Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Un an dedicat preoților

Aproape în fiecare localitate, în care există biserică, se găsește un om pe care cei mai mulți îl salută și-i poartă respect. Unii aleargă pentru a-i cere ajutorul, alții îl critică, îl batjocoresc și-l iau în râs. De cele mai multe ori se îmbracă diferit de ceilalți și încearcă, prin cuvintele și viața sa, să-i îndrepte pe oameni spre Acela pe care el a ales să-i slujească. Are o misiune de împlinit: trebuie să vorbească lumii despre transformarea care vine prin Cristos. Puterea lui nu vine din mijloacele financiare și nici din cele politice, ci îi este dată de Acela care "are toată puterea în cer și pe pământ". Uneori poartă povara anilor, alteori este tânăr... Este preotul.

În ziua de 19 iunie s-a celebrat începutul Anului Sfintei Preoții, proclamat de papa Benedict al XVI-lea pentru perioada 19 iunie 2009 - 11 iunie 2010, cu tema "Fidelitatea lui Cristos, fidelitatea preotului". Ziua de 19 iunie corespunde, în Biserica Catolică, cu solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus și cu Ziua Mondială de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților (a 63-a). Episcopul Romei a deschis Anul Sfintei Preoții la rugăciunea de seară din catedrala "Sfântul Petru" din Vatican. În fiecare dieceză din lume s-a marcat în mod solemn începutul acestui timp special cu intenția de a sprijini, pe tot parcursul anului, creșterea preoților în identitatea lor și promovarea vocațiilor.

"Un an de rugăciune a preoților, cu preoții și pentru preoți", cu scopul de a-i ajuta să se sfințească. Preoții "sunt importanți nu numai pentru ceea ce fac, dar și pentru ceea ce sunt", iar poporul credincioșilor vrea să-i vadă în munca lor apostolică "fericiți, sfinți și bucuroși": afirmă cardinalul Claudio Hummes, prefectul Congregației pentru Cler, în scrisoarea trimisă celor peste patru sute de mii de preoți ai Bisericii Catolice.

Anul dedicat preoților este legat și de împlinirea a 150 de ani de la moartea sfântului paroh de Ars (Franța), Ioan Maria Vianney (1786-1859). De mult timp el este patronul parohilor. Devenit paroh de Ars, o comunitate cu 230 de persoane, după zece ani localitatea este complet transformată: cele patru cârciumi se golesc, biserica devine neîncăpătoare. Om al rugăciunii, care petrece multe ore ascultând mărturisirile oamenilor veniți de pretutindeni, Vianney devine un adevărat model inspirator, care arată valoarea mare și importanța slujirii preoțești.

Pentru a atinge scopul propus, în anul dedicat preoților vor fi multe inițiative. Astfel, a fost deschis un nou sit al Congregației pentru Cler la adresa www.annussacerdotalis.org. La 19 iunie 2010, cu ocazia închiderii Anului Sfintei Preoții, va avea loc, în Piața "Sfântul Petru", din Vatican, Întâlnirea Mondială a Preoților. Papa îl va proclama pe sfântul Ioan M. Vianney "patron al tuturor preoților lumii". De asemenea, va fi publicat "Îndrumătorul pentru duhovnici și directori spirituali" împreună cu o culegere de texte ale suveranului pontif cu referință la temele esențiale ale vieții și misiunii preoțești în timpul nostru. În țară vor fi exerciții spirituale cu participarea preoților din toate eparhiile. Conferințe, zile de reculegere, reuniuni de studiu, săptămâni teologice, schimburi de experiență, publicații specifice - sunt inițiative care vor sta în centrul acestui an, având rolul de a face să se perceapă tot mai mult importanța rolului și misiunii preotului în Biserică și în societatea contemporană, precum și necesitatea de a intensifica formarea permanentă a preoților legând-o de cea a seminariștilor.

Preoția a fost instituită de Isus Cristos în momentul Cinei de Taină, atunci când a spus: "Faceți aceasta în amintirea mea". Apostolilor le-a fost dată porunca, dar și puterea de a face același lucru pe care l-a făcut Isus la ultima cină. La rândul lor, apostolii au transmis această putere episcopilor și preoților.

Fără îndoială, anul acesta va fi o ocazie de a mulțumi lui Dumnezeu pentru toți preoții care trăiesc la înălțimea chemării lor, pentru activitatea lor pastorală, pentru mărturia vieții lor, pentru cei care, "dăruiți slujirii, sunt oameni de rugăciune și caritate pastorală, care investesc întreaga existență în trăirea propriei vocații și misiuni, adesea cu mari sacrificii personale, dar întotdeauna cu iubire adevărată față de Isus Cristos, Biserică și popor, solidari cu cei săraci și suferinzi". Dar și o ocazie pentru a cere iertare lui Dumnezeu pentru preoții care și-au părăsit chemarea sau au trădat-o. Va fi o oportunitate de a redescoperi frumusețea și importanța preoției și de a dezvolta comuniunea și prietenia preoților față de comunitatea ce le este încredințată.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat