Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Monografii -

Nisiporești

Numele localității, Nisiporești, este un nume nou, dat de statisticile și de actele administrative așezării care spre sfârșitul perioadei interbelice purta numele dublu, Nisiporești - Zăpodia.

Nisiporești este numele unui sat vechi care a fost pe valea stângă a Moldovei, sub poala terasei superioare a acestui râu, iar mai apoi s-a mutat pe terasa superioară.

Zăpodia este numele pe care așezarea l-a purtat, în statisticile catolice, începând cu anul 1806. Nu se cunoaște motivul pentru care statisticile catolice au dat așezării acest nume și nici motivul destrămării satului care a fost așezat pe valea Moldovei, sub poala terasei superioare, și mutarea satului pe vatra actuală.

În perioada interbelică se mai observau urmele bisericii, iar prin anul 1970, cu ocazia unor săpături cu caracter agricol, s-au scos la iveală morminte din fostul cimitir al satului.

Catolicii din Nisiporești sunt emigranți catolici din Transilvania, așezați aici în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, și au fost semnalați pentru prima dată în statisticile catolice din raportul anonim despre situația bisericilor catolice din Moldova, scris probabil în anul 1776. În cadrul Parohiei Săbăoani, se menționează gruparea de sate "Fiumicino"/Omiceni, lângă Bârgăuani/, "Lancuza" e Bargaoano, villagi vicini a Talpa e distanti tre ore da Saboano in tutto circa 60 anime.

Nu putem aprecia cam câte familii vor fi fost atunci, însă numărul lor a fost mic. Acești emigranți s-au așezat în partea nord-est a satului Nisiporești, în viroaga care se află la nord de liziera satului, spre Hanu Ancuței, fapt pentru care - în raport - i s-a zis "Lancuza" - La Ancuța. Ulterior s-au regrupat pe viroaga care trece prin mijlocul satului, mai spre răsărit de locul primei așezări. În limba slavonă "vale" - "zăpdie".

Matricolele Parohiei Hălăucești din anul 1780 conțin un Status animarum al parohiei, în care se menționează: In pago Thomestiensi 18 fam. 98 animae. Denumirea In pago Thomestiensi în anul 1780 și In Tumest în anul 1786 rămân fără explicație. O tradiție locală pretinde că numele acesta ar veni de la o poreclă "Toma" pe care o avea o familie Antal care era mai numeroasă în acea parte.

Status animarum 1806 numește satul Zăpodia, iar din anul 1909, în statisticile și matricolele catolice, satului i se mai zicea și Nisiporești.

Schematismul Misiunii din anul 1850 menționează că biserica din Zăpodia, închinată Adormirii Maicii Domnului, a fost construită în anul 1846. La fel, statistica bisericilor catolice din Moldova din perioada 1871-1872 arată că biserica de lemn din Zăpodia s-a construit în anul 1846.

Biserica veche din Nisiporești s-a construit din cărămidă în anul 1900 și a avut multe reparații și modificări.

Din anul 1957 Nisiporești este centru parohial prin dezmembrare de la Parohia Hălăucești. De asemenea, parohia are două filiale: Târgu Neamț și Tupilați.

La 31 decembrie 2008 era înregistrat la Parohia Nisiporești un număr de 739 de familii cu 1.620 de credincioși.

La ora actuală se construiește o biserică măreață, în spatele celei vechi, care a fost începută în anul 1993, întreruptă până în anul 2000, de atunci reluându-se lucrările în ritm alert.

La 25 noiembrie 2003 în Parohia Nisiporești a fost deschisă cauza de canonizare a tinerei Veronica Antal, terțiară franciscană, ucisă în ziua de 24 august 1958 de un tânăr care ar fi voit s-o necinstească.

Actualmente în parohie își desfășoară activitatea șase preoți și un frate. Din anul 2007 lucrează surorile din Congregația "Compania Maicii Domnului", ocupându-se de copiii cu dizabilități și colaborând cu preoții responsabili cu pastorația copiilor și tinerilor. Asociații și mișcări prezente în parohie: "Armata Maicii Domnului", "Ordinul Terțiar Franciscan", grupul de rugăciune al tinerilor "Sfântul Maximilian Kolbe".

Pr. Flavian Enășcuț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat