Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

- Ion Mircea (Roman). "Sunt căsătorit de mai mulți ani, iar anul acesta soția mea a născut un băiat. După ce a beneficiat de concediu de maternitate, în momentul în care i-a adus la cunoștință patroanei că dorește să rămână în concediu pentru creșterea și educarea copilului până la 2 ani, aceasta i-a comunicat o copie de pe decizia de desfacere a contractului de muncă, motivând că nu poate să țină postul liber în această perioadă. Se mai poate face ceva?".

Decizia comunicată soției dv. poate fi contestată în termen de 30 de zile de la data comunicării ei la Tribunalul Piatra Neamț, întrucât a fost emisă cu încălcarea prevederilor Codului muncii. Conform legilor în vigoare, pe perioada incapacității de muncă (concediu de maternitate sau paternitate, concediu pentru creșterea copilului, concediu medical etc.), contractul de muncă este suspendat, neputând fi luată măsura desfacerii contractului de muncă. Orice măsură luată de angajator este lovită de nulitate, astfel că actul încheiat poate fi oricând desființat. În perioada în care soția dv. beneficiază de concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului, societatea poate să angajeze pe postul de muncă al soției dv. o altă persoană, dar cu contract pe perioadă determinată.

- Lucreția T. (Iași). "Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de pensie de urmaș?".

Conform dispozițiilor art. 66 din legea 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi și asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare, au dreptul la pensie de urmaș copiii și soțul supraviețuitor, dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii.

Copiii au dreptul la pensie de urmaș:
- până la vârsta de 16 ani;
- dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani;
- pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situațiile prevăzute la litera a sau b;
- cuantumul pensiei de urmaș, în cazul orfanilor de ambii părinți reprezintă însumarea drepturilor de urmaș, calculate după fiecare părinte.

Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș în următoarele cazuri:
- pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 10 ani;
- pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 1 an, indiferent de vârstă;
- soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale sau a tuberculozei și dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie;
- soțul supraviețuitor beneficiază de pensie de urmaș pe o perioadă de șase luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie.
- soțul supraviețuitor care are în îngrijire la data decesului susținătorului unul sau mai mulți copii în vârstă de până la 7 ani beneficiază de pensie de urmaș până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie.

Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de susținător, aferent pensiei, în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, astfel: pentru un singur urmaș - 50%, pentru 2 urmași - 75%, pentru 3 sau mai mulți urmași - 100%.
Cererea, împreună cu actele doveditoare, se depune de către solicitant, în termen de 90 de zile de la data decesului susținătorului sau în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii condițiilor la Casa județeană de pensii.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat