Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Școala - pistă de lansare spre viitor

Citind aceste rânduri, s-ar putea să îți spui: "Nici aici nu scap de școală?!" sau, ceea ce îmi doresc, să te întrebi: "Cum ar trebui să fie școala?" Nu cred că urmărești prea mult știrile legate de politică și de viața socială (uneori e bine că nu pierzi astfel timpul, alteori nu ar strica să fii mai informat!), dar cred că ești la curent cu toată răvășirea din învățământul românesc. Școala trece prin schimbări profunde, care declanșează mai mult îngrijorări decât speranțe. Biserica este conștientă de toate aceste dificultăți care amintesc, din ce în ce mai mult, că educația este o urgență. Spune papa Benedict al XVI-lea: "Problema unei educații, care să fie într-adevăr educație, crește astăzi. Părinții o cer, preocupați și deseori neliniștiți de viitorul copiilor lor; o reclamă atâția dascăli, care trăiesc experiența tristă a degradării școlilor proprii; societatea în complexitatea sa o cere, văzând cum se pun la îndoială înseși bazele coabitării; în intimitatea lor, o cer, de asemenea, copiii și tinerii înșiși, care nu vor să fie lăsați singuri în fața provocărilor vieții".

Și totuși, dincolo de programele ministerului, de deciziile directorului școlii și de felul de a fi al profesorilor, eu pornesc de la ideea că depinde de fiecare elev în parte să se simtă bine la școală și să învețe ceva bun și folositor pentru viață. Vei reuși acest lucru doar dacă te convingi de câteva adevăruri. Încerc să exprim doar câteva.

Studiul este una dintre responsabilitățile tale. A avea o responsabilitate înseamnă a fi conștient că un lucru trebuie îndeplinit cu sfințenie și că de acel lucru depinde binele tău și al altor persoane. Așa cum părinții tăi au responsabilitatea de a merge la muncă pentru a câștiga cele necesare pentru bunăstarea familiei (cred că ești conștient cât de greu le este!), la fel și tu ai responsabilitatea de a te pregăti pentru viață mergând la școală și studiind. Orice responsabilitate asumată are dificultățile sale. Nu neagă nimeni că nu sunt multe dificultăți legate de școală, dar și acestea își au sensul în creșterea ta. Școala este ca și viața: nu poate să fie totul pe gratis, ușor și plăcut. A lua școala în serios înseamnă a fi conștient că acolo este un loc unde trebuie să muncești pentru viitorul tău, confruntându-te uneori cu efortul, plictiseala sau chiar suferința. Aceasta nu înseamnă că atmosfera în clasă nu trebuie să fie plăcută, plină de voie bună. Dimpotrivă! Însă pe primul loc trebuie să fie conștiința datoriei pe care o ai, în primul rând, față de tine.

Școala nu înseamnă doar a "înmagazina" cunoștințe. Omul dobândește o anumită doză de înțelepciune atunci când știe să lege mintea de inimă și inima de mâini. Nu cine știe cele mai multe lucruri este cel mai deștept! Este înțelept cel care este dornic mereu să descopere ceea ce este spre bine și să pună în practică. Din păcate se pierde din ce în ce mai mult exercițiul gândirii, al analizei, al criticii constructive. Se trăiește mai mult din iluzii, din amăgiri!

La școală tu trebuie să educi și inima, nu numai mintea! La școală poți să creezi prietenii, să legi relații serioase, să manifești solidaritatea. La școală poți să exerciți răbdarea (față de colegi și profesori!), înțelegerea, toleranța, încurajarea, unitatea (nu doar la chiulul în masă!)...

Profesorii nu sunt "teroriști"! Știu că nu toți profesorii sunt modele pentru tine, însă majoritatea pun mult suflet în ceea ce fac pentru binele tău. De aceea și ei au nevoie de înțelegerea pe care tu o pretinzi de la ei. Greșesc și ei, dar tu poți comunica cu respect și eleganță ceea ce te nemulțumește, ceea ce îți creează dificultate din partea lor. Profesorii au o muncă nu tocmai ușoară! Să nu crezi că îi interesează doar salariul sau să îi "stoarcă" pe elevi! Majoritatea dintre ei chiar îți doresc binele!

Ar mai fi multe de spus! Mă opresc aici, dorindu-ți să știi să te bucuri de școală astfel încât să te pregătești conștiincios pentru viitor!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat