Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

În vizită la frați

După vizita "ad limina apostolorum", PS Petru Gherghel a întreprins o vizită la frați, adică la preoții din dieceză care se ocupă de pastorala comunităților catolice de migranți români, precum și la preoți din Dieceza de Iași care activează în serviciul altor dieceze ale Europei. În cele de mai jos, Preasfințitul împărtășește amănunte despre vizita la frați.

*

După întâlnirea cu papa Benedict în programul vizitei "ad limina apostolorum", în cadrul căreia am primit acea întărire în credință oferită sfântului Petru de însuși Isus Cristos pentru care s-a rugat ca el la rândul său să-i întărească pe frații săi (cf. Lc 22,32), am ținut să-i întâlnesc pe preoții care au primit de la noi mandatul de a-i însoți pe credincioșii catolici plecați din dieceza noastră în diferite părți ale Europei.

Fiind în orașul etern, am avut o altă bucurie sufletească, și anume, întâlnirea cu toți preoții care desfășoară activitate pastorală sau studiază în Roma ori se află pentru alte motive în jurul orașului papei. Sfânta Liturghie concelebrată, în ziua de 14 februarie, cu toții episcopii noștri din București, Chișinău și Iași - la care s-a adăugat și episcopul de Marsabit, din Kenya - precum și preoții noștri și un mare număr de credincioși catolici români prezenți în Roma sau în împrejurimi a fost un adevărat moment de sfântă și fericită comuniune și împărtășire de daruri sufletești.

Următorul moment a fost întâlnirea cu confrații preoți din nordul Germaniei, din zona Münster, Köln și Meinz. Vizita și întâlnirea cu ei a vrut să se înscrie în cadrul Anului Sfintei Preoții și să fie un moment de comuniune frățească, de încurajare și de întărire în nobila misiune de vestire a evangheliei la toate popoarele.

Alt moment de mare trăire și bucurie a fost cel din Austria, Dieceza de Feldkirch, unde am putut să-i întâlnesc pe cei nouă preoți care, împreună cu pr. decan și paroh Pavel Solomon, sunt bucuroși că pot oferi serviciul lor pastoral în regiunea Voralberg, vestindu-l astfel cu mult curaj pe Cristos fraților în credință din acea zonă minunată.

La întoarcerea spre Roma, pentru a participa la întâlnirea directorilor naționali pentru pastorația migranților și itineranților, în special a romilor (2-4 martie), am avut din nou o fericită ocazie de a-i întâlni pe preoții care îi însoțesc pe credincioșii catolici care se află în zona marilor orașe: Verona, Padova, Pordenone, Gorizia, Vicenza, Milano și Torino.

Un moment de mare trăire sufletească a fost și întâlnirea cu părintele Iosif Matei, care se află de câțiva ani în Italia, pentru îngrijirea sănătății și pentru a fi părinte spiritual pentru Surorile Misionare ale Patimii lui Isus, din Villanova Mondovi (Provincia de Cuneo).

În Anul Sfintei Preoții, cu toții am fost și suntem chemați să descoperim marea demnitate a celor chemați și consacrați, marea bucurie de a-l vesti pe Cristos și evanghelia sa poporului creștin. Având mereu în față exemplul lui Cristos, marele preot, și admirând iubirea cu care el s-a dăruit pentru noi, simțim un puternic impuls pentru a-l urma și a-l reprezenta între oameni.

Am avut ocazia să întâlnesc diferiți episcopi, vicari generali și autorități locale, cu care am avut un schimb de păreri și aprecieri asupra prezenței preoților și credincioșilor noștri în diferitele țări ale Europei. Pe agendă au fost și diferite proiecte social-caritative prezentate împreună cu pr. Cristian Gălățanu, responsabil Caritas pentru diferite proiecte în curs de desfășurare și noi colaborări.

Sunt fericit că vizita întreprinsă la frați și între frați a avut menirea să ne facă pe toți, episcopi și preoți, să trăim momente înălțătoare pe drumul slujirii noastre în via Domnului. Comuniunea noastră trebuie să fie vie, atât în dieceză, cât și în orice parte a Bisericii.

26 februarie 2010

+ Petru Gherghel, episcop de Iași

*

Torino

Credincioșii veniți la sfânta Liturghie de vineri seara (26 februarie) au fost surprinși să vadă venind la altar, alături de pr. Gelu Miclăuș și pr. Laurențiu Ignat, pe PS Petru Gherghel. Celebrarea sfintei Liturghii, meditarea Căii sfintei cruci și cuvintele înălțătoare i-au mișcat pe toți. "Sunt fericit, a spus Preasfințitul, că vizita întreprinsă la frați și între frați a avut menirea să ne facă pe toți, episcopi și preoți, să trăim momente înălțătoare pe drumul slujirii noastre în via Domnului. Comuniunea noastră trebuie să fie vie, atât în dieceză, cât și în orice parte a Bisericii". La întâlnire s-au alăturat și preoții Eugen Budău și Gabriel Bogatu, care lucrează în Valle d'Aosta. În scurtul timp petrecut la Torino, a fost vizitat și pr. Iosif Matei, care se află în casa Congregației "Misionarele Pătimirii Domnului Nostru Isus Cristos" la Villanova Mondovi. Casa surorilor se află la capătul străzii numite Calea Calvarului. Cu toate că suferă foarte mult, părintele are mereu fața senină și zâmbitoare. "Sunt mulțumit că mă aflu la picioarele Calvarului pentru a sta alături de Cristos", spunea părintele când încă mai putea vorbi. Vizita episcopului, mărturisea sora Maria, care-l îngrijește zi și noapte pe părintele, "ne-a încurajat și ne-a bucurat foarte mult". (Pr. Gelu Miclăuș)

*

Ladispoli

Comunitatea catolică de români din Ladispoli (Italia) a avut marea bucurie de a avea în mijlocul ei pe PS Petru Gherghel, duminică, 7 martie.

Sfânta Liturghie solemnă a început la ora 9.15. Au concelebrat pr. Adrian Chili, parohul comunității de români catolici din Ladispoli și împrejurimi, pr. Isidor Iacovici, parohul comunității de români din Roma, și pr. Augustin Bărbuț, OCarm., vicar parohial la comunitatea italiană din Santa Marinella.

"Aici, departe de casă și mai ales aici, avem nevoie în fiecare moment de convertire. Meditând patima și moartea lui Isus, nu trebuie să ne oprim aici, ci gândul și speranța noastră trebuie să meargă mai departe, la duminica Învierii", a spus episcopul la predică. (Iosefina Dumea)

*

Roma

Continuând vizita începută la "frați", PS Petru Gherghel s-a aflat, duminică, 7 martie, din nou în mijlocul comunității românilor catolici din Roma, după ce în aceeași zi a celebrat Liturghia pentru românii din Ladispoli și din Grotte Celoni-Casilina. La invitația făcută de pr. Isidor Iacovici a răspuns și PS Paolo De Nicolo, regent al Casei Pontificale, mai mulți preoți aflați la studii în Cetatea Eternă, ca și un mare număr de credincioși. În biserica "San Vitale", PS De Nicolo a ținut predica. "Am fost de atâtea ori în România, a spus predicatorul. Am fost la Iași, la sfințirea catedralei, la Piatra Neamț, la Bacău, la Roman și în multe sate și am văzut cât de profund trăiți credința și acasă... Văzându-vă atât de mulți la Liturghie și atât de activi, am impresia că sunteți neobosiți, că dv. nu obosiți niciodată". În încheiere, PS Petru Gherghel a mulțumit celor prezenți, invitându-i să rămână fideli drumului crucii lui Cristos. (Pr. Felician Tiba)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat