Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

"Pasărea cu gheare roșii"

Revolta populară anticomunistă de acum 60 de ani a fost comemorată în localitatea Butea în ziua de 8 august. A fost prezentată cartea Pasărea cu gheare roșii. File din istoria satului Butea, județul Iași, apărută la Editura "Sapientia", scrisă de Ioan Zăpodeanu. Celebrarea a dorit să fie o aducere de mulțumire din partea Bisericii pentru credincioșii de atunci, care, cu curaj, au înfruntat opresiunea totalitară comunistă pentru a-și apăra păstorul.

"8 august 1949, zi de cumpănă pentru mulți locuitori ai satului Butea, zi care a marcat istoria multor buteni", își aduce aminte Ioan Zăpodeanu în carte despre revolta populară din Butea, când credincioșii catolici au făcut din trupurile lor un cerc de apărare în jurul pr. Gheorghe Petz, împotriva agenților Securității veniți să-l aresteze pe acest "dușman al poporului".

"Era ora 12.00, credincioșii se întorceau de la biserică la casele lor. Strigătul de alarmă l-a dat un grup de femei: "Vor să-l aresteze pe părintele!" A fost un glas de mobilizare generală... Bărbații și femeile, care au venit în grabă, au înconjurat musafirii nepoftiți". Cei veniți să-l aresteze pe preot au fost bruscați de săteni. Au recurs chiar la folosirea armelor din dotare pentru a se apăra, fiind sprijiniți și de milițienii veniți în apărarea lor. Sătenii au spart geamurile de la mașinile securiștilor, răsturnându-le. "Înainte de asfințitul soarelui, au apărut la primărie primele mașini cu militari și milițieni îmbrăcați de război". "Ajunși în fața primăriei, soldații au eliberat prizonierii răsculaților, iar șeful Securității din Roman, împreună cu comandantul Garnizoanei din Roman au preluat asediul bisericii și al casei parohiale. O dată cu intrarea în sat a armatei, satul a fost înconjurat. La fiecare intersecție au fost instalate mitraliere și arme automate". După lupte corp la corp între săteni și milițieni, mai mulți săteni au fost arestați și bătuți. A doua zi, pr. Petz a fost arestat de o patrulă. În prezența PS Marcu Glaser, adus la fața locului, preotul Petz a fost lăsat liber temporar, dar a fost arestat la 30 octombrie 1950. După înăbușirea revoltei, cinci familii au fost deportate din sat, alți șapte săteni au fost arestați. În timpul răscoalei, trei persoane au fost rănite prin împușcare.

"Vă dăm cote, vă facem zile de clacă, vă dăm și vă facem tot ce vreți, dar nu ne luați preotul!", a fost strigătul femeilor de atunci.

Anul 1949 a fost un an de foc pentru comunitățile catolice din Moldova, deoarece revolte anticomuniste au fost consemnate și în alte localități, cum ar fi: Fundu Răcăciuni, Faraoani, Prăjești, Oțeleni, Răchiteni, Bârgăuani, Sagna etc.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat