Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Întâlnire a preoților
Anul Sfintei Preoții va cuprinde de la 9 la 11 iunie 2010 o Întâlnire Internațională a Preoților pe tema "Fidelitatea lui Cristos, fidelitatea preotului". Întâlnirea va cuprinde mărturii personale, momente de rugăciune și Liturghii la locurile sfinte din Cetatea Eternă, încheindu-se cu celebrarea euharistică prezidată de Benedict al XVI-lea la mormântul apostolului Petru. Întâlnirea este organizată de Congregația pentru Cler cu suportul logistic oferit de Opera Romană Pelerinaje.

Giulgiul
Giulgiul va fi expus public între 10 aprilie și 23 mai 2010, iar papa a confirmat intenția sa de a merge la Torino cu această ocazie. Ultima oară Giulgiul a fost expus acum 10 ani. Va fi prima expunere după lucrările de restaurare din anul 2002, când au fost eliminate peticele cusute pe pânză în anul 1534 de călugărițele clarise, pentru a repara stricăciunile provocare de incendiul din anul 1532. Pânza din spate, cunoscută ca țesătura olandeză, a fost, de asemenea, înlocuită cu o pânză nouă, mai luminoasă. Expunerea din anul 2010 va include și un nou tur ce îi va informa pe vizitatori despre istoria și semnificația Giulgiului, folosindu-se inclusiv fotografii de înaltă rezoluție, până acum neexpuse publicului.

Religia în Rusia
Rusia se pregătește să introducă orele de religie în școli, dar catolicismul nu se numără printre cele patru credințe. Patriarhul ortodox rus Kirill a lăudat inițiativa, anunțată în iulie de președintele rus Dimitri Medvedev. Copiii sub 10 ani din 12.000 de școli din 18 regiuni ale Rusiei vor putea opta pentru orele de religie ortodoxă, islamică, budistă și iudaică, sau o combinație, sau etică seculară. Programul pilot va începe la anul, acoperind aproximativ 20% dintre școlile ruse. Statisticile arată că 80% dintre ruși sunt membri ai Bisericii Ortodoxe, dar se pare că doar 15-20% sunt practicanți.

Logoul ZMT 2011
A fost făcut public la 30 iulie logoul care va reprezenta următoarea Zi Mondială a Tineretului (ZMT), programată la Madrid între 16 și 21 august 2011. Autorul, Jose Gil-Nogues, desenator grafic spaniol, a explicat că fundalul desenului simbolizează "tinerii din toată lumea care "la picioarele crucii formează coroana sfintei Fecioare de Almudena, patroană a Madridului". În coroană, a adăugat desenatorul, iese în evidență litera "M" de la Maria, inițială și a capitalei Madrid, locul întâlnirii. Crucea prezidează întâlnirea papei cu tinerii, care fac vizibilă cu mărturia lor tema ZMT: "Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință".

Amenințări
La Dhaka, în Bangladesh, familia tânărului Rashidul Amin Khandaker, convertit la creștinism, a fost amenințată cu moartea, la începutul lunii august, de un grup extremist islamic. Tânărul a fost botezat la 26 iulie 2007 de pr. Dominic Ceresoli, parohul bisericii "Sfânta Tereza" din Arhidieceza de Sydney (Australia). În Turcia, Ismail Aydin, de 35 de ani, a fost atacat și amenințat în timp ce distribuia Biblii în Istanbul. Agresorul, Yasin Karasu, 24 de ani, vânzător ambulant de CD-uri pirat, i-a acoperit capul cu un steag turc, i-a pus cuțitul la gât strigând, conform cotidianului "Haber Türk": "Aceasta este Turcia, nu poți veni să distribui aici Bibliile tale". După circa 20 de minute, agresorul s-a predat poliției.

Pelerinaj
Un grup de preoți din România au efectuat un pelerinaj în locurile sfinte din Grecia în perioada 6-17 iulie, după încheierea Anului dedicat Sfântului Paul în Biserica Catolică. Organizator a fost pr. Isidor Mărtincă, însoțit de preoții: Ioan Riba, Petru Sescu, Viorel Ababei, Petru Blaj, Francisc Vernică, Vincențiu Burlacu și Serafim Romila. Pelerinajul a fost pe urmele sfântului apostol Paul, în teritoriul grecesc al fostului Imperiu Roman. Traseul a inclus Bulgaria și Grecia. La Atena, preoții s-au întâlnit cu ep. Demetrios Salacas al Exarhatului Greco-Catolic de Atena, și pr. Apostolos Vidalis, paroh al catedralei catolice "Sfântul Dionisie Areopagitul" din Atena. Au fost vizitate orașele Corint, Patras, Megara, Filippi și Tesalonic.

Preoți maltratați
Doi preoți au fost spitalizați la 29 iulie în orașul vietnamez Dong Hoi: pr. Paul Nguyen Dinh Phu, paroh de Du Loc, care mergea spre Parohia Tam Toa, pentru a concelebra Liturghia, a fost bătut cu brutalitate de polițiști îmbrăcați civil, iar al doilea, pr. Peter Nguyen The Binh, a ajuns în comă după ce a fost bătut și aruncat de la al doilea etaj al respectivului spital, unde venise să îl viziteze pe primul. În India a fost ucis pr. James Mukalel, al cărui trup, fără viață și gol, a fost găsit la 30 iulie pe o stradă din orașul Mangalore, în statul Karnataka, în urma unei tentative de jaf.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat