Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Vai mie dacă nu vestesc evanghelia!

Luna aceasta vom încheia anul dedicat Sfântului Paul, primul misionar, care ne-a lăsat aceste cuvinte cutremurătoare: "Vai mie dacă nu vestesc evanghelia" (1Cor 9,16).

Evanghelia este învățătura lui Isus, este vestea cea bună pentru că a fost deschisă calea mântuirii pentru toți oamenii, iar predicarea ei este o datorie, deoarece este ultima poruncă lăsată nouă de Isus: "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura" (Mt 16,15). Aceasta poruncă a lui Isus este actuală și astăzi, când din cei peste 6.700.000.000 de locuitori ai Pământului, doar 1.700.000.000 sunt creștini și au primit vestea cea bună.

Sfântul Francisc Xaveriu, patronul misiunilor, care a fost timp de zece ani misionar în India și Japonia, unde a întemeiat o comunitate creștină foarte puternică, spunea că foarte mulți oameni nu sunt creștini pentru că nu este cine să-i ajute să devină creștini.

Din acest motiv, Dieceza de Iași are, de aproape zece ani, trei misiuni: Maikona în Kenya; Djebonoua în Coasta de Fildeș și Palestina în Ecuador, în care preoții români au botezat până acum peste trei mii de persoane și continuă să pregătească mai mult de patru sute de catehumeni pentru Botez.

De asemenea, în foarte multe parohii din Dieceza de Iași, părinții parohi și vicari, împreună cu frații călugări, surorile, tinerii, copiii și adulții au participat și continuă să participe la diferite activități misionare, cum ar fi de exemplu: oferirea rugăciunii Rozariului pentru misionari și pentru convertirea oamenilor; "O pâine pentru Africa"; "O cărămidă pentru Africa"; "Un zâmbet pentru un copil ca noi"; "Să dăruim iubire"; "Adoptă la distanță un copil din Africa"; naș de la distanță pentru un copil, tânăr, adult, din Africa; buchete spirituale (rugăciuni, suferințe și fapte bune ale celor din asociația misionară "Inimă de Mamă") pentru Africa etc.

Nu voi putea să uit niciodată bucuria pe care am văzut-o emanând pe fețele celor 1.312 persoane (copii, tineri și adulți) din misiunea română din Maikona, pe care le-am botezat în timpul celor șase ani cât am fost misionar acolo. Ca amintire a Botezului, cu ajutorul credincioșilor din Dieceza de Iași, care s-au oferit ca nași de la distanță, le-am dăruit câte un rozariu pe care se roagă și îl poartă zilnic cu ei la gât, precum și dulciuri ca să-și amintească cu bucurie de ziua Botezului.

Chiar dacă ei sunt foarte săraci din punct de vedere material, din cauza zonei de deșert în care trăiesc, atunci când le vezi sărăcia spirituală îți dau lacrimile. Însă deschiderea lor pentru a asculta evanghelia este o mare încurajare și speranță pentru noi.

Ceea ce m-a impresionat cel mai mult la ei este fericirea lor atunci când îl primesc pe Isus în sfânta Împărtășanie. Cei mai mulți dintre ei, fiind la vârsta cunoașterii, odată cu Botezul primesc și prima sfântă Împărtășanie. Cei mari primesc și sfântul Mir, încheind astfel inițierea lor creștină pentru care s-au pregătit timp de trei ani.

Odată a trebuit ca în aceeași zi să botez doi miri, să-i miruiesc, să-i cunun și să le dau prima sfântă Împărtășanie, patru sacramente în timpul aceleași sfintei Liturghii. M-am bucurat foarte mult văzând cum Dumnezeu oferă harurile sale oamenilor folosindu-se de sărmanele noastre mâini.

Am toată încrederea că rugăciunea, oferirea suferințelor și a sacrificiilor noastre îi vor ajuta pe toți oamenii din misiunile noastre să-și deschidă sufletele lui Dumnezeu, să primească și să trăiască marele dar al credinței prin sacramentul sfântului Botez.

Pr. Isidor Mîrț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat