Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Tichetele de sănătate

Ministerul Sănătății preconizează introducerea tichetelor de sănătate, prin care cetățenii vor participa cu o contribuție personală la plata serviciilor medicale, la plata medicamentelor și dispozitivelor medicale, în momentul în care beneficiază efectiv de acestea.

"Pachetul general de servicii și tichetul pentru sănătate reprezintă o necesitate și fac parte din reforma structurală a sistemului de sănătate. Acestea vor contribui la diminuarea plăților informale și la îmbunătățirea finanțării sistemului de sănătate, asigurând astfel creșterea calității asistenței medicale. Măsurile reprezintă, în același timp, un angajament al României, pentru că fac parte din clauzele acordului de finanțare încheiat cu FMI și Banca Mondială", a declarat Ion Bazac, ministrul sănătății. Ministrul Bazac a mai precizat că, timp de două luni, aceste măsuri vor intra în dezbatere publică, urmând ca în septembrie să fie integrate în sistem.

Tichetul pentru sănătate se va aplica în ambulator, în spital (cu excepția urgențelor) și pentru investigațiile paraclinice.

Contribuția personală a cetățenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăși 600 de lei pe an. Potrivit estimărilor Ministerului Sănătății, contribuția personală prin tichete va fi de aproximativ 350 de lei pe an, pentru un pacient mediu. Calculul estimativ include două episoade de spitalizare continuă, două de spitalizare de o zi, 6-8 vizite la medicul de familie, patru vizite la medicul specialist, o vizită la domiciliu, 10 analize de laborator, o investigație radiologică și o investigație de înaltă performanță.

Spre exemplu, cuantumul contribuției personale va fi de 5 lei pentru o consultație la medicul de familie și de 10 lei pentru o consultație la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie, după orele de program, va fi taxată cu 15 lei, iar consultațiile efectuate în structurile de urgență din spitale pentru pacienții care nu reprezintă urgențe medicale vor necesita o contribuție personală de 20 de lei.

Potrivit Ministerului Sănătății, prin introducerea tichetelor pentru sănătate se vor genera în sistem aproximativ 700 de milioane de lei anual, fonduri care vor rămâne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau altă unitate de sănătate) și care vor fi utilizate pentru salarii, investiții sau servicii.

Ministerul Sănătății va propune ca tichetele pentru sănătate să fie deductibile.

Categoriile de populație care nu vor plăti pentru sănătate sunt:

persoane asistate social (Legea nr. 416/2001), pensionari cu pensii sub 700 lei/lună, copii cu vârsta până la 18 ani, șomeri, persoane care beneficiază de gratuități (revoluționari, persecutați politic, veterani, persoane cu handicap), personal sanitar; gravide, doar pentru servicii aferente gravidității, persoane aflate în Programele Naționale de Sănătate.

Pentru aceste categorii, contribuția va fi acoperită din fonduri publice, suma estimată fiind de 550 milioane lei anual.

Tichetele de sănătate cresc responsabilitatea cetățenilor pentru propria sănătate prin: garanția accesului la serviciile necesare celor care au nevoie atunci când este necesar, posibilitatea fiecărei persoane de a-și "contabiliza" necesitățile reale, simplifică circuitul bolnavului în sistemul de sănătate, se reduce internarea prelungită în favorizarea spitalizării la zi, remodelarea comportamentului consumatorului de servicii medicale în regim de urgență în cazul în care are efectiv nevoie.

Un alt avantaj îl constituie creșterea resurselor financiare la nivelul sistemului prin cointeresarea furnizorilor de servicii de sănătate pentru a asigura servicii eficiente și de calitate prin alocarea judicioasă a fondurilor rezultate din aceste încasări.

Noul sistem va permite apariția și dezvoltarea regimului de asigurări de sănătate voluntare și private care vor putea prelua o parte din serviciile medicale. Viitorul sistem de asigurări de sănătate privat va putea prelua plata acestor tichete de sănătate.

Dr. Lucia Amza, medic de familie



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat