Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Cântec pentru copiii din Africa

Două fetițe din Parohia Romano-Catolică de Iași, Maria Luisa și Francesca, sprijinite de părinții lor, au înregistrat un CD cu diverse melodii. Întregul efort uman și financiar pe care l-a presupus interpretarea, înregistrarea și multiplicarea CD-ului este făcut în folosul sutelor de copii pe care-i are în grijă misiunea românească romano-catolică din Kenya. Părintele Eugen Blaj, parohul acestei comunități, explică în cele ce urmează cât de importantă este educația copiilor și cum vor fi cheltuiți banii ce vor ajunge în Kenya din vânzarea celor 2.000 de CD-uri.

Biserica misionară din Kenya a dat o mare atenție evanghelizării și încreștinării copiilor. De fapt, în zonele de primă evanghelizare, cum este și Maikona, cu permisiunea părinților, copiii au fost primii care au primit credința în Cristos. Cei la care a ajuns mesajul Mântuitorului în zorii evanghelizării sunt acum lideri ai comunităților Gabra.

Religia tradițională a tribului Gabra îi așază în centru pe bărbați. Femeile și copiii neavând dreptul la religie în sens instituțional, ci trăind undeva la periferia ei. Din acest motiv, despre credința în Cristos pe care o predică misionarii, se poate auzi spunându-se că este "religia femeilor și a copiilor". Este greu să formezi grupuri de catehumeni din persoane adulte. Mult mai deschiși și mai maleabili sunt copiii, așa că misiunea din Maikona îi privilegiază cumva pe cei mici.

Grădinița - loc de întâlnire cu Dumnezeu și cu civilizația

Încă de acum șapte ani, de când am început munca misionară în Maikona, atenția noastră s-a îndreptat spre grădinițele care existau deja. În total sunt 20 de grădinițe, numărul copiilor care învață aici variind între 20 și 70. Unele grădinițe au o infrastructură fixă, adică o clădire, altele, cele mai multe, una semitemporală, adică o construcție simplă, din coli de tablă ondulată, iar altele absolut nimic, doar umbra unui copac. Lipsite de confort, ele sunt totuși adevărate focare de cultură, instrumente de evanghelizare în care se plămădește societatea de mâine, sunt centre de emancipare care-i ajută pe copii să facă trecerea de la o mentalitate tradițională la una modernă și creștină. Nu au podea, nu au mese, nu oferă confort, sunt simple precum casele lor, dar sunt locuri în care copiii se simt bine, în care vin și revin cu drag, sunt locuri ce devin pentru ei o a doua casă.

Grădinițele noastre le oferă copiilor o masă pe zi. În spatele acestui program stă o filozofie numită aici "kudanganya tumbo", adică "a păcăli stomacul".

La fiecare sfârșit de trimestru, copiii organizează serbări cu recitaluri, scenete, cântece și dansuri tradiționale. Din când în când, copiilor le sunt oferite ieșiri la "iarbă verde" care aduc în programul celor mici jocuri, concursuri, momente de socializare și chiar un prânz copios. În fine, copiii au parte de zile de reculegere care zidesc valorile lor religioase și spirituale, sprijinind formarea lor integrală ca oameni.

Spre deosebire de alte zone de pe glob, aici misionarii trebuie să încheie inițierea creștină a copiilor înainte de terminarea școlii generale: pentru mulți, educația se termină aici. Astfel, grija noastră este ca toată formarea catehetică presacramentală ce poate fi oferită familiilor creștine interesate de primirea sacramentelor pentru copiii lor să poată fi încheiată. Totuși, fiind vorba de o zonă de primă evanghelizare, atenția catehetică nu este exclusiv presacramentală. Noi urmărim o creștere în credință, o formare continuă, ca bază pentru tot ceea ce va urma în viața acestor oameni și a generațiilor ce vor veni.

Pr. Eugen Blaj



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat