Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pe urmele lui Isus, la locurile sfinte

S-a încheiat pelerinajul lui Benedict al XVI-lea la locurile sfinte. În perioada 8-15 mai, papa a vizitat, așa cum a spus chiar el, locurile sfințite de trecerea pământească a lui Isus, pentru a cere de la Dumnezeu "darul prețios al unității și păcii pentru Orientul Mijlociu și pentru întreaga omenire".

Pelerinajul papei Benedict al XVI-lea în Țara Sfântă, a douăsprezecea călătorie apostolică internațională, a cuprins etape la Amman, în Iordania (8-10 mai), și la Ierusalim, Betleem și Nazaret, în Israel și în Teritoriile Palestiniene (11-15 mai), cu alte cuvinte, de la Muntele Nebo la Sfântul Mormânt.

După papa Paul al VI-lea în anul 1964 și papa Ioan Paul al II-lea în anul 2000, papa Benedict al XVI-lea a fost al treilea pontif roman care a mers în pelerinaj acolo unde Dumnezeu, în Isus din Nazaret, a coborât la noi și unde a luat naștere prima Biserică.

În Regatul Iordaniei sunt 5,8 milioane de locuitori, majoritatea musulmani. Creștinii reprezintă 4%; ultimele cifre arată că sunt circa 700.000 de refugiați irakieni, din care 70.000 sunt creștini. Suveranul pontif a vizitat muntele Nebo, de unde Moise a privit Țara Promisă, și moscheea Al-Hussein Bin Talal (a doua după cea din Istanbul), unde a rostit un discurs despre dialogul interreligios și intercultural. La Betania, "dincolo de Iordan", a binecuvântat primele pietre ale bisericilor care vor fi construite pe locul tradițional al Botezului Domnului. "Posibilitatea pe care o are comunitatea catolică din Iordania de a ridica lăcașuri publice de cult este un semn de respect pentru religie în această țară", a spus episcopul Romei.

Într-o țară majoritar musulmană, papa a vorbit despre demnitatea femeilor, referindu-se la "carisma lor profetică" și lăudându-le ca "purtătoare de iubire, învățătoare de milostivire și constructoare de pace". A vorbit, de asemenea, despre libertatea religioasă ca drept fundamental, despre promovarea unei păci durabile și despre o adevărată dreptate în Orientul Mijlociu, despre alianța de civilizații între lumea occidentală și cea musulmană, dezmințind profețiile care susțin caracterul inevitabil al conflictului dintre culturi.

Sosind în Israel, luni, 11 mai, Benedict al XVI-lea a spus: "Vin să mă rog la locurile sfinte, să mă rog în special pentru pace, pentru pace aici în Țara Sfântă și pentru pace în întreaga lume". Cuvinte cu o semnificație deosebită, într-o țară zbuciumată de tensiuni, în care pacea este amenințată la tot pasul, în ciuda armistițiului impus după conflictul din Fâșia Gaza (conflict care a lăsat în urmă 1.300 de morți).

Încă de la început, în discursul de la aeroportul din Tel Aviv, papa a voit să risipească orice îndoială cu privire la poziția față de Holocaust și antisemitism: "Este drept și potrivit ca, în timpul rămânerii mele în Israel, să am oportunitatea de a cinsti memoria celor șase milioane de evrei victime ale Shoah, și să mă rog pentru ca omenirea să nu mai fie niciodată martoră a unei crime de o asemenea enormitate... Trebuie depuse toate eforturile pentru a lupta împotriva antisemitismului, oriunde s-ar afla el". Vizita la Memorialul Holocaustului de la Yad Vashem a oferit o confirmare ulterioară a angajării sale pentru a promova relațiile dintre evrei și creștini, subliniind consecințele ideologiilor care l-au eliminat pe Dumnezeu din orizontul lor, din viața publică și personală.

Marți, 12 mai, la Ierusalim, pe Esplanada Moscheilor, la Zidul Plângerii și în Cenacolul Cinei de Taină, papa a invocat pacea pentru Țara Sfântă: rațiunea, libertatea și dragostea eliberează omul de ură și de răzbunare. Referindu-se la Ierusalim, la sfânta Liturghie oficiată în Valea lui Iosafat, el și-a exprimat speranța ca, în Orașul Sfânt, "toți pelerinii la locurile sfinte ale celor trei mari religii monoteiste, să poată veni liber și fără restricții ca să ia parte la ceremoniile religioase".

Miercuri, 13 mai, în Teritoriile Palestiniene, papa și-a arătat apropierea față de suferințele poporului palestinian. "Betleem, locul nașterii lui Isus - a spus el - invită la a mărturisi triumful iubirii asupra urii". Apoi a exprimat solidaritatea sa cu pelerinii sosiți din Gaza, cerând ridicarea embargoului. Creștinii la Betleem reprezentau 80% din populație, acum sunt cu puțin peste 15-20% și emigrează din cauza lipsei locurilor de muncă și a situației politice instabile în regiune. Benedict al XVI-lea a invitat creștinii "să fie punte de dialog și de colaborare constructivă în edificarea unei culturi de pace care să depășească momentul actual de frică, de agresiune și de frustrare". I-a întâlnit pe refugiații din Tabăra de la Aida, care din anul 1948 trăiesc în condiții de extremă sărăcie. S-a întâlnit cu președintele Autorității Naționale Palestiniene. Sfântul Scaun, a spus papa, sprijină drepturile palestinienilor de a avea o patrie, iar pe tineri i-a îndemnat să reziste ispitei de a recurge la terorism.

Joi, 14 mai, în Galileea, la Nazaret, locul copilăriei lui Isus, papa a evidențiat rolul familiei creștine. Sfânta Liturghie a însemnat și încheierea Anului Familiei. Pe creștini i-a invitat să rămână în Țara Sfântă pentru a-l mărturisi pe Isus în locurile în care el a trăit. Impresionantă a fost invocația pentru pace cu toți liderii religioși, evrei creștini, musulmani și druzi care se țin de mână cântând "shalom, salam, peace, pace".

Vineri, 15 mai, înainte de plecarea spre Roma, la sediul Patriarhiei Greco-Ortodoxe din Ierusalim a avut loc o întâlnire ecumenică; a vizitat Sfântul Mormânt și Biserica patriarhală armeană apostolică "Sfântul Iacob".

A fost o călătorie care a dorit să contribuie la conviețuirea pașnică între creștini, evrei și musulmani. În pelerinajul său, papa i-a întâlnit și pe creștini, care sunt puțini și trăiesc în condiții dificile. Le-a redat speranța și i-a îndemnat la curaj.

Deși sunt observatori care trec sub tăcere conținutul pozitiv al celor 30 de discursuri din acest pelerinaj (aici se înscrie și o mare parte a presei din România), nu se poate să nu impresioneze cuvinte precum acelea rostite la Betleem, la ceremonia luării de rămas bun: "Am văzut zidul care introduce în teritoriile voastre, separând vecini și despărțind familiile, înconjurând câmpul vecin și ascunzând o mare parte din orașul Betleem. Chiar dacă zidurile pot fi ușor construite, știm toți că nu durează o veșnicie. Pot fi dărâmate. Dar înainte de toate e necesară îndepărtarea zidurilor pe care le construim în jurul inimilor noastre, barierele pe care le ridicăm împotriva aproapelui nostru. "Iată de ce - a spus papa -, luându-mi rămas bun de la voi, vreau să reînnoiesc apelul meu la deschidere și generozitate, la a se pune capăt intoleranței și excluderii".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Am venit să vizitez această țară ca prieten al israelienilor și al poporului palestinian. De aceea lansez acest apel: Să nu mai aibă loc niciodată vărsare de sânge! Niciodată să nu mai fie ciocniri armate! Niciodată să nu mai fie terorism! Niciodată să nu mai fie război! Să rupem cercul vicios al violenței, ca astfel să se poată instaura o pace durabilă bazată pe dreptate, să fie adevărată reconciliere și vindecare.
(Benedict al XVI-lea, Discursul de la ceremonia de rămas bun)

* * *

Dumnezeul tuturor timpurilor, în vizita mea la Ierusalim, "Orașul Păcii", locuință spirituală pentru evrei, creștini și musulmani, port înaintea ta bucuriile, speranțele și aspirațiile, neliniștile, suferințele și chinurile întregului tău popor răspândit în lume. Dumnezeul lui Abraham, Isaac și Iacob, ascultă strigătul celor mâhniți, al celor înfricoșați, al celor deznădăjduiți, trimite pacea ta peste această Țară Sfântă, peste Orientul Mijlociu, peste întreaga familie umană; trezește inimile tuturor celor care invocă numele tău ca să poată păși cu umilință pe drumul dreptății și al îndurării. "Bun este Domnul cu cine nădăjduiește în el, cu sufletul care îl caută" (Lam 3,25).
(Benedict al XVI-lea, Mesajul lăsat în Zidul Plângerii)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat