Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Cu Maria în Anul Sfintei Preoții

O sfântă și binecuvântată chemare

Numită de Conciliul Vatican II "Maica Bisericii" (LG 53), prețuită și recunoscută drept mama preotului veșnic, Cristos, Maria se bucură să fie și mama tuturor preoților, a celor care continuă lucrarea lui Cristos în lume.

Ca preoți ai sfintei Biserici Catolice și slujitori ai poporului lui Dumnezeu în Biserica noastră locală de Iași, ne bucurăm, cu toți ceilalți slujitori ai altarului din lume, de marele dar al Anului Sfintei Preoții, făcut nouă de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, și vrem să folosim din plin acest timp pentru o cunoaștere și mai mare a vocației noastre și pentru o corespundere adevărată la chemarea Domnului, susținuți pe acest drum de patronul tuturor preoților, sfântul Ioan Maria Vianney.

Așa cum sfântul Ioan Maria Vianney a știut să așeze preoția sa în mâinile Maicii Preacurate, Maria, al cărei nume l-a purtat și el, tot așa și noi să o simțim alături în fiecare zi, să o urmăm mereu pe ea care ni-l arată pe Isus, marele preot, fiul său, și să o ascultăm când ne spune: "Faceți tot ce vă va spune" (In 2,5).

Trăind cu bucurie programul noului an pastoral, ce ne privește pe noi, preoții săi, ne îndreptăm cu încredere spre ea, Maica preoției noastre, o invocăm cu stăruință să intervină pentru noi, să ne înflăcăreze în viața de zi cu zi, iar pentru aceasta ne grăbim să o întâlnim mereu, mai ales la sanctuarele ei, unde ne așteaptă cu dragoste de mamă.

Cunoscând lucrarea ei de iubire și de protecție maternă de la sanctuarul din Cacica, vrem, mai ales anul acesta, să ne îndreptăm spre acest loc privilegiat spre a-i asculta chemarea. Ea a continuat să ne protejeze mereu, în cei 200 de ani de când icoana ei a ajuns la Cacica, iar la 15 august ne vom aduna în jurul ei pentru a-i mulțumi și a o ruga să ne susțină pe noi, fiii ei spirituali și slujitorii fiului său, pentru a fi fideli preoției și alegerii noastre, așa cum el, marele preot, a rămas și rămâne fidel prețuirii și iubirii sale.

Sfințiile voastre, Cucernici părinți, dragi și iubiți cinstitori ai Mariei,

În Anul Sfintei Preoții vă invităm și vă așteptăm pe toți la Cacica pentru a o venera cu dragoste filială, iar apoi să primim icoana ei în bisericile și parohiile noastre, în pelerinajul ei prin dieceză, așa cum s-a anunțat după întâlnirile de la consiliul prezbiteral și de la consiliul pastoral din primăvara acestui an.

Alăturat vă prezentăm invitația rectorului sanctuarului din Cacica și programul celebrărilor jubiliare.

Cu aceste sentimente și cu această dorință vie de a fi cât mai aproape de ea și cu ea de Isus, marele preot, vă spun din inimă: Haideți, confrați, la Cacica!

Iași, 26 iulie 2009

+ Petru Gherghel, episcop de Iași

* * *

Invitație

Prezența continuă a Maicii Domnului în sanctuarul său din Cacica este pentru noi un motiv de bucurie și de întărire a credinței. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de când icoana miraculoasă a Maicii Domnului a fost adusă și intronizată în prima biserică din comunitatea noastră. Dorind să marcăm acest moment important, celebrările din sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului vor avea un caracter deosebit prin prezența în mijlocul nostru a ÎPS Ioan Robu împreună cu PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

Program
Vineri, 14 august: 10.00 - Celebrare penitențială; 12.00 - Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului; 16.00 - Calea sfintei cruci; 17.00 - Adorație euharistică; 18.00 - Sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate; 22.00 - Priveghere mariană, urmată de procesiunea lumânărilor în jurul bisericii.
Sâmbătă, 15 august: 6.00 - Sfânta Liturghie; 7.30 - Sfânta Liturghie greco-catolică; 8.00 - Sfânta Liturghie în limba maghiară; 9.15 - Sfânta Liturghie în limba polonă (în biserică) și în limba germană (la grotă); 11.00 - Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, încheiată cu procesiunea și binecuvântarea euharistică

Pr. Romuald Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat