Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Apostolul neamurilor (XXI)

An de an, creștinătatea trăiește, cu entuziasm deosebit, solemnitatea de prim rang, Învierea Domnului, ca sărbătoare a sărbătorilor.

Cele trei zile premergătoare, numite triduumul pascal, s-au axat într-un mod deosebit pe suferințele cumplite ale lui Isus, culminând cu izbăvitoarea răstignire: Cristos a suferit și a murit pentru mântuirea oamenilor. Crucea, acoperită la Florii cu un văl violet, în Vinerea Mare este descoperită și prezentată creștinilor pentru a-l adora pe Cristos cel răstignit pe ea. Din acest moment, crucea devine îndemn permanent de trăire recunoscătoare în iubirea lui Isus, școală supremă a adevăratei înțelepciuni.

Sfântul apostol Paul a înțeles pe deplin această realitate creștină pe care o mărturisește în Scrisoarea Întâi către Corinteni, capitolul al doilea, versetul întâi: "Nu am voit să știu nimic altceva decât pe Isus Cristos, și pe acesta răstignit". Iar în salutul final din Scrisoarea către Galateni, apostolul reia această mărturisire, prin cuvintele: "În ce mă privește, departe de mine gândul de a mă lăuda cu altceva decât în crucea Domnului nostru Isus Cristos, prin care lumea e răstignită pentru mine, iar eu pentru lume" (6,14).

Aceasta este adevărata înțelepciune tainică a lui Dumnezeu descoperită prin Duhul Sfânt care cercetează totul, chiar și profunzimile lui. Noi am primit Duhul care este din Dumnezeu, ca să cunoaștem darurile care ne-au fost date de el, precum este scris: "Lucruri pe care ochiul nu le-a văzut și urechea nu le-a auzit, și la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a pregătit Dumnezeu celor care îl iubesc" (v. 9).

Fiecărui om creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu îi stă la dispoziție această înțelepciune evanghelică. Luând parte cu minte trează și inimă deschisă la cuvântul Domnului (la șoaptele Duhului), creștinul își însușește adevărata înțelepciune care îl călăuzește pe calea sfințeniei spre bucuriile cerești nepieritoare.

O Dumnezeule, care ai luminat toate neamurile prin cuvântul apostolului Paul, dă-ne și nouă harul să fim martori ai adevărului tău și să umblăm mereu pe calea evangheliei.

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat