Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Papa în Cehia
Papa Benedict al XVI-lea intenționează să facă o vizită apostolică în Republica Cehă între 26 și 28 septembrie, în urma invitațiilor lansate suveranului pontif de președintele ceh, Vaclav Klaus, care a fost primit în audiență la Vatican în ziua de 30 mai, și de Conferința Episcopilor din Cehia. Vizita ar urma să includă capitala țării, Praga, precum și orașele Brno și Stara Boleslav. Republica Cehă are o populație de aproximativ 10 milioane de locuitori, 26,8% fiind catolici. Va fi cea de-a 13-a călătorie internațională a papei.

Delegație ortodoxă
Anul acesta, pentru sărbătoarea Sfinților Petru și Paul, patronii Bisericii Romei, Bartolomeu I, patriarh ecumenic de Constantinopol, a trimis, cum este tradiția, o delegație la Roma, în schimbul aceleia pe care papa o trimite la Fanar pentru sărbătoarea Sfântului Andrei, fratele lui Petru și protector al Bisericii Constantinopolului. Acest schimb de delegații dintre Roma și Constantinopol a început cu prima vizită, în calitate de președinte al Secretariatului de atunci pentru Unitatea Creștinilor, a cardinalului Johannes Willebrands în anul 1969. Anul acesta delegația ortodoxă a fost compusă din: Emanuel, mitropolitul Franței și director al Oficiului Bisericii Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană, Athenagoras, episcop de Sinope și asistent al mitropolitului Belgiei, și diaconul Ioakim Billis din Fanar.

365 de gânduri
Pentru Anul Sfintei Preoții, preoții din Mișcarea Sacerdotală propun 365 de gânduri. Cele patru volume corespund "anotimpurilor" și parcurg dimensiunile fundamentale ale vieții preoților: existența, acțiunea, problemele și perspectivele... Primul volum din care au fost publicat și pe situl www.ercis.ro, în traducerea pr. Mihai Pătrașcu, se numește: "Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții", 1, Vara, autori: Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, Ed. Citta Nuova. Autorii gândurilor sunt diferiți: parohul de Ars, card. Van Thuan, sfinții părinți ai Bisericii, Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea, Escriva de Balaguer, Chiara Lubich, don Giussani, P. Kentenich, card. Kasper, Rahner, Bonhoeffer etc.

Reconfirmare
Întărirea misiunii franciscane și a evanghelizării în fidelitate și bucurie, ca martori ai frumuseții lui Dumnezeu este obiectivul părintelui José Rodriguez Carballo, reconfirmat la 4 iunie ca ministru general al Ordinului Fraților Minori Franciscani. Părintele Carballo, 56 de ani, spaniol, este al 119-lea succesor al sfântului Francisc și va conduce până în anul 2015 pe cei 15.000 de frați minori care trăiesc în 113 națiuni ale lumii.

Despre giulgiu
"Investigație asupra giulgiului" este titlul cărții jurnalistului Marco Tossati, lansată în Italia de Editura "Piemme" la 29 mai, cu subtitlul "Secrete și mistere ale ștergarului lui Isus", volum care propune o analiză a studiilor făcute până astăzi asupra giulgiului conservat la Torino. Printre alte subiecte analizate, cartea pune sub semnul îndoielii o datare cu carbon C14, făcută în anul 1988, în trei laboratoare, care estimau că giulgiul ar fi aparținut evului mediu. În timp ce oamenii de știință și experții continuă dezbaterea despre giulgiu, acesta rămâne un obiect de venerație care va fi expus publicului în catedrala din Torino între 10 aprilie și 23 mai 2010.

Pelerinaj virtual
"Un pelerinaj virtual, prin vizitarea principalelor locuri sfințite de apostolul neamurilor, pentru cei care n-au avut posibilitatea de a ieși din propria țară": este inițiativa lansată de Surorile Pauline ca omagiu pentru Sfântul Paul, pe care fondatorul lor l-a indicat ca inspirator și model în apostolat. "Pelerinajul" virtual poate fi efectuat pe situl www.paoline.it.

Simpozion Galilei
"Cazul Galileo. O relectură istorică, filozofică și teologică" a fost tema simpozionului internațional organizat în Anul Astronomiei de Fundația "Stensen" a părinților iezuiți, în perioada 27-30 mai la bazilica "Sfânta Cruce" din Florența, locul în care este înmormântat astronomul italian care acum patru secole a făcut primele observații astronomice cu o lunetă. Au participat în premieră 18 instituții civile și religioase care au avut o legătură istorică în desfășurarea cazului Galilei, precum și 33 dintre cei mai de seamă experți în opera și biografia savantului. "Contextualizarea corectă a cazului Galilei - a afirmat la deschidere pr. Ennio Brovedani, SJ, organizatorul simpozionului - poate contribui la instaurarea unui raport de colaborare și seninătate între Biserică și oamenii de știință, mai ales în perspectiva problemelor etice ridicate de cercetarea bio-tehnico-științifică din vremea noastră".

Uciși pentru credință
Un călugăr austriac, pr. Ernst Plöchl, 78 de ani, din Congregația Misionarilor Mariannhill a fost ucis la 31 mai în provincia sud-africană Cape; nu se cunosc circumstanțele și motivele exacte ale crimei. La 11 iunie, la Aracuca (în Columbia) a fost ucis prof. Humberto Echeverri Garro, catehet și profesor catolic de doctrină socială a Bisericii, de către un grup de gherilă. În Mexic, pr. Habacuc Hernandez Benitez și seminariștii Eduardo Oregon Benitez și Silvestre Gonzalez Cambron au fost uciși la 14 iunie, în Ciudad Altamirano, fiind victime colaterale ale unui schimb de focuri între bande rivale implicate în traficul de narcotice. La 17 iunie, în Brazlandia, localitate din apropierea capitalei Braziliei, a fost găsit ucis cu trei gloanțe pr. Gisley Azevedo Gomes, 31 de ani, responsabil cu pastorația tineretului în cadrul Conferinței Episcopilor din Brazilia.

Dezbatere despre criză
La Zagreb, în Croația, s-au întâlnit, la 9 iunie, 34 de delegați din 21 de conferințe ale episcopilor din Europa, pentru a discuta despre actuala criză economică și despre prăbușirea sistemului financiar internațional. Tema întâlnirii a fost: "Criza economico-financiară: de-sperare? Experiențe, inițiative, probleme și răspunsuri ale Bisericii în Europa". În deschidere, PS Giampaolo Crepaldi, secretar al Consiliului Pontifical pentru Dreptate și Pace, a numit anul 2009 "annus horribilis" pentru finanțe și pentru economie, "an și mai rău pentru cei săraci", adăugând că această urgență a determinat Biserica "să abordeze teme cu caracter tehnic în materie", amintind de Nota Consiliului Pontifical pentru Dreptate și Pace din noiembrie anul trecut intitulată "Un nou pact financiar internațional".

Doctorat
PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, a susținut doctoratul în drept canonic la Universitatea Pontificală Gregoriană (Facultatea de Drept Canonic) din Roma, în ziua de 27 mai, cu tema "Concordatul dintre Sfântul Scaun și România. Studiu istorico-juridic". Așa cum a arătat PS Cornel în prezentarea lucrării, "studiile efectuate până acum pe tema Concordatului, de altfel puține la număr și care provin din ambiente politice sau religioase ostile Bisericii Catolice locale și universale, au un caracter polemic și ignoră precizia științifică și, prin urmare, adevărul istoric (...) Pentru prima oară, un studiu asupra Concordatului prezintă punctul de vedere al istoriografiei catolice și al Bisericii Catolice locale". Studiul a fost realizat sub îndrumarea prof. Carlos Corral Salvador. Inedite sunt sursele descoperite de autor în arhivele române și vaticane. Concordatul cu Sfântul Scaun a fost semnat la 10 mai 1927. În iulie 1948, Concordatul a fost denunțat unilateral, de către regimul comunist.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat