Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Icoană paulină
Arheologii Vaticanului au reușit să descopere la 19 iunie prima imagine care îl reprezintă pe apostolul Paul, fostul evreu Saul din Tars. Descoperirea s-a făcut în catacomba sfintei Tecla, o ucenică a apostolului, care a avut o moarte de mucenică din ordinul împăratului Dioclețian, la începutul secolului al IV-lea. Fresca este veche de peste 1600 de ani. Prof. Barbara Mazzei, directorului lucrărilor, a declarat: "Este evident că în imagine este nimeni altul decât apostolul Paul, deoarece stilul iconografic corespunde cu alte surse care afirmă că apostolul avea o față prelungă și o barbă neagră".

Pași pe Lună
La a 40-a aniversare a momentului primei aselenizări a unui echipaj uman prin misiunea Apollo 11, în cadrul căreia comandantul Neil Armstrong a pășit pentru prima oară pe Lună la 20 iulie 1969, pr. Federico Lombardi, directorul biroului de presă al Vaticanului, a spus că acel eveniment demonstrează geniul omului, care trebuie însă mereu corelat cu un scop și cu niște limite. Astronauții au fost primiți într-o audiență specială la papa Paul al VI-lea la 16 octombrie 1969, oferindu-i acestuia o piatră de pe Lună, ce este păstrată la Observatorul Vaticanului. Acum 40 de ani, Sfântul Părinte a vorbit despre "o măreață zi, o zi istorică pentru omenire". Dar atunci și-a încheiat intervenția atrăgând atenția asupra marilor probleme nerezolvate ale omenirii, precum foametea și războiul.

Sarcofagul paulin
Au fost prezentate la 3 iulie detalii despre sarcofagul sfântului Paul care conține rămășițele pământești ale apostolului. Sarcofagul se află sub altarul bazilicii "Sfântul Paul în afara zidurilor" și a fost cercetat în ultimii doi ani. Datarea cu carbon a elementelor organice ale mostrelor prelevate din interior printr-un mic orificiu creat de cercetători (fragmente de stofă de culoare albastră, stofă purpurie cu fir de aur, boabe de tămâie roșie și fragmente de oase) a indicat că persoana din sarcofag a trăit în primul sau al doilea secol. "Acest fapt pare să confirme unanima și incontestabila tradiție că este vorba de rămășițele pământești ale apostolului Paul", a spus papa la 28 iunie, la încheierea Anului Paulin.

Foamea
Organizația pentru Alimentație și Agricultură a arătat că anul acesta unul din șase locuitori ai planetei suferă de foame. În lume sunt subnutriți circa 1,02 milioane de oameni. "Foamea reprezintă o situație absolut inacceptabilă, care chiar și după eforturile din ultimele decenii se dovedește dificil de controlat", a afirmat papa Benedict la 14 iunie. Conform OAA, foametea este în creștere, nu din cauza recoltelor slabe, ci din cauza situației economice nefavorabile, ce aduce venituri mai mici și creșterea prețurilor la alimente. Majoritatea oamenilor subnutriți trăiesc în țările în curs de dezvoltare - în special în Asia și în Pacific (642 milioane) -, dar o parte sunt și în țările dezvoltate (circa 15 milioane). La sfârșitul anului 2008, prețurile la alimente erau cu 24% mai mari decât cu doi ani înainte.

Universitari
La inițiativa Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), cu sprijinul Vicariatului de Roma, al Conferinței Episcopale Italiene (CEI) și al Universității Tor Vergata, în perioada 9-12 iulie, s-a desfășurat la Roma prima întâlnire a studenților europeni, tema fiind "Noi discipoli din Emmaus - A fi creștini în universitate" , cu trei puncte: "Tinerii și speranța în Europa"; "Tinerii și viața nouă în Europa"; "Tinerii și caritatea intelectuală". La audiența din 11 iulie, Sfântul Părinte le-a ținut un discurs despre așteptările Bisericii de la tinerii creștini. Au participat circa 1.000 de studenți din 31 de țări, însoțiți de profesori. România a fost reprezentată de 40 de studenți însoțiți de trei preoți. Din Dieceza de Iași au participat: Alina Antăluțe, Ana Maria Briac, Bianca Hanganu, Dana Nester, Ciprian Simon și pr. Iosif Iacob.

Explozie
În Filipine o bombă a explodat în dimineața zilei de 5 iulie, în fața catedralei "Neprihănita Zămislire" din orașul Cotabato, în sudul țării, cauzând moartea a șase persoane și rănirea a altor 30 de credincioși, care participau la Liturghia duminicală. Se pare că autorii atacului ar aparține unui grup extremist islamic. Cu o săptămână înainte, a explodat o altă bombă la 300 m de biserică. "Din partea autorităților s-a spus că aceasta intră în așa-zisele activități teroriste ale vreunei grupări extremiste", a declarat PS Orlando Quevedo, arhiepiscop de Cotabato.

Preot ucis
Pr. Mariano Arroyo Merino, 74 de ani, a fost găsit mort în ziua de 13 iulie, în Parohia "Sfânta Fecioară de la Regla" din Havana (Cuba), ucis cu un cuțit. Pr. Arroyo este al doilea preot hispanic ucis în Cuba în mai puțin de un an. Pr. Eduardo de la Fuente Serrano, de 59 de ani, a fost ucis în ziua de 14 februarie.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat