Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Necurăția - relația deformată cu sexualitatea

Tema afectivității și a sexualității umane este foarte complexă și de aceea este dificil să fie concentrată într-un spațiu limitat. Vom încerca să ne oprim asupra unor afirmații esențiale, fără pretenția de a epuiza subiectul.

Sexualitatea este darul lui Dumnezeu, este o componentă fundamentală a omului, una dintre modalitățile sale de a exista, de a se manifesta, de a comunica cu alții, de a simți, de a se exprima și de a trăi dragostea umană. A fi bărbat sau a fi femeie este un dar din partea lui Dumnezeu, iar un dar, în sine, este expresie a dragostei. Așadar, sexualitatea umană este un bine, dacă este trăită după planul lui Dumnezeu.

Sexualitatea găsește împlinirea sa în iubire. Biblia ne spune că Dumnezeu, după ce l-a creat pe Adam, a spus: "Nu este bine ca omul să fie singur. Îi vom da pe cineva asemenea lui ca să-l ajute" (Gen 2,18). Această expresie vrea să spună că nu este bine ca omul să fie doar pentru sine însuși, ci este chemat să se deschidă spre cineva asemenea lui și totuși diferit. Dumnezeu creează femeia pentru a înlocui egoismul (eu) cu relația (eu și tu) bazată pe egalitate, comuniune și deschidere spre un al treilea (copilul). Bărbatul și femeia sunt atrași unul de celălalt tocmai pentru a crea această comuniune care evită închiderea în sine, egoismul, propriul interes. Această comuniune se realizează în mod deplin în căsătoria creștină. Așadar, scopul sexualității nu este plăcerea, ci iubirea. "Iubirea adevărată începe atunci când nu se așteaptă nimic în schimb", spunea Antoine de Saint-Exupéry.

Necurăția este negarea iubirii. Tot ceea ce se împotrivește acestui plan minunat al lui Dumnezeu este un refuz al unui dar primit de la el, dar și o negare a iubirii, a capacității personale de a iubi și de a fi iubit. Căutarea împlinirii în iubire, printr-o iubire doar de sine duce la efectul contrar: permanenta neîmplinire și tristețea vieții. Sexul, înțeles doar ca răspuns la dorință și căutare a plăcerii, reduce persoana la "obiect" de consum, la "instrument de plăcere". Faptul că două persoane se pun de acord să trăiască o anumită experiență nu schimbă nimic din riscul ca o persoană să devină un instrument. "Iubirea este atât de mare în comparație cu sexul, pe cât e incendiul față de scânteia care l-a aprins", spunea Alexis Carrel, un medic francez convertit după ce a constatat o minune la Lourdes.

Mentalitatea răspândită consideră libertatea sexuală ca fiind semn de deschidere și descătușare de prejudecăți. "Totul și imediat" pare să fie singura logică în vigoare. Saltul peste etape face să se trăiască experiențe lipsite de sens care dezgolesc persoanele de demnitatea lor. Mass-media este erotizată la maxim și răspândește false modele care pun în mare încurcătură identitatea persoanelor care consumă producțiile respective. Cei care invocă valori precum virginitatea, castitatea, curăția sunt luați în râs, considerați înapoiați, bigoți sau fanatici. Tot acest cadru pune serioase probleme tinerilor care au curajul să își trăiască viața fără a renunța la valorile umane și creștine.

Viața curată este posibilă! "Fericiți cei cu inima curată, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu", spune Cristos. Lupta împotriva necurăției trece prin purificarea inimii, de unde vin toate relele. Celor care își păstrează inima curată, Cristos le promite că îl vor vedea pe Dumnezeu. În lupta pentru puritate, creștinul este ajutat de harul lui Dumnezeu și de: trăirea virtuții curăției (a iubi cu o inimă sinceră respectând planul lui Dumnezeu), puritatea intenției (a iubi pe cineva pentru ceea ce este și nu pentru ceea ce "oferă"), puritatea privirii exterioare și interioare (a iubi cu adevărat presupune disciplina sentimentelor și a imaginației), rugăciune (a iubi înseamnă a încredința lui Dumnezeu iubirea și persoanele iubite).

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat