Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Episcopia de Iași: 125 de ani

Vom sărbători, la 27 iunie, 125 de ani de la înființarea Episcopiei Romano-Catolice de Iași, moment cu profunde semnificații în istoria Bisericii noastre locale. Evenimentul a avut loc la 27 iunie 1884, dată la care Sfântul Părinte papa Leon al XIII-lea, prin scrisoarea apostolică Quae in christiani nominis incrementum, a hotărât ca Vicariatul Apostolic al Moldovei să fie ridicat la rangul de episcopie. Prin documentul apostolic Apostolatus officium, Sfântul Părinte l-a dezlegat pe Mons. Nicolae-Iosif Camilli de titlul de episcop de Mosynopolis, numindu-l episcop titular de Iași.

Problema creării ierarhiei catolice, și indirect aceea a fondării Episcopiei Romano-Catolice de Iași, data încă din perioada primelor tratative dintre România și Sfântul Scaun pentru încheierea unui concordat, desfășurate în timpul domniei lui Al.I. Cuza, fiind readusă în discuție în cadrul unor dezbateri interne și externe după marile momente din istoria țării: proclamarea independenței de stat (9 mai 1877) și a Regatului României (10 mai 1881). Este cunoscut faptul că formarea unei ierarhii catolice românești fusese totodată dorința guvernelor României, dar și a regelui Carol I, toți conștienți de importanța acesteia în procesul de consolidare și modernizare a statului român.

Meritul principal în înfăptuirea actului de la 27 iunie 1884 revine papei Leon al XIII-lea, care, prin numirea Mons. Nicolae-Iosif Camilli ca episcop de Iași, oferise un cadru normal și legal stării de fapt existente în Moldova. Totodată, actul papei Leon corespundea unor necesități canonice, punând astfel capăt unor îndelungate controverse, care veneau din afara Bisericii, cu privire la dreptul de rezidență la Iași al vicarilor apostolici din Moldova, și rezolvând astfel problema păstoririi credincioșilor catolici din Moldova, care doriseră cu toții, alături de misionari și episcopi, un teritoriu unitar și național în limitele provinciei istorice Moldova.

Episcopul Nicolae-Iosif Camilli a fost o personalitate centrală a evenimentului petrecut cu 125 de ani în urmă, iar după instalarea sa ca păstor al Diecezei de Iași s-a străduit să onoreze misiunea cu care fusese investit, devenind în scurt timp o personalitate importantă a vieții culturale și religioase din România. A reușit totodată să pună bazele structurilor ecleziastice ale Diecezei de Iași, pe care succesorii săi aveau să le conducă spre deplina maturitate: reorganizarea parohiilor și decanatelor, înființarea Seminarului și a școlilor catolice, crearea presei catolice, construirea de imobile bisericești, fondarea de asociații religioase și laice etc.

Aflându-ne în fața unui bilanț istoric, se cuvine să-i amintim și pe succesorii episcopului N.I. Camilli la conducerea diecezei: administratorii apostolici Caetan Liverotti, Iosif Malinovski și Ulderico Cipolloni, episcopii Alexandru Theodor Cisar, Mihai Robu, Marcu Glaser, Anton Durcovici, Petru Pleșca și ordinarii substituți Gheorghe Petz, Wilhelm Clofanda și Andrei Gherguț, alături de contemporanii noștri, episcopii Petru Gherghel și Aurel Percă. Toți au fost și sunt personalități ecleziastice exemplare, perfect adaptate epocilor istorice, fiind catalizatorii unor evenimente importante din istoria Diecezei de Iași, la a cărei propășire spirituală și materială au contribuit substanțial. PS Petru Gherghel vorbea, în anul 1978, despre însemnătatea acestui eveniment, prin care, "cu harul lui Dumnezeu, această binecuvântată provincie românească a fost învrednicită cu acest titlu nobil".

Înființarea cu 125 de ani în urmă a Episcopiei de Iași reprezintă un moment crucial în istoria Bisericii locale, care a deschis o nouă etapă în dezvoltarea comunităților parohiale, în conservarea practicii religioase și a identității catolice, deschizând totodată calea spre conviețuirea creatoare și pașnică a credincioșilor catolici și ortodocși din această parte a țării.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat