îndemn de suflet adresat în limba română.

Pentru toate acestea ne revine tuturor, episcopi și preoți, să-i aducem lui Dumnezeu un prinos de recunoștință, repetând fără încetare: "Gratias agamus Domino Deo nostro per Christum Dominum nostrum!"

În luna iunie se va încheia Anul Sfintei Preoții. Așa cum a comunicat și Oficiul pentru Cler al Diecezei de Iași, încheierea acestui eveniment se va marca prin două momente speciale:

a) consacrarea unui însemnat număr de preoți, absolvenți ai Seminarului nostru, ai Seminarului Franciscan din Roman, precum și membri ale unor familii călugărești din dieceză.

b) organizarea participării unui grup de preoți din Dieceza de Iași la zilele speciale ce se vor celebra la Roma, zile organizate de Congregația pentru Cler și de alte instituții clericale ce se află la Roma, precum și participarea la Liturghia pontificală prezidată de Sfântul Părinte.

Sfințiile voastre, Preacucernici confrați întru preoție,

Pe voi, care sunteți predilecții lui Cristos, bucuria noastră și a poporului credincios din dieceză, vă îndemn, împreună cu episcopul nostru auxiliar Aurel Percă, să vă bucurați, să-l lăudați pe Dumnezeu, să vă încredeți în Cristos, marele nostru preot, care v-a încredințat o atât de nobilă misiune, și să o simțiți mereu alături pe preasfânta Fecioară Maria, mama preotului veșnic și mama noastră, a tuturor. Reînnoiți fidelitatea voastră în slujirea și fidelitatea lui Isus!

Vă îmbrățișează și vă încurajează cu binecuvântarea arhierească,

+ Petru Gherghel, episcop de Iași

* * *

La încheierea Anului Sfintei Preoții, în perioada 9-11 iunie, se va desfășura la Roma un program special oferit de către Congregația pentru Cler, eveniment care va culmina cu celebrarea sfintei Liturghii în Piața "Sfântul Petru" din Vatican împreună cu Sfântul Părinte (vineri, 11 iunie). Din Dieceza de Iași se preconizează participarea unui grup de 15-20 preoți (1-2 din fiecare decanat).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat