Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Evanghelizare
"Toate le fac pentru evanghelie" (1Cor 9,23) a fost tema săptămânii de evanghelizare, desfășurată la Horgești în perioada 26 iulie - 2 august, organizată de Paulini (din Italia) și de Fiicele Sfântului Paul (din România), alături de alți animatori români și italieni, cu sprijinul pr. paroh Emil Lucaci. Scopul a fost "să ne așezăm cu toții la aceeași masă, în jurul Bibliei, pentru a frânge pâinea cuvântului și a ne hrăni din ea", a precizat Paula Burcă. Primele trei zile au fost dedicate animației copiilor, tinerilor și adulților. A fost și o celebrare penitențială prezidată de pr. Cornel Cadar, urmată de Calea crucii prin sat. În penultima zi a fost o vizită ecumenică la mănăstirea ortodoxă "Sfântul Nicolae din Câmp". Săptămâna misionară s-a încheiat cu Liturghia duminicală, precedată de un moment de animație în filiala Galeri. Credincioșilor le-au fost oferite Noi Testamente.

Creștem împreună
În urma unei campanii naționale de strângere de fonduri și animare misionară, Acțiunea Catolică din România a organizat, în perioada 10-29 august, un program de activități educative pentru copiii și tinerii din Maikona (Kenya), în cadrul proiectului "Creștem împreună, pentru o lume mai bună!". Alături de activitățile educative, AC a contribuit la construirea unei săli de pastorație în această parohie africană. Delegația a fost alcătuită din: pr. Felix Roca, asistent spiritual general al ACRO, Anca Frona, vicepreședinte pentru sectorul tineri, pr. Iuliu Muntean, asistent spiritual național pentru sectorul tineri, Iuliana Tofană, Mirabela Pall, Crina Horvat, Iulia Iova și Ștefania Rediu, medic stomatolog. În Parohia din Maikona își desfășoară activitatea misionară preoți, seminariști și laici din Dieceza de Iași.

Clădire nouă
Noua casă parohială din Buruienești a fost sfințită de PS Aurel Percă la 6 august. Lucrările au demarat la 13 mai 2005. Clădirea dispune de diferite camere și săli care vor deservi atât exigențelor vieții comunitare a fraților franciscani, care slujesc în parohie, precum și diferitelor activități pastorale și catehetice. După binecuvântarea finală de la Liturghie, a urmat sfințirea celor două statui, reprezentând pe Isus și pe sfânta Fecioară Maria, care au fost așezate la intrarea în curtea bisericii. Apoi s-a purces la ceremonia de sfințire și binecuvântare a noii case parohiale. Sărbătoarea satului a continuat după-amiază cu un program pregătit de copii și tinerii din sat.

Dublă sărbătoare
Credincioșii din comunitatea Garoafa, de lângă Focșani, în ziua de 22 august, au participat la ceremonia consacrării altarului și sfințirea bisericii "Sfânta Fecioară Maria, Regină", fiind și hramul bisericii. Ceremonia a fost prezidată de către PS Aurel Percă. Garoafa este filială a Parohiei Focșani și numără 48 de familii. Biserica a fost construită între anii 1956 și 1960. După incendiul din septembrie 1981, pr. Mihai Enășel a început în anul 2005 lucrări interioare și exterioare de renovare, continuate și încheiate de către actualul paroh, pr. Mihai Budău, sr. Biserica este din cărămidă și are înălțimea de 22 m, lățimea de 8 m și lungimea de 17 m.

Profesiuni
- Ștefan Lucaci a depus voturile perpetue la Răchiteni, la 26 iulie, în cadrul Congregației "Misionarii Cuvântului Divin" (Misionarii Verbiți). Celebrarea a fost prezidată de pr. Gianfranco Maronese, SVD, ministrul provincial al verbiților din România, însoțit de mai mulți preoți, printre care și pr. Cornel Berea, SVD, care a predicat.
- Pavel Budău (Galbeni) și Irinel Lenghen (Satu Nou) au depus voturile perpetue în ziua de 9 august, în cadrul Ordinului Fraților Minori Capucini, în sanctuarul diecezan dedicat fericitului Ieremia de la Onești, în cadrul Liturghiei celebrate de pr. custode Leon Budău.

Liturghierul roman
"Liturghierul roman, ediția a III-a, tipărit în anul 2009, sub egida Conferinței Episcopale Române, la Editura "Sapientia" din Iași, trebuie considerat ca ediția tipică (editio typica) pentru limba română, iar folosirea textului devine obligatorie în Dieceza de Iași începând cu 1 septembrie", se precizează în decretul semnat la 11 iulie de PS Petru Gherghel. Ediția tipică a treia a fost tipărită în două volume, format 21x30 cm, cu 1.876 de pagini policrome. Liturghierul este distribuit prin decanate, dar poate fi comandat de la sediul Editurii "Sapientia" din Iași sau prin Librăria "Presa Bună", la prețul de 460 lei.

Campusuri
Au continuat campusurile organizate în parohiile din dieceză: Roman (25 iunie - 29 iulie, 200 de tineri); Buruienești (29 iunie - 5 iulie, 300 de copii; 6-9 iulie și 9-12 iulie la Pralea, 29 iulie - 1 august); Sagna (8-12 iulie, pentru copii; 18-24 iulie, pentru tineri, la Trebeș; 26 iulie - 2 august, campus misionar, 300 de familii); Oituz (20-26 iulie, 320 de copii); Viișoara (24-26 iulie, 25 de adulți din ACA Piatra Neamț); Oțeleni (28-30 iulie, 100 de copii); Tuta (27-31 iulie, 264 de copii); Satu Nou (3-8 august, 180 de copii); Iași (3-5 august, 30 de ministranți din Tomești și Huși); Iași - Seminarul "Don Orione" (7-12 august, 80 de copii și tineri); Barați (8 august, 150 de copii), Arini (10-12 august, 160 de copii); Cireșoaia (10-21 august, 200 de copii); Nicorești (17-19 august, 120 de copii).

Pe scurt
- 26 iulie: Oferirea unei relicve a fericitului Ieremia Valahul de către pr. Ubaldo Oliviero Parohiei Siret
- 27 iulie: Deschiderea Centrului de Îngrijire la Domiciliu din Oțeleni, în prezența PS Petru Gherghel
- 9 august: Înmânarea mandatului misionar și a crucii misionare pentru Ecuador, de către PS Petru Gherghel, la Barticești, pr. Ioan (Nicu) Blaj
- 10-13 august: Exerciții spirituale pentru 53 de terezine din întreaga țară la mănăstirea carmelită de la Luncani, predicator fiind pr. Henryk Urban, SJ
- 24 august: Profesiunea solemnă a 31 de terțiari la Nisiporești, urmată de pelerinaj la mormântul Veronicăi Antal
- 24 august: Binecuvântarea oratoriului din Mărgineni, de către PS Petru Gherghel, și lansarea monografiei Mărgineni, un sat la porțile Bacăului
- 25 august: Oră de adorație euharistică și rugăciune cu participarea a 50 de preoți din Decanatul de Bacău, în biserica "Sfinții Petru și Paul", alături de credincioși catolici și ortodocși.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat