Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Luare de poziție
Biserica Catolică, printr-un comunicat redactat de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București la 10 martie, "dezaprobă dezincriminarea prostituției și incestului în noul Cod Penal, considerând-o ca un drum liber și justificabil spre disprețul și abuzul față de ființa umană. Biserica nu a încetat și nu va înceta să apere demnitatea persoanei umane și să dezaprobe prostituția și incestul". Poziția a fost preluată și întărită de PS Petru Gherghel cu "invitația adresată tuturor preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor de a îndrepta spre ceruri rugăciunea lor pentru apărarea demnității omului și a responsabilității faptelor sale".

Octogenar
Pr. Iosif Sescu a împlinit duminică, 8 martie, 80 de ani. Sărbătoarea a fost marcată printr-o Liturghie celebrată în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, alături pe PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă și alți colegi și prieteni preoți, împreună cu numeroși credincioși. S-a născut la 8 martie 1929 la Săbăoani. A fost hirotonit preot la 1 iunie 1958 la Alba-Iulia de episcopul Marton Aron. A activat în parohiile Valea Seacă, Luizi-Călugăra, Ploscuțeni, Fundu Răcăciuni, Bacău "Sfântul Nicolae". În anul 2008, pr. Iosif a celebrat și jubileul de 50 de ani de preoție.

ÎNOMC 2009
Cea de-a IX-a Întâlnire Națională a Operatorilor din Media Catolice (ÎNOMC) cu tema Planificarea strategică a activității birourilor de presă catolice a avut loc în perioada 26-28 martie, la Blaj. Au participat operatori media (presă scrisă, birouri de presă, audio-vizual și internet) din diecezele catolice din România. Din Dieceza de Iași au fost prezenți pr. Cornel Cadar și pr. Iosif Dorcu.

Mandat misionar
Părintelui Marius Catrințașu i-a fost înmânat mandatul misionar de către PS Aurel Percă, în cadrul Liturghiei celebrate la Bijghir, duminică, 29 martie. Pr. Marius s-a întors la 28 ianuarie din Coasta de Fildeș, după o experiență de aproximativ două luni, iar la 1 aprilie va pleca din nou în Parohia Djebonoua, în Arhidieceza de Bouake, pentru a-și desfășura activitatea misionară pentru următorii ani, alături de pr. Gabriel Cimpoeșu. Teritoriul pastoral cuprinde 53 de comunități, dar numai în 17 dintre ele există comunități catolice formate.

Ședințe decanale
La sfârșitul lunii martie și în prima zi a lunii aprilie s-au desfășurat ședințe decanale cu preoții din decanatele Diecezei de Iași. Astfel, preoții din decanatele de Trotuș și Moinești s-au întâlnit la Onești la 23 martie; cei din decanatele Focșani, Bacău și Traian la Bacău în Parohia "Sf. Nicolae", la 24 martie; cei din decanatele de Roman, Piatra și Siret la Misionarii Verbiți, Traian la 25 martie; cei din Decanatul de Iași la Iași, la 30 martie, iar preoții din Decanatul de Suceava s-au întâlnit la Suceava la 1 aprilie.

Profesiune
În cadrul Liturghiei prezidată de PS Petru Gherghel, la 25 martie, în biserica "Sfânta Cruce" din Bacău, tânăra Mihaela Imbrea, din Nicorești, a făcut pentru prima dată profesiunea simplă a sfaturilor evanghelice în cadrul Institutului "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". Alte trei surori au făcut reînnoirea voturilor: Mihaela Farcaș (Focuri), Anca Mihaela Ciobănică (Răducăneni) și Adriana Budău (Stufu). Actualmente sunt 153 de surori care activează în Chișinău, Austria, Italia, București și în mai multe parohii ale Diecezei de Iași.

Exerciții spirituale
Familia Iubirii Milostive organizează un curs de exerciții spirituale cu tema "Mă iubești tu mai mult decât ceilalți?" care se va desfășura la Barticești în perioada 14-17 aprilie și la care sunt invitați toți cei care au peste 16 ani. Participanții sunt rugați să aducă Biblia, caiet și pix. Cei care doresc să participe se pot programa la tel. 0233/781440 (Sr. Cecilia Radavoi) și la tel. 0731/349287 (Gabriela David).

Exerciții pentru laici
Misionarii Cuvântului Divin (Verbiții - SVD) organizează în anul 2009, la Casa de reculegere de la Traian, două cursuri de exerciții spirituale pentru laici: 15-17 mai și 3-5 iulie. Cursurile vor fi ținute de pr. Gianfranco Maronese, SVD. Doritorii se pot înscrie la tel: 0233/735370 sau e-mail: verbititraian@yahoo.com; verbiti@artelecom.net.

Predici audio și text
Cea mai mare parte a predicilor din cadrul Liturghiilor catolice transmise duminica la Radio Iași, între orele 08.03 și 09.00 pe unde medii (AM) - 1053 KHz, precum și pe internet (www.radioiasi.ro) pot fi găsite începând din luna martie pe www.ercis.ro la secțiunea Bibliotecă>Predici/ Meditații, unde pot fi citite, ascultate sau chiar descărcate. Textele și înregistrările audio sunt structurate în funcție de perioadele anului liturgic și de preoții predicatori.

Pe scurt
- 24 februarie: Premierea Centrului Diecezan Caritas Iași, reprezentat de pr. Egidiu Condac, în cadrul celei de-a patra ediții a "Galei Tinerilor Valori" de la Iași, pentru implicare socială în anul 2008
- 28 februarie: Curs de formare în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, pentru 110 tineri din 12 parohii, membri și simpatizanți ai A.C.
- 2-5 martie: Întâlnirea parohilor franciscani din parohiile păstorite de frații Provinciei "Sfântul Iosif" a OFMConv. la conventul din Bacău
- 3-8 martie: Întâlnirea Internațională a Secretariatului Internațional al Învățământului Catolic din Europa, la București, cu invitați din 32 de țări catolice din Europa. Din Dieceza de Iași a participat pr. Benone Lucaci
- 5 martie: Liturghie pontificală celebrată de PS Petru Gherghel la sanctuarul "Fericitul Ieremia" din Onești cu ocazia împlinirii a 384 de ani de la trecerea la cele veșnice a fericitului Ieremia (în 1625)
- 6 martie: Rugăciune la Onești și la Iași cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune a Femeilor pentru Unitatea Creștinilor
- 10 martie: Conferința "Când etica merge mână în mână cu profitul. O misiune posibilă", susținută de dr. J. Robert Ouimet din Canada la Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iași
- 12-15 martie: Misiuni populare la Oțeleni (predicator fiind pr. Adrian Ciobanu), la Liturghia de încheiere participând și PS Aurel Percă
- 13-15 martie: Exerciții spirituale pentru Consiliul Diecezan al A.C. la Luncani
- 21 martie: Întrunire cu directorii grădinițelor din Dieceza de Iași la Piatra Neamț, cu tema: "Grădinița - între tradițional și modern"
- 21 martie: Adunare Generală a A.C. Adulți la Mărgineni cu participarea a 180 de membri din 16 parohii
- 21 martie: Dezbatere cu tema "Tinerii în perspectiva viitorului" pentru tineri din Roman și împrejurimi la Roman
- 25 martie: Rugăciuni pentru viață, în organizarea Asociației "Familia și Viața" împreună cu Parohia Roman "Sf. Tereza a Pruncului Isus"
- 28 martie: Sesiune obișnuită a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, la Bacău.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat