Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sfințiri de noi lăcașuri

Luna mai, dedicată Maicii Domnului, a adus cu sine și sfințirea unei biserici, a unei mănăstiri, precum și a unei case parohiale și a două centre pastorale.

- Pentru credincioșii din Valea Mică, duminică, 24 mai, a fost o zi de sărbătoare. În cadrul Liturghiei, PS Petru Gherghel, însoțit de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, și de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, a consacrat altarul și a sfințit biserica nou-construită cu hramul "Fericitul Ieremia Valahul". După ce de-a lungul timpului au existat mai multe încercări de a construi un lăcaș de cult (de exemplu, eforturile pr. Ioan Ciuraru, fiu al satului), în anul 1990 a început construirea bisericii, sub coordonarea pr. Mihai Cucuteanu. Lucrările au fost finalizate în acest an sub conducerea pr. paroh Daniel Cimpu. Biserica are 32 m înălțime, 15 m lățime, 33 m lungime și o capacitate din punct de vedere al spațiului de 750 de persoane. Satul Valea Mică este situat în comuna Cleja, pe valea dreaptă a Siretului, la 20 de km de orașul Bacău. Comunitatea a fost filială, mai întâi a Parohiei Cleja, apoi a Parohiei Gheorghe Doja, până la 1 august 2004, când a fost înființată actuala parohie, având în administrație filiala Răcăciuni. În prezent Parohia Valea Mică are 202 familii, cu 845 de credincioși.

- Parohia Roman "Isus, Bunul Păstor" a trăit momente deosebite, prilejuite de sfințirea casei parohiale și a centrului pastoral parohial. În ziua de 2 mai, PS Petru Gherghel a sosit în parohia romașcană, fiind întâmpinat de pr. paroh Francisc Fărcășel și de credincioșii adunați în număr mare. Începând cu ora 17.30, episcopul, însoțit de mai mulți preoți, în prezența credincioșilor din parohie și din alte localități, a sfințit casa parohială și centrul pastoral parohial dedicat papei Ioan Paul al II-lea. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul a evocat figura lui Cristos, păstorul cel bun, care și-a dat viața pentru oile sale, invitându-i pe toți cei prezenți să se apropie tot mai mult de el. La sfârșitul celebrării au avut loc tăierea panglicii și inaugurarea parohiei și a centrului pastoral. Sărbătoarea a continuat și în ziua următoare, când s-a celebrat hramul bisericii.

- În aceeași zi de 2 mai, a avut loc la Pașcani inaugurarea sediului Mănăstirii "Cavanis" și a Centrului pentru Tineret "Sfântul Iosif", din cadrul Congregației Școlilor de Caritate, precum și celebrarea împlinirii a 207 ani de la începerea activității publice a celor doi frați, Marco și Antonio Cavanis, întemeietorii congregației. Liturghia a fost prezidată de pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, însoțit de pr. Giuseppe Moni, superiorul provincial al Congregației "Cavanis" din Italia, pr. Anton Vilasboa, consilier provincial și alți 30 de preoți. Au mai fost prezenți credincioși, persoane consacrate, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din localitate, precum și autorități locale.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat