Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Craciun 2010 -

De Crăciun am rămas "mut"!

Mărturie

O familie poate fi numită astfel doar dacă este formată cel puțin din trei membri: tată, mamă și copil. În caz contrar, doi tineri căsătoriți rămân simplu soț și soție, nu tată și mamă. Tată și mamă se devine abia după ce cei doi soți au primul copil.

Ne-am căsătorit acum câțiva ani, dar din motive sociale am decis să nu avem încă un copil. Nu aveam o casă, lucram doar eu, iar apariția unui copil ne-ar fi îngreunat și mai mult viața. Cel puțin așa gândeam atunci! La drept vorbind nici nu aș fi vrut să mă știu "incomodat" de altcineva în relația mea cu soția. Așa am ajuns să folosim tot ceea ce piața putea oferi în materie de blocare a unei noi vieți.

Fiecare greutate de la serviciu, fiecare bucurie, orice neînțelegere cu șefii, orice ceartă cu prietenii, fiecare pahar de bere, totul devenea amintire când ajungeam acasă. Aici era soția mea, cea care prin farmecul ei mă făcea să uit totul. În prezența ei eram "beat" de realitate. Timpul nu mai exista. Cât de bucuros eram că a fost inventată căsătoria! Dar cât de departe eram de adevăratul ei sens!

Într-una dintre zile, întorcându-mă acasă cu același "chef" de viață, mi-am găsit soția plângând. "Ce s-a întâmplat?", am strigat din pragul ușii. "Nimic!", mi-a răspuns sec și a continuat să plângă.

M-am apropiat, am luat-o de mână, i-am mângâiat fața și părul și am întrebat-o din nou cu blândețe în glas: "Chiar nu e nimic?" "Da, mi-a răspuns, sunt multe! Avem multe de clarificat între noi!".

Personal mi s-a părut că m-am trezit dintr-o lungă beție. "Avem multe de clarificat între noi!" Suntem împreună de atâta timp, am petrecut alături atâtea momente frumoase, iar acum "avem multe de clarificat între noi!" Ce putea să însemne aceasta?

Am rugat-o să se liniștească și să-mi spună tot ceea ce simțea în acel moment. Iar ea m-a ascultat.

"Ne-am căsătorit împreună pentru că ne-am iubit. Am înțeles că suntem săraci, că nu ne putem permite o casă a noastră, că nu putem să avem un copil al nostru, că nu suntem pregătiți încă să formăm cu adevărat o familie. Așa nu mai putem merge înainte! Mă simt "goală", umilită și folosită! Sunt om, sunt femeie, simt în mine dorința de a da viață și nu mai pot să fiu ca până acum. Și apoi, Dumnezeu, Dumnezeu e mulțumit de noi? Tu crezi că Dumnezeu e mulțumit de ceea ce facem noi? Nu crezi că am exagerat? E Crăciunul! Zilele acestea e Crăciunul, iar eu nu am mai sărbătorit cu adevărat un Crăciun de când eram acasă cu părinții mei. Oare e întâmplător că acum mi-au venit toate aceste gânduri? Hai să schimbăm ceva în viața noastră! Te rog!".

Eu am rămas mut în tot acest timp. Nu am avut curajul nici măcar să o privesc în ochi. Îmi era rușine de mine și de ea. Ca într-un film am văzut tot ceea ce făcusem împreună împotriva vieții și a lui Dumnezeu. Spontan am îmbrățișat-o și i-am spus: "Îți promit că va fi bine, îți promit, sincer, îți promit!".

În acea seară am luat cina împreună, am discutat cu blândețe unul cu altul, am decis să ne împăcăm cu Dumnezeu și să ne schimbăm viața.

Acum, când m-am decis să pun aceste cuvinte pe hârtie, avem trei copii, iar pe parcurs am constatat că nu condițiile sociale erau sau sunt împotriva vieții, ci noi, noi de care depinde viața. Am constatat că un copil te motivează să lucrezi, îți dă speranță în ziua de mâine. E cel care îți spune în fiecare zi "Te iubesc, tată. Te iubesc, mamă!" Și știți ce senzație plăcută este?! (Sergiu)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat