Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Reușita unui emigrant

Am plecat din țară cu doisprezece ani în urmă. Aici, ca multor altor persoane, îmi era greu. Datorii la întreținere, rate la bănci, datorii la prieteni: acestea au fost câteva din motivele pentru care, într-o zi, am fost nevoit să emigrez. Sigur că nu mi-a fost ușor! Nu aveam nici locuință, nici loc de muncă, nu știam nici limba și nici nu cunoșteam pe nimeni.

Nu vorbisem cu nimeni despre intenția mea. Știam doar eu și atât. Nu credeam că voi ajunge vreodată să-mi părăsesc familia și țara pentru a-mi fi mai bine, dar am fost constrâns. Nu-i spusesem soției tocmai pentru că ea mă știa un soț care nu ar fi plecat niciodată de lângă propria familie.

A venit însă acea zi, o zi ploioasă, mohorâtă și la propriu și la figurat. Când, într-un final, i-am spus soției ceea ce aveam de gând, replica ei spontană a fost: "Divorțez!". Știam însă că nu o va face. Ne iubeam prea mult, aveam o familie deosebit de frumoasă și lucrasem prea mult împreună pentru binele ei și al casei. Voia să mă determine să rămân, dar, privind cu realism la necesitățile de atunci, nu puteam sub nici o formă să revin asupra deciziei de a pleca.

Nici nu intrasem bine în țara spre care am plecat că ne-a și oprit poliția. După un control amănunțit, câțiva dintre cei prezenți au fost întorși înapoi în țară. Probabil aveau probleme legate de documente.

După mai multe peripeții avute pe drum am decis să cobor într-un oraș de care doar auzisem.

Prima oprire de la coborârea din autocar a fost la o biserică. Era o biserică înaltă și frumoasă, dedicată, după icoana mare din prezbiteriu, Sfintei Cruci. Am intrat cu timiditate, mi-am făcut semnul sfintei cruci, am îngenuncheat și m-am așezat într-o bancă. La fel am procedat și următoarele patru zile. Speram ca Dumnezeu să facă o minune!

A patra zi, pe când mă rugam, o doamnă a venit lângă mine și m-a întrebat dacă sunt străin. Nu înțelesesem prea bine ce voia, dar am dat din cap, spunându-i că da. M-a rugat s-o urmez și așa am ajuns la o casă, undeva la marginea orașului, la un bătrân singur. Avea vreo șaptezeci de ani. Când m-a văzut s-a bucurat mult și m-a întrebat de ce naționalitate sunt. Pentru că înțelesesem, i-am răspuns că sunt român. Mi-a făcut semn că pot să rămân la el.

În următoarea lună am început să înțeleg câte ceva din limbă și curând aveam să înțeleg și să vorbesc bine. Acea doamnă era una dintre fiicele bătrânului. La rândul ei, avea un copil bolnav pe care nu putea să-l lase prea mult timp singur, de aceea avusese nevoie de mine pentru tatăl său. Fără să știu prea bine ce va urma, am mers după ea, iar astăzi, bătrânul este trecut de optzeci de ani. Și este tot numai un zâmbet!

A cerut să-mi aduc și familia, ceea ce am și făcut. După un timp, soția a continuat munca pe care o începusem eu, iar eu, la inițiativa bătrânului, mi-am găsit un alt loc de muncă.

Mai târziu, fiica bătrânului avea să-mi destăinuiască că m-a preferat pe mine pentru a-l îngriji pe tatăl său deoarece mă văzuse în rugăciune, în biserică. Era tocmai minunea pe care eu o așteptam!

Acum sunt fericit că am putut să fac un om fericit! Copiii mei îi spun "bunicul", iar eu îl simt ca pe tatăl meu. De atunci însă nu am lipsit nici o duminică de la biserică. Mergem împreună: familia mea, "bunicul" și fiica lui. Și chiar dacă sunt departe de casă, biserica și înțelegerea care este între noi mă fac să mă simt acasă și acolo. (Ioan)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat