Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pentru salvarea catedralei

Solidaritatea credincioșilor

Rugăciuni speciale "pentru a implora de la Dumnezeu ocrotirea catedralei "Sfântul Iosif" din București și oprirea nedreptăților" s-au făcut în toate bisericile din Dieceza de Iași de către credincioși și preoți la Liturghiile din cursul zilei de duminică, 12 iulie, la îndemnul lansat de PS Petru Gherghel. Siguranța și integritatea catedralei bucureștene sunt amenințate de complexul "Cathedral Plaza", construit ilegal în imediata apropiere.

Apelul la rugăciune, semnat de episcopul de Iași la 5 iulie, a fost adresat către toți preoții, persoanele consacrate și credincioșii diecezei "ca să se asocieze la inițiativele ÎPS Ioan Robu pentru salvarea catedralei, precum și pentru apărarea și conservarea tuturor monumentelor istorice".

În Arhidieceza de București, catedrala "Sfântul Iosif" a fost singurul lăcaș de cult în care s-a celebrat Liturghia în acea duminică, restul bisericilor fiind închise ca protest față de indiferența autorităților privind distrugerea patrimoniului cultural național de către unii investitori imobiliari și față de modul incalificabil de comportament al autorităților statului la adresa Bisericii Catolice și a catedralei bucureștene.

Celebrarea a fost prezidată de ÎPS Ioan Robu, prezenți fiind ÎPS Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, PS Cornel Damian, PS Aurel Percă și peste 100 de preoți.

"Avem ochi și vedem că, în timp ce noi nu suntem ascultați, cei care urâțesc Bucureștiul sunt ajutați. Catedrala noastră este agresată atât fizic, cât și moral: de când au început lucrările la colosul de lângă noi, credincioșilor le este tot mai mult teamă să vină la catedrală (...) Vom continua să apărăm această catedrală, cu toate mijloacele care ne stau la dispoziție", a spus ÎPS Robu.

Slujba s-a încheiat cu discursul nunțiului apostolic: "Am venit aici în numele Sfântului Părinte să exprim solidaritatea și sprijinul său, iar prezența mea este mărturia întregii Biserici Catolice. Biserica Catolică are în lume peste un miliard de credincioși. De aceea, vă spun, nu sunteți singuri în demersul vostru".

După încheierea Liturghiei, circa 6.000 de persoane au pornit într-un marș spre Palatul Victoria unde au depus o petiție la Guvernul României. La protest a participat și o delegație a Diecezei de Iași condusă de PS Aurel Percă.

Construcția "Cathedral Plaza" are 75 m înălțime, cu 4 subsoluri și 20 de nivele ce se află în execuție la numai 8 m de zidurile catedralei "Sfântul Iosif". Proiectul a început în anul 1998 pentru o clădire de doar 17 m, dar ulterior a fost modificat. Începând cu anul 2001, Arhiepiscopia de București a trimis numeroase scrisori și a făcut diverse sesizări către organele în măsură să oprească această construcție.

Patriarhia Română, prin comunicatul din 21 iulie, își exprimă solidaritatea cu Arhiepiscopia în problema catedralei și exprimă "speranța identificării unei soluții prin care acest sfânt locaș (...) să nu fie în nici un fel afectat. Considerăm că nici un locaș de cult nu trebuie să fie agresat de construcții noi care îi diminuează vizibilitatea și îi pun în pericol siguranța în caz de cutremur, incendiu sau avarie". Mesaje de sprijin au fost trimise și din partea greco-catolicilor (circulara din 10 iulie a PS Mihai Frățilă, episcop auxiliar de Blaj), dar și din partea altor culte. Academia Română a transmis, la 9 iulie, o declarație "cu privire la dezvoltarea urbanistică a catedralei".

Într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei de București, din 21 iulie, se precizează: "Cazul catedralei "Sfântul Iosif" a intrat și în atenția Comisiei Europene pentru monitorizarea Justiției din România", care a solicitat Arhiepiscopiei un raport cu privire la desfășurarea acestui litigiu.

Arhiepiscopia Romano-Catolică București își reconfirmă dorința de a continua lupta pe toate planurile pentru a salva de la distrugere catedrala "Sfântul Iosif".

Ovidiu Bișog



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat