Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Ne-au scris de sărbători: Galina Pajura (București); Evelina Mărculescu (Galați); Trandafira Rufă și fam. Niculescu (Constanța); pr. Johann Proschinger (Suceava); pr. Ioan Pop (Lugoj); Surorile Slujitoarele Iubirii Milostive (Barticești); Congregația Surorile Misionare (Butea); Mănăstirea "Maica Unității" (Piatra Neamț); Fam. Span Marin (Baia Mare).

Vă mulțumim!

- Pr. Gheorghe Cojocaru (Nicolae Bălcescu) "De mult timp ar fi trebuit să vă scriem aceste rânduri, nu în numele nostru personal, ci al credincioșilor parohiei noastre, dar mereu au intervenit banalități și ne-au aruncat la luni distanță. În parohia noastră avem 72 de persoane țintuite la pat, pe care, cel puțin o dată pe lună, le vizităm pentru a le administra sacramentele necesare mântuirii sufletului. În discuțiile pe care le avem cu ele, majoritatea se plâng de imposibilitatea fizică de a participa la Liturghiile duminicale, dar imediat după ce își exprimă acest regret vin și cu aceste cuvinte pe care vi le redăm: "Să-i dea Dumnezeu multă sănătate celui care s-a gândit la noi că putem să ascultăm și noi Liturghia de duminică la radio", "Mare om a fost acela care a reușit să ne facă această bucurie de a asculta în fiecare duminică sfânta Liturghie", "Nu știu ce aș face dacă n-aș putea asculta Liturghia de duminică la radio", "Sunt bolnav și părăsit, dar am o singură mângâiere: pot asculta în fiecare duminică Liturghia la radio" etc. (...) V-am scris aceste câteva cuvinte ca să vă mulțumim în numele bolnavilor noștri, dar și în numele nostru personal cu speranța că această muncă va continua și poate se va îmbogăți și cu transmisii televizate...".

Am redat una dintre frumoasele scrisori care vin pe adresa episcopiei, fiind adresată Preasfințitului. Rândurile primite ne-au adus o adevărată bucurie cu atât mai mult cu cât se apropie Ziua Comunicațiilor Sociale care ne invită să ne gândim la binefacerile pe care le pot aduce mijloacele de comunicare atunci când în ele își face loc vestea cea bună. Îndreptăm aprecierile, precum și rugăciunile înălțate de cei care folosesc aceste mijloace pentru a crește în credință, spre Domnul. Îl rugăm să binecuvânteze cu mult har și cu sănătate pe toți cei care au făcut posibilă transmiterea Liturghiei pe undele Radio Iași.

- B.R. (Piatra-Neamț). "Doresc o clarificare, nu știu dacă mă puteți ajuta dv. sau mă puteți îndruma spre o altă persoană. Am o prietenă ortodoxă, însă este divorțată. Intenționez să mă căsătoresc cu ea și doresc să știu dacă se poate depăși în vreun mod problema pentru că ea este divorțată. Dacă m-aș cununa în Biserica Ortodoxă, păstrându-mi religia, aș putea rezolva problema?".

Vă răspundem cu ceva întârziere. Desigur, răspunsul îl puteți avea și adresându-vă parohiei din Piatra Neamț. În esență, conform Sfintei Scripturi și tradiției Bisericii, căsătoria este doar una. Este scris: "Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă". Așa stând lucrurile, dacă prietena dv. s-a căsătorit în Biserică și apoi a divorțat, soțul ei rămâne acela cu care s-a unit în fața lui Dumnezeu. Cine se desparte și se căsătorește cu altul, subliniază Isus, săvârșește adulter. Citind asemenea texte rămâne la alegerea fiecăruia cum să procedeze: să le calce sau să le respecte. Nici cununia a doua în Biserica Ortodoxă nu este o soluție. De altfel, nici Biserica Ortodoxă nu consideră a doua oară ca fiind căsătorie, ci un fel de binecuvântare. Cu alte cuvinte, tot în neordine veți fi. Vă dorim multă lumină de la Dumnezeu ca să luați o hotărâre înțeleaptă.

- Fabian Gherghel (Torino, Italia) "Prin intermediul dv. aș vrea să-i mulțumesc bunului Dumnezeu pentru preoții pe care ni i-a trimis în Parohia Sarata-Băi. Dumnezeu să-l odihnească pe pr. Iosif Pal, care timp de aproape 17 ani ne-a fost paroh de Luizi-Călugăra. (...) Toți cei care l-au cunoscut spun că a fost într-adevăr un preot al lui Dumnezeu. Mulțumesc bunului Dumnezeu și pentru preotul pe care îl avem acum în parohia noastră Sarata-Băi, care urmează exemplul pr. Iosif Pal".

Scrisoarea dv. ne-a emoționat mult prin cuvintele frumoase de recunoștință la adresa pr. Iosif Pal plecat recent dintre noi și la adresa noului paroh. Continuați să vă rugați pentru preoți căci nimic nu este mai important și mai de preț pentru păstori ca rugăciunea celor pe care-i păstoresc. Fie ca rugăciunea dv. spusă din inimă să fie ascultată de bunul Dumnezeu și el să reverse harurile sale asupra tuturor creștinilor din parohia de care aparțineți.

- Genovica Ivan (Săbăoani). Vă mulțumim pentru scrisorile trimise, pentru urări și pentru frumoasa iconiță. Vă dorim și noi pace și bucurie în suflet și numai sănătate. În ceea ce privește revolta dv., ea este îndreptățită, de aceea trebuie să ne unim în rugăciune pentru ca Dumnezeu să dea înțelepciune tuturor celor aflați la cârma lumii pentru ca prin măsurile luate să nu se îndepărteze de Dumnezeu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat