Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Anul Sfintei Preoții

iunie 2009 - iunie 2010

Papa Benedict al XVI-lea a anunțat la 16 martie un an dedicat special rolului și misiunii preotului în viața Bisericii și în societatea epocii contemporane. Anul Sfintei Preoții, care va avea ca temă "Fidelitatea lui Cristos, fidelitatea preotului", va începe la 19 iunie, solemnitatea Inimii Preasfinte a lui Isus și Ziua de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților, și se va încheia la 19 iunie 2010.

În decursul acestui an se va celebra cea de-a 150-a aniversare a morții sfântului Ioan Maria Vianney, paroh de Ars (4 august), adevărat exemplu de păstor în slujba turmei lui Cristos, care va fi proclamat de Sfântul Părinte "patronul tuturor preoților din lume". Într-adevăr, multe trăsături umane și spirituale ale acestui sfânt pot fi un stimulent pentru preoții de azi: orele lungi petrecute în fața Euharistiei sau în confesional, rugăciunile aprinse pentru convertirea parohienilor săi etc. Toate aceste exemple ale vieții parohului de Ars descriu figura preotului așa cum îl vor timpurile în care trăim: un preot mijlocitor, misionar, om al comuniunii, în care oamenii doresc să găsească o singură bogăție: pe Dumnezeu.

În Dieceza de Iași, PS Petru Gherghel a stabilit pentru anul pastoral 2009-2010 aprofundarea misterului familiei și al căsătoriei creștine. Convocarea de către Sfântul Părinte a unui An al Sfintei Preoții pentru toată Biserica nu împiedică acest plan pastoral, ci dimpotrivă. Preoția și Căsătoria sunt legate între ele. Stau sau cad împreună; la fel ca în principiul vaselor comunicante: dacă o instituție merge bine, va merge bine și cealaltă; dacă una prezintă disfuncționalități, le va resimți și cealaltă. Vocațiile la preoție sunt semnul unor căsătorii sănătoase; disprețuirea preoției va conduce la nerecunoașterea valorilor creștine ale căsătoriei. Criza preoției se însoțește cu o criză profundă a căsătoriei, și invers.

Anul Sfintei Preoții este o chemare adresată Bisericii de a da valoare preoției ministeriale, care este atât de importantă pentru evanghelizare, mulțumindu-i lui Isus pentru acest dar și cerându-i să sporească vocațiile și sfințenia celor deja consacrați. Este important să se dea valoare unei paternități spirituale, care devine spirit de slujire.

Pr. Cristinel Fodor



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat