Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Familiei -

Familia și Căsătoria creștină

Cu prima duminică din Advent (28 noiembrie) a început un nou an pastoral dedicat familiei și Căsătoriei creștine. Acesta are ca moto: "Familie, devino ceea ce ești!", cuvinte luate din exortația apostolică Familiaris consortio (nr. 17).

În fiecare parohie s-a organizat deschiderea solemnă a anului pastoral. În cadrul sfintei Liturghii din prima duminică a Adventului a fost așezată la loc de cinste, în prezbiter sau în apropierea altarului, icoana Sfintei Familii: Isus, Maria și Iosif.

Anul Familiei este însoțit și de "Peregrinatio Mariae" - pelerinajul veneratei imagini a Maicii Domnului de la Cacica în parohiile diecezei. Pe parcursul a trei ani se dorește ca această icoană să poposească în toate comunitățile. Anul acesta icoana poposește în catedrala din Iași (28 noiembrie - 5 decembrie), Bacău-centru (5-8 decembrie), Barticești (9-12 decembrie), Suceava (12-15 decembrie) și Solonețu Nou (15-19).

Anul Familiei a fost deschis în catedrala din Iași duminică, 28 noiembrie, printr-o Liturghie pontificală. Icoana Maicii Domnului de la Cacica a fost așezată în apropierea altarului. După-amiază s-a recitat rozariul (cele 20 de mistere) și s-a făcut o oră de rugăciune mariană. În zilele următoare rând pe rând au venit la catedrală credincioșii din celelalte parohii ale Iașiului, precum și persoanele consacrate din oraș. În program: Liturghii cu predici centrate pe misterul Mariei în familie, rozariu, rugăciuni și cântece mariane - toate încheiate cu o procesiune cu icoana Maicii Domnului pe Bd. Ștefan cel Mare (sâmbătă, 4 decembrie, ora 19.00).

Familia și Căsătoria creștină vor sta în centrul atenției timp de trei ani, începând cu prima duminică din Advent (28 noiembrie) până la solemnitatea Cristos, Regele Universului din anul 2013. Fiecare dintre acești trei ani va avea o direcție, care va fi tratată în cateheze, omilii, conferințe și va fi urmărită în acțiunile pastorale. Astfel, în primul an, planul pastoral va avea ca scop Apropierea Bisericii de familie. În al doilea an, acțiunile pastorale vor urmări Apropierea familiei de Biserică. Tema celui de-al treilea an va fi: Biserica și familia, oglinda Sfintei Treimi.

În principal, se vor da atenție: misiunilor populare, catehezelor despre familie, omiliilor duminicale, întâlnirilor cu familiile, pregătirii pentru Căsătorie, rugăciunilor în și pentru familie, publicațiilor de cărți și materiale de promovare (postere, logouri, pliante etc.), organizării Zilei Familiei, a Zilei Vieții etc. Familiaris consortio și Scrisoare papei Ioan Paul al II-lea către familii constituie documente de bază în acest timp special dedicat familiei.

Pentru o mai bună organizare, prin decretul nr. 2140/25 octombrie, a fost stabilită o Comisie Coordonatoare a Planului Pastoral Dedicat Familiei și Căsătoriei Creștine. Comisia are misiunea să coordoneze inițiativele și activitățile pastorale, să pregătească materialele necesare pentru omilii și cateheze, precum și să precizeze calendarul manifestărilor diecezane specifice acestui an pastoral.

Comisia s-a reunit pentru prima dată în ziua de 8 noiembrie, la sediul Episcopiei din Iași, fiind coordonată de PS Petru Gherghel. Membrii au analizat proiectul propus pentru anul pastoral, modalitățile de acțiune, au stabilit o schemă după care vor fi structurate materialele propuse, au făcut sugestii cu privire la diferite urgențe pastorale care privesc familia.

* * *

Temele catehezelor din Advent
1. Familia primește și trăiește cuvântul lui Dumnezeu;
2. Familia este o adevărată Biserică;
3. Familia este comunitate de rugăciune;
4. Familia are o iubire specială pentru cei săraci.

* * *

Comisia coordonatoare
Președinte delegat episcopal: pr. Cristinel Fodor - vicar episcopal
Membri: pr. Iosif Enășoae, pr. Ștefan Lupu, pr. Cornel Berea, pr. Toma Encuț, pr. Romuald Bulai, sr. Michela Martinello, prof. Violeta Apostu, Maria Gherghel, familia Dan și Genoveva Munteanu, familia Paul și Gema Păduraru
Secretar: pr. Petru-Sebastian Tamaș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat