Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Speranța, modul de a realiza visurile

În acest număr al revistei vom vorbi despre speranță. Tema Mesajului Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a XXIV-a Zi Mondială a Tineretului (5 aprilie 2009) este: "Ne-am pus speranța în Dumnezeul cel viu" (1Tim 4,10). Totodată Paștele este o sărbătoare a speranței.

Tinerețea ar trebui să fie caracterizată de o atitudine de speranță. Dar aceasta nu poate să fie prezentă în tineri numai pentru că aparțin unei anumite categorii de vârstă și pentru că au viitorul în față. În mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului papa spune: "Îndeosebi tinerețea este timp de speranțe, deoarece privește la viitor cu diferite așteptări. Atunci când suntem tineri nutrim idealuri, visuri și proiecte; tinerețea este timpul în care luăm hotărâri decisive pentru restul vieții". Tot Sfântul Părinte scria în enciclica Spe salvi: "Omul are, în trecerea zilelor, multe speranțe - mai mici sau mai mari - diferite în perioade diferite ale vieții sale. Uneori poate să pară că una dintre aceste speranțe îl satisface total și că nu are nevoie de alte speranțe. În tinerețe poate fi speranța iubirii mari și satisfăcătoare; speranța unei anumite poziții în profesie, speranța unui succes sau altul determinant pentru restul vieții. Însă atunci când aceste speranțe se realizează, apare cu claritate că, în realitate, aceasta nu era totul". Atunci rămâne întrebarea: care este fundamentul speranței? Răspunsul îl dă tot Sfântul Părinte: "Noi avem nevoie de speranțe - mai mici sau mai mari - care, zi de zi, să ne mențină în mișcare. Dar fără marea speranță, care trebuie să depășească tot restul, ele nu sunt suficiente. Această mare speranță poate fi numai Dumnezeu, care cuprinde universul și care poate să ne propună și să ne dăruiască ceea ce, singuri, nu putem obține".

Așadar, speranța nu poate fi asigurată de calitățile personale sau de bunurile materiale, ci marea speranță este însuși Dumnezeu. Numai cu el poate fi înfruntat "grâul" societății sau al viitorului. Mi se întâmplă des să aud că mi se spune: "Ce speranță să mai ai când e greu să faci o școală, când nu găsești un loc de muncă sau nu poți să legi o prietenie adevărată?" Sunt dificultăți obiective care afectează "doza de speranță". Albert Camus spunea: "Nu pot să iert societății contemporane faptul că este o mașină care târâie oamenii spre disperare". Tocmai de aceea fundamentul speranței trebuie căutat acolo unde există cu adevărat: la Dumnezeu. Nu există lucru mai tragic decât disperarea, deoarece îi lipsește forța de a se arunca în genunchi. În viața unui tânăr pot fi multe situații care ar putea duce la disperare, dar dacă rămâne forța de a cădea în genunchi disperarea poate fi învinsă pentru că după fiecare apus apare un răsărit și după fiecare furtună poate apărea curcubeul. Speranța este cea care vede spicul în timp ce ochii noștri de carne nu văd decât bobul care putrezește. Învierea lui Cristos este cea mai profundă mărturie în acest sens! El a învins răul, păcatul și moartea oferindu-ne speranța victoriei binelui în viața noastră. De aceea, în același mesaj pentru Ziua Mondială a Tineretului, papa îi îndeamnă pe tineri: "Dragi prieteni, asemenea lui Paul, mărturisiți-l pe cel înviat! Faceți-l cunoscut celor care, tineri de vârsta voastră și adulți, sunt în căutarea "speranței mari" care să dea sens existenței lor. Dacă Isus a devenit speranța voastră, spuneți asta și altora cu bucuria și cu angajarea voastră spirituală, apostolică și socială. Locuiți de Cristos, după ce v-ați pus în el credința voastră și după ce i-ați dat toată încrederea voastră, răspândiți această speranță în jurul vostru".

Un tânăr care îl urmează pe Cristos nu poate să nu fie umplut de această speranță care oferă bucuria vieții.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat