Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Scrisoare
A fost publicată, la 27 mai, Scrisoarea către preoți a card. Claudio Hummes, prefectul Congregației pentru Cler, în vederea Anului Sfintei Preoții (19 iunie 2009 - 19 iunie 2010), care trebuie să fie "un an de rugăciune al preoților, cu preoții și pentru preoți". Cu o lună înainte de începerea Anului Sfintei Preoții, card. Claudio Hummes a invitat diecezele și comunitățile locale să marcheze în mod solemn începutul acestui timp special pentru a sprijini pe tot parcursul anului creșterea preoților în identitatea sacerdotală și promovarea vocațiilor. La 19 iunie, ziua inaugurării Anului Sfintei Preoției, va fi deschis și un nou sit internet al Congregației pentru Cler la adresa www.annussacerdotalis.org.

Simpozion paulin
Benedict al XVI-lea va încheia, la 29 iunie, Anul Sfântului Paul printr-o celebrare în bazilica "Sfântul Paul din afara Zidurilor" din Roma. Până atunci au avut loc și vor mai fi încă diferite manifestări. Astfel, o parte dintre cei mai cunoscuți cercetători evrei și creștini s-au întrunit, în perioada 20-22 mai, la Institutul Biblic Pontifical din Roma, la reuniunea de studiu pe tema "Paul în matricea sa iudaică". Pentru prima dată Universitatea Ebraică din Ierusalim, prin această participare, a colaborat cu instituții catolice în realizarea de comunicări științifice despre un autor al Noului Testament: Paul, evreu și apostol al neamurilor. S-a discutat despre întâlnirea în gândirea paulină a lumii grecești cu cea ebraică și raportul dintre creștinism și ebraism de la nașterea Bisericii până în prezent.

Vizită
După 30 de ani de la vizita lui Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea a efectuat o vizită pastorală, la 24 mai, la Montecassino (Italia), prilej cu care a celebrat Vesperele în bazilica abației, întemeiată de sfântul Benedict, la care au participat abați și abatese din toată lumea. Papa este legat de sfântul Benedict din Norcia, patronul Europei și părintele monahismului occidental, atât prin desele referiri la învățăturile acestui sfânt, cât și prin numele ales ca pontif. După Vespere, a vizitat Cimitirul Polonez, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la bătălia de la Montecassino din mai 1944. Papa a aprins o candelă la crucea înaltă de 16 metri, apoi a recitat o rugăciune implorând de la Dumnezeu pentru întreaga lume darul păcii.

Al 187-lea capitul
La Porțiuncula, în Assisi (Italia), se desfășoară în perioada 24 mai - 20 iunie, cel de-a 187-lea capitul general al Ordinului Fraților Minori, cu participarea a 181 de frați, 152 de delegați și 29 din cadrul secretariatului, traducători, interpreți și asistenți din toată lumea ai provinciilor minorite din întreaga lume. Capitulul este convocat o dată la șase ani cu scopul de a verifica și programa viața ordinului și a alege conducerea institutului care în prezent numără circa 15.000 de frați, activi în 113 națiuni, inclusiv în România. Ministrul general al ordinului va fi ales la 4 iunie, sub președinția cardinalului José Saraiva Martins, trimis special al Sfântului Părinte.

Pastorația turismului
La Palatul "San Calisto" din Roma s-a desfășurat în perioada 29-30 aprilie reuniunea europeană "Pastorația turismului astăzi, la 40 de ani de la documentul director Peregrinans in terra", promovată de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților. Printre cei 40 de reprezentanți din 21 de țări europene, din România a participat pr. Iosif Dorcu, iar din Republica Moldova PS Anton Coșa.

Doi diaconi
În bazilica "Sfântul Paul în afara Zidurilor" din Roma, în ziua de 8 mai, au fost consacrați diaconi Ciprian Bejan Piser din Parohia "Sfânta Cruce" din Brașov, pentru Dieceza de Iași, și Laurențiu Ferăstăuaru din Parohia Dofteana (Bogata), pentru Arhidieceza de București, prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a Mons. Piergiuseppe Vacchelli, secretar adjunct al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, în prezența PS Aurel Percă.

Rugăciune și vizită
În Austria, la Bad Deutsch-Altenburg, cu prilejul aniversării zilei de naștere a episcopului martir dr. Anton Durcovici (17 mai 1888), s-a celebrat o sfântă Liturghie, în ziua de 16 mai, și s-au înălțat rugăciuni la piatra comemorativă care marchează locul unde a fost casa părintească pentru declararea lui ca fericit. La 24 mai a ajuns și PS Aurel Percă, însoțit de pr. Claudiu Iștoc. Josef Gittel, primarul localității, s-a alăturat grupului care s-a rugat la monumentul comemorativ al martirului Durcovici pe drumul care-i poartă numele, "Bischof Durkowitsch-Weg", și i-a dăruit episcopului Aurel macheta cu stema localității, ca un semn de legătură cu Dieceza de Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat