Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Apa - izvorul vieții și al sănătății

Dacă ne gândim că omul poate răbda de foame 2-3 săptămâni, dar de sete numai 3-5 zile și că în lunga sa istorie a avut multe și continue probleme cu apa de băut, ne dăm seama suficient de bine de importanța acestui compus esențial al vieții și calității acestuia. Din 75% din suprafața planetei care este alcătuită din apă, doar 1% se poate utiliza ca apă potabilă. În același timp, această cantitate este în permanentă scădere și nu este exagerat să apreciem că dacă secolul trecut a fost secolul petrolului, atunci acesta este secolul apei, care poate da naștere unor conflicte pe plan mondial. Trebuie ținut cont că zestrea de apă a globului a rămas practic aceeași de la crearea lumii. Prin evaporare, sub formă de vapori, apa ajunge în atmosferă, unde se condensează și se întoarce pe pământ sub formă de ploaie. Există deci un circuit al apei în natură. Dar în atmosferă există tone de impurități pe care ploaia le antrenează și le aduce pe pământ, iar anii de dezvoltare tehnică au intensificat poluarea surselor de apă potabilă. Prezența în apă a unor compuși organici (pesticide, fenoli, hidrocarburi etc.), a unor metale grele (plumb, cupru, crom, cadmiu, mercur), a unor compuși radioactivi sau chiar a unor germeni patogeni ridică problema necesității purificării apei potabile.

Apa are o deosebită importanță pentru organismul uman, reprezentând mediul în care se desfășoară toate procesele biologice specifice. Este un compus indispensabil care îndeplinește multe funcții: participă la digestia alimentelor, dizolvă substanțele nutritive din hrană și le transmite la celule unde sunt metabolizate și apoi transportă resturile rezultate la organele interne: rinichi, intestinul gros, piele, plămâni. Pentru menținerea funcțiilor vitale, precum și a sănătății, un adult trebuie să consume zilnic 3 litri de apă în funcție de activitățile zilnice și condițiile climatice.

Un vechi proverb african spune că "apele spurcate nu pot fi spălate". Este bine să nu uităm că 70% din ființa noastră este alcătuită din apă. Fie că realizăm sau nu acest lucru, calitatea apei pe care o bem ne afectează trupul, gândirea, chiar și stările afective. Apa ne poate ajuta nu numai să ne menținem greutatea optimă, ci și energia.

Vă simțiți asediați de poluarea din jur? Începeți lupta cu ea prin a elimina cât mai multe toxine din corpul dv. hidratându-vă cu apă pură. Și vine întrebarea de unde apă pură? Simplu: grație mai multor cercetări în domeniul calității apei s-au inventat sisteme de hiperfiltrare prin procedee mecanice, ușor de utilizat în sistem casnic.

Una dintre cele șapte chei de aur ale longevității este o hidratare corespunzătoare. Drumul către sănătate începe cu o gură de apă pură. De noi depinde dacă vrem să trăim sănătos.

Ing. chimist Crescenția Calara



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat