Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Domnul mi-a dat o mare încredere în preoți

În luna august s-au împlinit 756 de ani de la înființarea Ordinului Surorilor Clarise Urbaniste și a fost comemorată sfânta Clara (1193-1253), care a urmat exemplul sfântului Francisc din Assisi în urmarea lui Cristos. La vârsta de 18 ani, Clara s-a încredințat conducerii sfântului Francisc, în Duminica Floriilor din anul 1212. Astfel a apărut al doilea ordin franciscan, cel al clariselor. A condus 42 de ani Mănăstirea "Sfântul Damian" din Assisi, primul convent al ordinului. La capătul unei vieți aspre petrecute în singurătate și sărăcie, bogată în fapte de caritate și de pietate, printre ultimele sale cuvinte au fost: "Doamne, fii binecuvântat că m-ai creat". Clara și Francisc au fost înzestrați cu o credință puternică în Isus Cristos, dar și în aceia pe care Domnul i-a orânduit în locul său pe pământ.

Sfântul Francisc din Assisi, în testamentul său, printre alte recomandări, lasă ca moștenire fraților săi ceea ce întreaga sa viață a trăit și mărturisit: încrederea în preoți: "Domnul mi-a dat o mare încredere în preoți..." (FF 112,8), indiferent de modul lor de viață (mai mult sau mai puțin sfânt). Referindu-se la ei, spunea: "Preoți sărăcuți... de aceștia și nu de alții vreau să mă tem, pe ei vreau să-i iubesc și să-i onorez... și nu vreau să consider în ei păcatul, căci în ei îl văd pe Fiul lui Dumnezeu..." (FF 112,9: 113,10-11).

Această sensibilitate o are și sfânta Clara, și nu poate fi diferită, ținând cont de spiritul carismei și de idealul evanghelic care îi aseamănă. În "Forma de viață" pe care Francisc o scrie Clarei și celorlalte călugărițe, după ce le expune înalta lor vocație, se angajează față de ele spunând: "...Vreau și promit, din partea mea și a fraților mei, să am față de voi, aceeași grijă specială ca și de ei" (FF 139,2).

Pentru Clara această legătură cu Francisc și cu frații săi este vitală, având nevoie să fie ajutată în trăirea vocației, căci așa cum la începutul convertirii ei, Dumnezeu Tatăl i-a inspirat, prin Francisc, modelul de a-l urma pe Isus, tot la fel și acum, ba mai mult, frații au această datorie de a le împărți hrana sufletească - cuvântului și trupului Domnului (Euharistia). De aceea Clara, în Regula sa, îi roagă pe frați să nu se retragă de la angajamentul luat, adăugând: "Cerem ca har aceluiași ordin un capelan cu un însoțitor cleric... în ajutorul sărăciei noastre, după cum am avut totdeauna, cu milă, de la sus-numitul ordin al fraților minori; și aceasta din iubire față de Dumnezeu și față de fericitul Francisc" (FF 2817,5-6). În această grijă a fraților față de surori, Clara vede grija și iubirea părintească a lui Dumnezeu față de ea, așa cum o exprimă în mod minunat câteva zile înainte de a trece din această viață: "Cel care te-a creat a revărsat insuflând în tine pe Duhul Sfânt, privindu-te după cum o mamă își privește copilașul său" (FF 3082). Răspunzând la această iubire divină, Clara l-a iubit pe Dumnezeu cu toată ființa sa, cu o iubire neîmpărțită.

În procesul de canonizare, surorile relatează cum Clara se delecta ascultând cuvântul lui Dumnezeu... și cum asculta cu bucurie predicile erudite. Când primea trupul Domnului, Clara însăși mărturisea surorilor: "Domnul mi-a făcut astăzi o atare binefacere, încât nici cerul și nici pământul nu ar putea s-o egaleze" (FF 3068).

Exemplul acestor sfinți Francisc și Clara să întărească în noi toți stima, respectul și devoțiunea față de preoți, miniștrii lui Cristos care, după cum spune sfântul Francisc, "De la Fiul cel Preaînalt al lui Dumnezeu nu văd nimic altceva trupesc, în această lume, decât preasfântul trup și sânge al său, pe care doar preoții le administrează la alții" (FF 113,12).

Surorile Clarise



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat