Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Copilul păcălit

Am simțit dintotdeauna că părinții îmi vor binele. Nu m-am îndoit de acest aspect niciodată. Tot timpul au făcut în așa fel ca mie să-mi fie bine și să nu-mi lipsească nimic, chiar dacă aceasta a însemnat nenumărate sacrificii din partea lor. Eu n-am cunoscut niciodată "costul" real al creșterii mele. De fapt, ce părinți l-ar spune copilului lor? Iar eu am crescut cu fiecare an pe care mi l-a dat Dumnezeu și cu fiecare etapă specifică vârstei.

Încă de mică am participat la diferite cursuri, am fost în excursii, am fost cu prietenii, am organizat tot felul de petreceri, am avut tot ceea ce mi-am dorit. Nu pot să spun că mi-a lipsit ceva. Aveam de toate! Doar trebuia să-mi doresc ceva, să-mi exprim dorința, iar părinții, în numele expresiei "măcar ea să aibă", îmi luau tot ceea ce îmi doream.

Recunosc că nu m-am întrebat niciodată cât costă ceea ce-mi doream, nici dacă părinții pot să-și permită. Simțeam că nu pot să mă refuze niciodată. Deseori mă miram că alți copii nu au ceea ce am eu și nici măcar nu aveau curajul să viseze la ceea ce visam eu.

Într-una dintre zile mi-am dorit o excursie prin țară, iar dorința mi-a fost împlinită. Așa am pornit la drum cu un microbuz, alături de câțiva prieteni. La mijlocul drumului însă ni s-a defectat microbuzul. Cu toate încercările noastre de a-l repara, totul s-a dovedit zadarnic. Era spre seară, eram deja prea departe de oraș, departe de orice service, departe de orice semnal la telefon și eșecul excursiei noastre se profila deja la orizont. Prietenii erau nervoși, iar eu și mai mult decât ei. În mintea mea nu încăpea ideea că nimeni nu se pricepea să facă acea mașină să meargă. Prin zonă mai trecea câte o mașină, dar, văzându-ne tineri, poate de frică, niciuna nu voia să oprească. Din punctul meu de vedere totul trebuia să funcționeze așa cum eram obișnuită. Ba mai mult, după un timp a început să plouă atât de tare încât am avut pentru prima dată senzația că explodez de nervi. Nu eram pregătită pentru așa ceva!

Ne-am încurajat totuși să mergem în cel mai apropiat sat, să dăm un telefon părinților, să căutăm un meșter sau măcar o mașină care să tracteze microbuzul până la un service. Și aici începe povestea mea.

Am nimerit într-un sat sărac. Era undeva la poalele unui munte. Oamenii se ocupau în general de agricultură și de creșterea animalelor. M-au impresionat mult volumul mare de muncă pe care îl făceau și condițiile în care lucrau. Dar cel mai mult m-a impresionat seninătatea care li se citea acelor oameni pe față.

Am fost găzduiți la una dintre familiile din sat. Ne-a primit cu greu, dar ne-a primit. A acceptat să-i ajutăm la munca din curte, apoi să cinăm împreună. Și ce credeți că am mâncat? Mămăligă, brânză cu smântână și ceapă. Surpriza a fost că fiecare trebuia să-și pună în farfurie, să-și prepare brânza cu smântână, apoi să mănânce. Dar când mai făcusem eu așa ceva? Până atunci mama îmi pregătea totul. Eu doar eram strigată și invitată la masă. Am făcut cu toții rugăciunea "Tatăl nostru" și ne-am pus pe mâncate.

Pentru mine, acea seară a valorat mult mai mult decât o excursie. De la defecțiunea mașinii, la nevoia de a merge pe jos în căutarea unei soluții și terminând cu experiența cinei din casa familiei care ne-a găzduit. Am înțeles atunci câte îmi ascund părinții mei, de câte mă feresc și cât mă protejează, realități al căror cost ar trebui deja să-l cunosc, să mi-l asum și să mă pregătesc la rândul meu pentru viață. Dar... câți părinți fac la fel în relația lor cu copiii! Copiii acelei familii erau deja pregătiți pentru viață.

A doua zi dimineață m-am trezit o altă persoană. De cât timp nu-mi mai făcusem rugăciunea de dimineață... Atunci, sincer, am spus-o din toată inima și m-am hotărât s-o spun mereu și să nu mai aștept totul de la părinți, așa cum făcusem până în acel moment. (Andreea)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat