Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Crescenția (Iași). "Sunt botezată și crescută în religia catolică, religie care o transmit și copiilor mei. Dețin un nume de botez "Crescenția" de care sunt tare mândră și în același timp și tristă că nu mai apare în calendarul creștin catolic de foarte mulți ani. După câte știu fiecare nume din calendar deține un sfânt, am intrat pe internet și cu bucurie am aflat că sfânta al cărui nume îl port a existat undeva în Germania, a fost martiră și s-a născut în anul 1862. Vin și vă întreb care este procedura după care apar în calendar aceste denumiri de sfinți. Și aș vrea să mai știu din ce an calendaristic nu mai există numele de Crescenția, data era în 15 iunie, lună în care eu m-am născut. Citesc cu mare plăcere revista "Lumina creștinului" și în special articolele adresate tinerilor și copiilor. În această idee vin în ajutorul redacției cu o propunere de apariție a unui articol sub denumirea "Apa - izvor de viață și sănătate". Aș fi foarte bucuroasă dacă în numărul următor, iunie, când e și ziua mea de naștere și nume, să pot reciti acest articol în paginile revistei cu gândul că am avut un aport în educația celor tineri care unii refuză cele mai elementare noțiuni de a trăi sănătos. Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă întărească în tot ceea ce faceți!".

Sfinții nu se pot număra. Sfântul Ioan ne spune în Apocalips că a văzut "o mulțime imensă, pe care nimeni nu putea să o numere, din toate națiunile și rasele, popoarele și limbile. Ei stăteau în fața tronului și în fața Mielului, îmbrăcați în veșminte albe și cu ramuri de palmier în mână" (Ap 7,9). Trebuie știut că există un calendar general în care sunt toți sfinții cunoscuți. Cartea care cuprinde numele și o scurtă biografie a sfinților se cheamă "Martirologiul roman". Din acest calendar fiecare țară alege sfinții care sunt mai aproape de zona respectivă sau care sunt mai cunoscuți. Trebuie să recunoașteți că numele Crescenția, deși este un nume frumos, este mai rar la noi. În "Martirologiul roman" fericita Crescenția Valls Espi, fecioară și martiră, este amintită la 26 septembrie. S-a născut în anul 1863 la Onteniente (Valencia, Spania) și a fost botezată la 10 iunie 1863. A fost o persoană foarte pioasă participând zilnic la sacramente. A aderat la Acțiunea Catolică și și-a dedicat timpul pentru aproapele, în special pentru îngrijirea bolnavilor și a celor săraci. A fost închisă împreună cu alte trei surori. După 12 ore, la închisoare, la 26 septembrie 1936, la Puerto di Canals, au suferit martiriul strigând: "Murim pentru Dumnezeu. Trăiască regele Cristos!". A fost beatificată de papa Ioan Paul al II-lea la 11 martie 2001. Cu privire la articolul la care faceți referință, din pricina unor probleme tehnice, încă nu a ajuns la noi. Trimiteți-l dv. personal pentru a vedea despre ce este vorba.

- Ion Crișu (Mărgineni). Scrisoarea dv. este o adevărată odă de mulțumire adresată Mântuitorului nostru care a luat păcatele noastre purtându-le pe crucea mântuirii. Ne bucură că ați amintit în scrisoare și despre importanța martirilor precum sfântul Ștefan și sfântul Paul. În ceea ce privește îndemnul făcut celor care acordă o mai mare importanță hranei trupului decât celei sufletești, redăm un fragment din scrisoarea dv.: "Să urcăm și noi pe drumul Golgotei și să fim alături de Mântuitorul nostru Isus Cristos și să punem umărul alături de Simon din Cirene la ridicarea crucii grele pe care Isus nu o mai poate duce. Să-l plângem alături de Veronica, poate că așa Isus își va întipări chipul în inimile noastre și să-i zicem: "Isuse, fă inima noastră asemenea cu inima ta!"".

- Irina Imbrea (Gârleni, BC). Ne bucură nespus de mult că sunteți o cititoare împătimită a revistei și în special a rubricii "Așa răspund copiii despre...". Într-adevăr, în multe dintre răspunsurile lor ne regăsim noi înșine și ne reamintim cu drag de anii propriei noastre copilării. Vă mulțumim pentru mărturisirile făcute privind trăirile dv. intense din perioada când erați copil atunci când mergeați la biserică și ascultați cuvântul Domnului. Vă dorim din inimă să păstrați nealterat de vicisitudinile vieții acest dialog pe care-l aveți cu Dumnezeu, să ascultați chemarea lui și să încercați să-l slujiți pe Dumnezeu într-o lume în care nu este ușor să fii nu numai preot sau persoană consacrată, ci și simplu creștin. Nu uitați că a fi cu adevărat creștin, așa cum Dumnezeu ne vrea, este o vocație și atâta timp cât trăiți cu intensitate credința puteți dv. înșivă să fiți un model și un punct de reper pentru cei din jur.

- Petru Blaj (Săbăoani). "În Evanghelia după sfântul Matei la capitolul 23 citim: "Când va veni Fiul Omului în slava sa, împreună cu toți îngerii, se va așeza pe tronul său de mărire. Înaintea lui vor fi adunate toate popoarele, dar el îi va despărți pe unii de alții, așa cum desparte păstorul oile de capre, și va pune oile la dreapta sa, iar caprele la stânga sa. Atunci împăratul va spune celor de la dreapta sa: "Veniți, binecuvântații Tatălui meu, primiți ca moștenire împărăția pregătită pentru voi de la întemeierea lumii; căci am fost flămând și voi mi-ați dat să mănânc; am fost însetat și voi mi-ați dat să beau; am fost străin și voi m-ați primit...". "Vă spun adevărul: ori de câte ori ați făcut acestea unuia dintre aceștia mici, care sunt frații mei, mie mi-ați făcut". Apoi va spune celor din stânga: "Plecați de la mine, blestemaților, în focul cel veșnic, pregătit diavolului și îngerilor săi! Căci am fost flămând și voi nu mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și voi nu mi-ați dat să beau; am fost străin și voi nu m-ați primit..."; Și vor merge aceștia în osânda veșnică, iar drepții în viața veșnică". Apoi am auzit la multe predici despre Valea lui Iosafat. Unde este această vale?".

Este adevărat că Isus Cristos în timpul vieții sale a dat porunca iubirii, în special față de cei mici, neiubiți, singuri, izolați de lume, cerându-ne să-l vedem în toți acești frați ai noștri pe el, care ni s-a oferit într-un mod plenar până la jertfa pe cruce. Ne cere iubire, compasiune și solidaritate față de toți cei flămânzi, însetați și singuri cărora încă li se mai închid ușile, care încă mai sunt respinși. Despre Valea lui Iosafat, redăm câteva informații din "Dicționarul biblic", Ed. "Cartea Creștină", Oradea, p. 600: "Numele dat de Ioel locului judecății finale din Ioel 4,2-12. În aceste versete numele "Josafat" (care înseamnă "Iahve a judecat") este asociat cu faptul că Dumnezeu va judeca. Prin urmare, este probabil că "valea lui Iosafat", la fel ca și "valea hotărârii", în Ioel 4,14, este un termen simbolic despre judecată, nu un nume geografic curent... Tradiția iudaică, creștină și musulmană identifică locul judecății finale cu valea Cedron, între Ierusalim și Muntele Măslinilor. Din această cauză aici au fost îngropați mulți oameni - musulmanii mai ales pe coasta de vest, iar evreii în special pe coasta de est a văii". În ceea ce-i privește pe oamenii "stăpâniți de diavol, și anume că ei ar fi existat numai în timpul lui Cristos", aveți perfectă dreptate să afirmați că ei există și în timpurile noastre. Este de ajuns să observați lumea în care trăim și tot răul care o devorează din cauza celor care, îndepărtându-se de Dumnezeu, au preferat să aibă ca stăpân banul a cărui strălucire efemeră le-a orbit mințile și le-a întunecat sufletul. Exemplul dat de dv. în acest sens este edificator. Să ne rugăm ca noi înșine să-l slujim mereu pe Dumnezeu, prin fapte bune și printr-o viață de creștini adevărați.

- A. (Roman). Unde este chivotul despre care vorbește Vechiul Testament?

Vă răspundem și dv. tot din cartea "Dicționar biblic", Ed. "Cartea Creștină", Oradea, p. 229, unde am găsit scris: "Chivotul legământului, numit de asemenea "chivotul Domnului", "chivotul lui Dumnezeu", "chivotul legământului Domnului" (Dt 10,8) și "chivotul mărturiei". Chivotul a fost o cutie dreptunghiulară făcută din lemn de salcâm, care avea dimensiunile de 2,5 x 1,5 x 1,5 coți (adică, 1,22 m x 76 cm x 76 cm). Era acoperit în întregime cu aur și era purtat cu patru drugi trecuți prin niște inele aflate la cele patru colțuri de jos... Chivotul a servit: 1) ca loc de depozitare a celor două table ale Decalogului (Ex 25,16-21; 40,20; Dt 10,1-5), pentru un vas cu mană și pentru toiagul lui Aaron (Evr 9,4-5); 2) ca loc de întâlnire din sanctuarul interior, unde Domnul și-a revelat voia sa slujitorilor săi (Moise: Ex 25,22; 30,36; Aaron: Lev 16,2; Iosua: Ios 7,6)... De la Ghilgal chivotul a fost mutat la Betel (Jud 2,1; 20,27), iar apoi a fost dus la Silo pe vremea Judecătorilor (1Sam 1,3; 3,3) și a rămas acolo până când a fost capturat de filisteni pe câmpul de luptă de la Eben-Ezer (1Sam 4). Deoarece prezența chivotului a cauzat șapte luni de plăgi, filistenii l-au înapoiat la Chiriat-Iearim, unde a rămas timp de 20 de ani (1Sam 5,1-7,2), cu excepția posibilă a unei mutări temporare în tabăra lui Saul din apropiere de Bet Aven (1Sam 14,18)... David a instalat chivotul într-un cort în Ierusalim (2Sam 6) și nu l-a luat de acolo în timpul răscoalei lui Absalom (2Sam 15,24-29). A fost pus în templu în timpul domniei lui Solomon, cu o ceremonie impresionantă (1Rg 8,1 ș.u.) și a rămas în sanctuar în timpul reformelor lui Iosua (2Cr 35,3) când Ieremia a anticipat o vreme lipsită de chivot (3,16). Probabil că a fost pierdut în timpul distrugerii Ierusalimului de către babilonieni, în anul 587 î.C. În al doilea templu nu a existat un chivot". După cum vedeți, nu știe nimeni unde este chivotul legământului. În tradiția iudaică se spune că atunci când a fost invazia Ierusalimului, Ieremia împreună cu câțiva oameni, au ascuns chivotul cu tablele Legii. De atunci nu a mai fost descoperit, chiar dacă unii, fără dovezi, susțin că l-au descoperit.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat