Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Ziua Tineretului

Speranța în Dumnezeul cel viu

Întâlnirea tinerilor de duminică, 3 mai, de la Nisiporești, gazda Zilei Tineretului la nivel diecezan, a fost un real prilej de meditare și trăire în comuniune cu ceilalți și cu Domnul.

Mesajul propus în acest an pentru a-i călăuzi pe tineri a fost "Ne-am pus speranța în Dumnezeul cel viu" (1Tim 4,10). Au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, pr. Emilian Cătălin, provincial al OFMConv., aproximativ 90 de preoți, autorități locale...

La îndemnul adresat de către episcop tinerilor de a-și pune speranța numai în Dumnezeu și la invitația de a veni la Nisiporești, peste 4.300 de tineri din 113 parohii au sfidat vremea instabilă, răspunzând afirmativ. Acestor tineri înscriși la centrul de primire li se adaugă cei din parohia gazdă, precum și cei din cadrul diferitelor asociații (Acțiunea Catolică, Scout, Kolping), care au fost implicați în organizarea sărbătorii. Pentru o pregătire adecvată, tinerii gazdă, împreună cu cei din parohiile învecinate, s-au adunat încă de sâmbătă, 2 mai, și au participat la o Liturghie și la o oră de rugăciune în stil Taizé.

Duminică dimineață, începând cu ora 9.00, tinerii au sosit în grupuri, fiind conduși la locul de întâlnire, unde au fost salutați de pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor. A urmat un scurt program care a cuprins repetarea Imnului 2009, evocarea precedentei Zile a Tineretului, o scurtă cateheză asupra mesajului papei Benedict dedicat Zilei Mondiale a Tineretului, prezentarea câtorva asociații din dieceză, repetiții la cântări.

Liturghia, prezidată de episcopul Petru Gherghel, a început la ora 11.00, fiind precedată de o procesiune solemnă, în cântările înălțătoare care se ridicau din biserica devenită neîncăpătoare. Impunătoarea biserică, zidită pe o fostă temelie dărâmată din ordinul regimului comunist, era împodobită de sărbătoare, îndemnând parcă pe cei prezenți să-și ridice inima și mintea spre Dumnezeu. După ritualul de început, episcopul i-a chemat pe tineri să vină alături de crucea lui Cristos, manifestându-și plini de curaj speranța în Fiul lui Dumnezeu, prezent mereu în istorie.

În cadrul predicii, păstorul diecezei a evocat personalitatea apostolului Paul, al cărui mesaj convingător, propus și de Sfântul Părinte, luminează și transformă viața tinerilor. "Ziua aceasta arată cine este acel Dumnezeu în care sfântul Paul și-a pus speranța, iar pe lângă el atâția alți creștini care s-au lăsat cuprinși de lumina speranței sale", a spus episcopul. Adresându-se în continuare tinerilor, Preasfințitul l-a evocat pe papa Ioan Paul al II-lea, prietenul tinerilor, cel care în ciuda vârstei și a suferinței a exercitat o uluitoare fascinație asupra lor. Propunându-l pe Cristos și nu farmecul unei vieți ușoare, hedoniste, papa a reușit să adune milioane de tineri în jurul său. La sfârșitul predicii, episcopul le-a cerut tinerilor să fie slujitori, instrumente și mesageri ai lui Cristos, asemenea lui Simon din Cirene, a Veronicăi cea pioasă, a sfântului apostol Ioan și a atâtor alți sfinți care de-a lungul timpului au sprijinit cu umerii lor crucea Domnului, și să ducă cu ei acasă bucuria alegerii lor, bucuria speranței lor.

Finalul Liturghiei animate de tinerii prezenți, prin cântările și rugăciunile lor, a fost marcat de o atmosferă incandescentă, imagine a exuberanței tinerești, expresie a sentimentului de a fi împreună cu ceilalți. Crucea a fost preluată de către tinerii din Parohia "Sfântul Marcu" din Cleja.

După-amiază, tinerii au avut ocazia să viziteze cimitirul de lângă biserică, unde se află mormântul Veronicăi Antal, fiică a satului, adevărat model pentru ei prin viața trăită în credință și curăție, dar mai ales prin martiriul suferit pentru apărarea fecioriei.

"Festivalul Tinerilor" a cuprins: momente artistice de destindere prezentate de tineri din Nisiporești, Bacău, Moinești (prezentarea celui mai profund mesaj cu referire la speranță), Săbăoani, Hălăucești, Galați, Oituz (moment coregrafic), Iași "Sfântul Anton (recital al "Trupei fără public"). Imnul 2009 a fost interpretat de tinerii din Iași "Sfânta Tereza". A fost, de asemenea, și mărturia pr. Isidor Mîrț despre Africa.

Ziua Tineretului la nivel diecezan are loc anual, în prima duminică din luna mai. Printre simbolurile zilei sunt o cruce mare de lemn și o icoană cu Maica Domnului, care sunt transmise de tinerii parohiei gazdă din anul respectiv celor care vor organiza anul următor evenimentul.

Întâlnirea de la Nisiporești a fost și o bună pregătire pentru Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici (22-26 iulie). La Baia Mare tineri catolici de ambele rituri, împreună cu tineri de alte confesiuni se vor aduna pentru a se ruga și a se bucura împreună.

Liviu Crișmaru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat