Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Franciscanii la ceas aniversar

Anul acesta se împlinesc 800 de ani de la aprobarea primei Reguli a Ordinului Franciscan. Cu ocazia încheierii așa-numitului "Capitul al Rogojinilor", celebrat la Assisi, circa 3.000 de călugări și călugărițe franciscane din cele patru ramuri ale Ordinului Franciscan (OFMConv., OFMCap., Surorile Clarise Urbaniste și Ordinul Terțiar) au fost primiți în audiență în ziua de 18 aprilie de către papa Benedict al XVI-lea. Din România au participat 13 preoți franciscani, însoțiți de pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial. Redăm în cele ce urmează câteva informații despre Ordinul Surorilor Clarise Urbaniste care a fost înființat la 9 august 1253 de sfânta Clara din Assisi.

Pentru a aduce roade și a rămâne în iubirea lui Cristos, iubindu-ne unii pe alții după noua poruncă ce ne-a lăsat-o, ne este cerută renunțarea, "moartea" pentru noi înșine, ca să putem parcurge liberi și fără piedici drumul străbătut de însuși Isus. Acest drum a fost parcurs în mod radical și de sfinții fondatori, Francisc și Clara din Assisi. A început acum 800 de ani și a dat naștere la o nouă și înfloritoare familie în sânul Bisericii. Tocmai anul acesta, 2009, Ordinul Franciscan aniversează originea sa, când Francisc, în anul 1209, împreună cu un mic grup de frați, s-au prezentat la papa Inocențiu al III-lea pentru a-i cere să recunoască și să aprobe noua "formă de viață", care consta în urmarea lui Cristos sărac și răstignit.

De noua formă de viață și de schimbarea radicală a lui Francisc a fost fascinată și tânăra nobilă Clara, care nu întârzie să-i destăinuiască lui Francisc dorința de a îmbrățișa și trăi același ideal evanghelic. Clara alege să părăsească această lume pentru a se dărui și a-l urma pe Cristos, în duminica Patimii Domnului. Ea se oglindește în Cristos, făcând astfel din viața sa o celebrare vie a misterului pascal al lui Isus. Asemenea sfântului Francisc, ea dăruiește această experiență tinerelor care au însoțit-o. Scriind Agnezei de Boemia, o îndeamnă: "Fixează-ți ochii în oglinda eternității, fixează sufletul tău în splendoarea slavei, fixează inima ta în cel care e de aceeași substanță divină cu Dumnezeu, și transformă-te în totalitate prin intermediul contemplației în imaginea sa divină".

Altă dată scrie Agnezei: "Sufletul omului credincios, care este cel mai demn între toate creaturile, este făcut de harul lui Dumnezeu mai mare decât cerul. De fapt, în timp ce cerurile, ca toate celelalte lucruri create, nu pot să-l conțină pe Creator, sufletul, în schimb, și numai el, este locuința sa și sejurul său, iar aceasta numai datorită carității".

Clara devine astfel mamă și maestră a mulțimii de fecioare care, urmând exemplul ei, au abandonat lumea trecătoare pentru a se dărui și a se uni cu Mirele ceresc care dăruiește bucurii nepieritoare. Alegând unicul lucru necesar, Clara și celelalte fecioare devin "colaboratoarele lui Dumnezeu și sprijin pentru membrele slabe și instabile ale trupului său inefabil".

Și noi, fiicele sfintei Clara, având acest dar de a fi pe pământul României, în acest timp și în această perioadă istorică, care în mod inevitabil se confruntă cu situații dificile, dorim ca viața noastră umilă și simplă, asemenea bobului de grâu ascuns, dar care murind aduce roade, prin rugăciune și contemplație, să susțină membrele trupului lui Cristos, pentru ca toți să ajungă la bucuria deplină a întâlnirii și cunoașterii lui Dumnezeu, care dăruiește adevărata viață și fericire.

Surorile Clarise



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat