Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Sesiune CER
La Centrul "Manresa" din Cluj-Napoca s-a desfășurat, în perioada 25-27 mai, sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor din România, cu participarea episcopilor greco-catolici și romano-catolici. Ca invitați au fost ES Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. A fost prezentat Peter Rettig, noul responsabil pentru Europa de Est al Kirche in Not, și pr. Claudiu Iștoc, noul director național al Operelor Misionare Pontificale. S-au analizat probleme referitoare la constituirea comisiilor CER pentru pastorația migranților și pentru vocații (responsabil: PS Petru Gherghel), aspecte liturgice, sugestii legate de Anul Sfintei Preoții, învățământul religios în școli și viața consacrată în România, îndemnul adresat credincioșilor de a participa la alegerile europarlamentare etc. Episcopii catolici sunt alături de comunitatea greco-catolică din Săpânța, cerând organelor abilitate să intervină pentru reglementarea situației. Următoarea sesiune va fi la Satu Mare în perioada 5-7 octombrie.

Primul capitul
Primul capitul obișnuit al surorilor franciscane misionare din Provincia "Sfântul Francisc de Assisi" din România a avut loc în comunitatea "Sfânta Rita" din Hălăucești, în perioada 4-14 mai. A fost prezentă și superioara generală, sr. Juliana Malama. Liturghiile de deschidere și de încheiere au fost celebrate de pr. Cătălin Emilian, ministrul provincial. Primele cinci zile au fost dedicate aprofundării și verificării vieții provinciei. La 12 mai, prin vot secret, a fost aleasă superioara provincială, în persoana sr. Regina Birou, iar la 13 mai au fost alese consilierele provinciale: sr. Cristina Bulai, sr. Iacinta Roca, sr. Veronica Balint și sr. Maria Dîscă.

Olimpiadă
Liceul Teologic Franciscan și Institutul Teologic Franciscan din Roman au găzduit un eveniment în premieră pentru elevii și profesorii catolici din România: organizarea, la nivel interjudețean (național), a Olimpiadei de religie catolică, în perioada 1-3 mai, pentru 55 de concurenți, greco-catolici și romano-catolici. Olimpiada s-a derulat sub egida Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, a Episcopiei de Iași, a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli și a Inspectoratului Județean Neamț. Au fost două secțiuni: religie, pentru clasele VII-XII, și catehism și studiu biblic, pentru clasele IX-XII din liceele teologice. La deschidere a participat și conf. univ. dr. Vasile Timiș, în prezent ministru secretar de stat. Liturghia de încheiere a fost celebrată de PS Aurel Percă.

O nouă parohie
PS Petru Gherghel a hotărât înființarea Parohiei "Sfinții Petru și Paul" din Târgu Neamț, făcând parte din Decanatul de Piatra, începând cu 1 februarie. Reședința noii parohii este în Str. Tudor Vladimirescu, nr. 17. Pr. Iulian Butnaru (Casa "Sfântul Iosif" din Barticești, com. Botești, jud. Neamț, cod 617091, tel. 0233/781073, 0765/689050; e-mail: iulianfam@libero.it.) a fost numit administrator parohial. Comunitatea este formată din 40 de familii, totalizând 80 de credincioși. Cu această nouă parohie, numărul parohiilor din dieceză se ridică la 136.

Nunțiu în vizită
La invitația episcopului Petru Gherghel, în contextul împlinirii a zece ani de la vizita papei Ioan Paul al II-lea în România, Excelența sa Mons. Józef Kowalczyk, nunțiu apostolic în Polonia, a vizitat, în perioada 29-31 mai, comunitățile catolice din Suceava, Poiana Micului, Cacica, Solonețu Nou și Moara. Arhiep. Kowalczyk a fost însoțit de pr. Tadeusz Gerlach, colaborator al Nunțiaturii din Polonia, și pr. Ionuț Paul Strejac, secretar al Nunțiaturii. Arhiep. Kowalczyk s-a născut în Polonia, la 28 august 1938. A fost sfințit preot la 14 ianuarie 1962. A fost numit nunțiu apostolic pentru Polonia la 26 august 1989 de papa Ioan Paul al II-lea, și i-a fost conferită consacrarea episcopală, cu titlul personal de arhiepiscop de Heraclea, la 20 octombrie 1989.

Profesiune perpetuă
La Mănăstirea Benedictină "Maica Unității" din Viișoara (Neamț), duminică, 3 mai, a avut loc o Liturghie solemnă celebrată de PS Petru Gherghel și șase preoți, în cadrul căreia trei surori din ordinul benedictin, surorile gemene Mihaela și Gabriela Laslău din Cleja și sora Iosefina Lungu din Sagna, au spus da lui Dumnezeu pentru toată viața. Sora Mihaela și sora Gabriela își vor desfășura activitatea în cadrul Mănăstirii "Maica Unității", iar sora Iosefina se va întoarce în Italia.

Hirotoniri
În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, în ziua de 24 iunie, se va celebra hirotonirea întru Preoție a șapte diaconi de la Institutul Teologic din Iași, a zece diaconi de la Institutul Franciscan din Roman și a patru diaconi de la Institutul Capucin din Onești. Episcop consacrator va fi PS Petru Gherghel, celebrarea fiind prezidată ÎPS Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. A fost invitat și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.

Sărbătoarea Copiilor
La Gherăești se va celebra la 6 iunie Sărbătoarea Copiilor, cu tema "Isus este speranța noastră!", răspunzând astfel îndemnului papei Benedict al XVI-lea de a educa tinerele generații la descoperirea și trăirea speranței creștine. Pentru această sărbătoare, PS Petru Gherghel a scris un mesaj. Va fi organizat și un gest de solidaritate cu copiii din misiunea Maikona (Kenya).

Admiteri
- Înscrierile la admiterea la Seminarul Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău se vor face în zilele de 12 și 13 iunie. Susținerea probelor de aptitudini va fi la 16 iunie. A fost aprobată o clasă - 28 de locuri. Informații la tel. 0334/401662 și 0334/401663 sau www.seminarbacau.cnet.ro
- Admiterea la Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău se va desfășura în etape: 18-25 iunie - prezentarea specificului școlii, 3 iulie - repartiția computerizată, 6-16 iulie - depunerea dosarelor. La colegiu, planul de școlarizare include trei clase cu 84 de locuri. Informații la tel. 0234/574513 sau www.liceulcatolicbacau.cnet.ro.
- Tinerii care sunt deja în clasa a IX-a sau a X-a și doresc să intre în Seminarul Capucin (printr-un eventual transfer), pot lua legătura cu pr. Lucian Iosif la tel. 0234/315039, 0767/570626.
- Înscrierile pentru admiterea la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești se vor desfășura în perioada 10-15 iunie, examenele între 17 și 18 iunie. Sunt disponibile 28 de locuri la profil teologic și 28 de locuri la profil teologie - limba engleză intensiv. Informații la tel. 0234/321630; 0234/321100, www.licfrieremia.com.
- Înscrierile pentru admiterea la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași se vor desfășura în perioada 6-11 iulie, iar examenul de admitere va fi în perioada 15-16 iulie. Informații suplimentare la tel. 0232/225228, 0232/216509, 0232/224482.

Pe scurt
- 1 mai: Primirea primei sfinte Împărtășanii de către 56 de copii din comunitatea catolicilor români din Torino
- 1 mai: Vizită a PS Petru Gherghel în comunitatea din Buruienești, cu ocazia hramului
- 3 mai: Hramul comunității românești din Zaragoza (Spania), cu prezentarea mantiei care va împodobi statuia Maicii Domnului la 31 mai, în bazilica "Del Pilar"
- 8-9 mai: Pelerinaj în memoria episcopului martir Anton Durcovici, la Sighetu Marmației, efectuat de un grup de credincioși din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, însoțiți de pr. Iosif Dorcu și pr. Petru Sescu
- 10 mai: Inaugurarea și sfințirea, de către PS Petru Gherghel, a noilor mozaicuri din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, reprezentându-i pe cei patru evangheliști
- 10 mai: Administrarea Mirului la zece adolescenți și o tânără din comunitatea catolică română "Sfântul Mihail Arhanghelul", din Ladispoli (Italia), apoi la 45 de copii din comunitatea catolică română din Roma, de către PS Aurel Percă
- 14 mai: Oră de rugăciune Taizé la subsolul catedralei noi din Iași, în prezența fr. Kilian, participant fiind și PS Petru Gherghel
- 17 mai: Sfințirea statuii și a piațetei dedicate papei Ioan Paul al II-lea la Suceava, în prezența PS Petru Gherghel
- 17 mai: Primirea lectoratului (10 studenți) și a acolitatului (13 studenți) la Institutul Teologic Franciscan din Roman
- 17 mai: Sărbătoarea popoarelor, ediția a XVIII-a, la Roma, cu tema "Roma cu alți ochii", cu participarea activă a reprezentanților comunității române
- 18 mai: Conferința "Italienii în România și românii în Italia: promovarea persoanei și integrarea socială", organizată de Episcopia de Iași, Opera Migrantes Italia și Congregația "Don Orione" din Iași la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași
- 22-24 mai: Campus vocațional pentru elevii din clasele a VII-a și a VIII-a care doresc să răspundă la chemarea lui Isus la sfânta Preoție, organizat la Bacău de Oficiul pentru Vocații și Seminarul liceal "Sfântul Iosif" din Bacău
- 24 mai: Împlinirea a 80 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii din Hălăucești și a 250 de ani de la construirea primei biserici din această comunitate.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat